Adrian Cozma: Satu Mare merita sa fie un oras mare, puternic si valoros

Adrian Cozma: Satu Mare merita sa fie un oras mare, puternic si valoros

Adrian Cozma: Satu Mare merita sa fie un oras mare, puternic si valoros

Satu Mare merită să fie un oraş mare, puternic şi valoros. Dar la fel de important este de să aibă o comunitate unită si prosperă. Anul acesta, fiecare sătmărean trebuie să pună o piatră la dezvoltarea orasului nostru. Mai mult ca oricând, acest oras are nevoie de o schimbare radicală în modul de administrare, revenirea economică si socială nefiind posibilă fără o puternică implicare în luarea deciziilor în consiliile locale si fără o angajare civică substantială a întregii comunităti.

Suntem la începutul unui an deciziv. Alegerile pe care le vom face vor fi importante pentru mult timp de acum înainte. Am fost împreună martori neputinciosi ai lipsei de viziune si de strategie a unor administratii neprofesioniste, majoritar captive intereselor personale sau de grup, care nu aveau nimic în comun cu binele comunitătii. Initiative administrative dezastruoase, insuficient documentate tehnic sau a căror unic scop era unul populist- electoral, au facut ca viata cotidiană a sătmărenilor să se degradeze constant. Frumosul oras el cu farmec provincial, cum i-l amintesc nostalgicii, a decăzut din toate punctele de vedere, plecandu- i frunteaș, în fata ,,vecinilor ”. Din păcate semnele dezvoltării rămân extrem de firave, iar câte o hală în constructie sau un investitor care rar alege Satu Mare, nu sunt decât o floare din primăvara pe care o tot asteptăm. În căutarea unui loc de muncă decent si a unui venit care să depă ească minimul pe economie, tinerii sătmăreni migrează în străinătate sau în judetele învecinate. Nu exista un singur vinovat pentru situatia în care este orasul. Suntem cu totii vinovati că am asistat impasibili la ceea ce se întâmpla, spunându-ne că ,, merge si așa ”, suntem vinovati că nu am luat atitudine si că nu i-am sanctionat prin toate mijloacele democratice legale si la îndemână pe cei responsabili de devalizarea banilor comunitatii. Categoric, sătmarenii merită un altfel de oraș. Un oras modern cu centură ocolitoare și poduri suficiente, cu drumuri si trotuare bune, cu mall-uri si parcări dotate corespunzător, cu cladiri reabilitate și diguri amenajate, dar mai ales, trebuie să redevină o comunitate încrezătoare cu speranțe și planuri concrete de viitor.
Satu Mare are un potential extrem de valoros în oameni, iar acesta n-a fost niciodata valorificat. Vedem în administratie, în politică, peste tot aceleasi persoane, aceleasi figuri care de la un mandat la altul nu fac decât să schimbe biroul sau palierul. Tinerii competenti sunt marginalizati în ciuda dorintei acestora de a se implica, iar accederea în functii administrative pe criterii exclusiv de performantă este înlocuită în cele mai multe cazuri de clientelism politic sau nepotism.

În ciuda acestei situatii dezarmante, eu cred cu tărie că orasul Satu Mare poate deveni un oras viu, un oras prosper în care tinerii să se întoarcă si să îsi facă un viitor. Cred că suntem capabili să facem din orasul nostru o asezare modernă, un loc placut în care să muncesti si sa traiesti, un oras cu autorităti locale responsabile, cu cetateni activi si o comunitate de afaceri dinamică. Exploatarea tuturor oportunitatilor si gestionarea responsabilă a fondurilor publice ale comunitătii vor duce negresit la o cresterea calitătii vietii sătmărenilor. Alegerea în functii publice a persoanelor potrivite, fără probleme de integritate, buni profesionisti, dedicati comunitătii care le-a dat votul, va fi în anul 2016 pentru fiecare dintre noi, primul act de responsabilitate din noua etapă a renasterii orasului Satu Mare. Dumnezeu să te aibă în pază, Satu Mare!

Adrian Cozma,
Copresedinte PNL Satu Mare,
Consilier Judetean

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 12 ianuarie, 2016

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.