Cele mai colorate plaje din lume

0
451

Peisajul clasic al unei plaje este alcatuit din nisip auriu si apa albastra. Un pic gresit… daca ne gandim la cele noua plaje de mai jos, pe care vei gasi orice alta culoare decat auriu. Mai exact purpuriu, verde, portocaliu plus o intindere de nisip ce prezinta nu mai putin de 74 de culori diferite – toate la un loc.

Pe majoritatea plajelor ai nevoie de umbrele si paturi. Nu si pe acestea. De la plajele cu nisip roz din Bahamas pana la una verde in Hawaii, ele ar trebui vizitate ca sa crezi ca exista cu adevarat.

Nisip negru – Plaja Muriwai, Noua Zeelanda

 

Plajele cu nisip negru sunt in general rezultatul unui trecut vulcanic activ al unei insule – culoarea neagra provenind dintr-un amestec de fier, titan si alte cateva materiale vulcanice. Magnifica plaja Muriwai din Noua Zeelanda, este o intindere de nisip lunga de 60 de kilometri, unde traieste si cea mai mare colonie de pasari din specia Gannet din Noua Zeelanda. Mergi pana la capatul de sud al plajei, unde se afla doua platfome de unde poti admira oceanul si pasarile in habitatul lor natural, unde nu mai putin de 1200 de perechi isi fac cuib in fiecare an, in perioada cuprinsa intre lunile august si martie.

 

Plaja neagra din Muriwai

Plaja neagra din Muriwai

 

La capatul unei calatorii de 40 de minute, la vest de centrul orasului Auckland, plaja Muriwai poate fi vazuta in cadrul unei excursii de o zi, sau daca vrei sa iti prelungesti sederea aici, poti rezerva o camera la Lodge Escape at Muriwai, la preturi pornind de la 120 de dolari pe noapte. Vrei adrenalina? Incearca un curs cu durata de doua ore, oferit de cei de la Muriwai Surf School (60 de dolari de persoana, inclusiv echipamentul).

 

Nisip verde – Plaja Papakōlea, Hawaii

 

Aflata la capatul cel mai de sud al insulei Hawaii, Plaja Papakōlea este cel mai adesea numita “plaja cu nisip verde”. Motivul este unul cat se poate de intemeiat. Nisipul de aici este alcatuit din mici cristale de olivina, provenind de la stancile vulcanice din jur, apartinand conului de zgura vechi de 49000 de ani – Pu’u Mahana – din apele golfului Mahana. Densitatea cristalelor de olivina este atat de mare incat acestea nu pot fi imprastiate de valuri, ceea ce face ca ele sa se acumuleze de-a lungul coastei. Inotul este permis aici, dar valurile de pe coasta de sud pot fi foarte puternice. Plaja Papakōlea se afla la distanta  egala de Kona si Hilo si merita din plin drumul de 2 ore si 15 minute pe care trebuie sa il parcurgi pana aici, pe Autostrada 11. Mai poti face de asemenea o plimbare pe distanta de 3 kilometri, pana la cel mai sudic punct din SUA, pentru a admira peisajul unic al plajei cu nisip verde.

 

Plaja verde Papakōlea

Plaja verde Papakōlea

 

Nisip rosu – Plaja Rosie, Santorini, Grecia

 

Plaja Rosie din Santorini (numita si Kokkini) se afla la baza unei uriase stanci rosii, care se inalta deasupra apelor limpezi precum cristalul ale Marii Mediteraneene. Nisipul de culoare rosie s-a format ca urmare a prezentei stancilor de culoare neagra si rosie ramase in urma activitatii vulcanului Thir, care a erupt in anul 1450 i.e.n. In prezent, plaja este extrem de populara in randul turistilor, dar e bine sa inchiriezi sezlonguri pentru a nu sta direct pe nisipul dur. Cel mai bine de venit aici este la primele ore ale diminetii – atunci cand nisipul se incalzeste sub soarele bland mediteranean.

 

Plaja rosie din Santorini

Plaja rosie din Santorini

 

Cel mai usor mijloc de a ajunge la Plaja Rosie, este cu barca de la Akrotíri sau Períssa in Santorini. Imbina excursia ta pe plaja cu o vizita la ruinele minoice din Akrotiri, aflate la 10 minute distanta.

 

Nisip roz –  Plaja din insula Harbor, Eleuthera, Bahamas

 

Multe lucruri se combina pentru a face aceasta plaja atat de roz. Intinderea de nisip lunga de peste 5 kilometri, si-a capatat culoarea de la miile de bucati de corali, cochilii si materiale lasate in urma de foraminifere (mici creaturi marine cu cochilii rosii si roz) care traiesc in recifurile de corali ce inconjoara plaja. Nisipurile roz pot fi intalnite si in  Exuma Sound – plajele Lighthouse, Surfer’s, Winding Bay si French Leave fiind renumite pentru nisipurile lor rozalii.

 

Plaja roz din Bahamas

Plaja roz din Bahamas

 

In Eleuthera poti ajunge cu avionul sau poti lua feribotul sau un taxi acvatic, din celelalte insule din Bahamas. Cursa de cinci ore, Eleuthera Express, din Nassau costa 35 de dolari de persoana, o calatorie. Pentru a ajunge in insula Harbor de la aeroportul din Eleuthera, poti lua taxiul (aproximativ 5 dolari de persoana) pana pe ponton, de unde iei mai departe taxiul acvatic (si el in jur de 5 dolari de persoana). Odata ajuns pe insula poti inchiria biciclete sau scutere, precum si masinute pentru golf; cu toate acestea, mersul pe jos pare a fi mijlocul preferat de transport.

Nisip alb – Plaja Crescent, Siesta Key, Florida

 

Multe plaje se mandresc cu nisip de culoare alba, dar nicaieri el nu este mai alb ca aici. El este alcatuit aici in proportie de 99% din cuart pur, adus de apele curgatoare din Florida din muntii Appalachian. Ceea ce frapeaza la el este textura sa fina, care iti da senzatia ca mergi pe zahar pudra si ceea ce este si mai curios, el nu se incalzeste niciodata indiferent cat de tare bate soarele. La capatul de sud al plajei, la Point of Rocks vei gasi corali si alte formatiuni stancoase, care fac aceasta zona ideala pentru scufundari si snorkeling. Cu toate acestea, se parre ca exista o plaja cu nisip si mai alb – Hyams din  Australia, mentionata in cartea mondiala a recordurilor ca avand cel mai alb nisip din lume.

 

Siesta Key se afla la 20 de minute de mers cu masina de Aeroportul International Sarasota-Bradenton.

 

Siesta Key - alb cat cuprinde

Siesta Key – alb cat cuprinde

 

Nisip multicolor – Plaja Rainbow, Australia

 

Plaja Rainbow este o intindere mica de nisip, masurand numai 1 kilometru in lungime, dar care merita din plin vazuta pentru culorile sale fantastice. Nu mai putin de 74 de nuante diferite pot fi vazute aici, o combinatie ciudata rezultata in urma eroziunii si oxidarii fierului, fenomene care au loc aici inca din ultima era glaciara. Exista si o poveste romantica trista care sta in spatele acestor culori. Potrivit unei vechi legende aborigene, nisipul a devenit colorat ca rezultat al spiritului curcubeului care s-a prabusit de pe o stanca inalta de 200 de metri, dupa ce a fost invins intr-o lupta purtata pentru o femeie frumoasa, lasandu-si culorile sa zaca pe plaja pentru totdeauna.

 

Mai multe culori pe Rainbow Beach din Australia

Mai multe culori pe Rainbow Beach din Australia

 

Plaja Rainbow se afla la trei ore de mers cu masina de  Brisbane, pe coasta  Sunshine, aflata la nord-est de Queensland. Compania Greyhound Australia ofera curse regulate de autocar de la Aeroportul International din Brisbane – pretul pentru un bilet fiind in jur de 114 dolari dus- intors. Alta companie, Premier Motor Services, ofera servicii pe rute similare, de la 60 de dolari de persoana, pentru un bilet dus intors.

 

Cititi mai multe pe: tuktuk.ro

 

Comentarii Facebook