Interviu cu dr. Laura Bota, in exclusivitate pentru smlive

Interviu cu dr. Laura Bota, in exclusivitate pentru smlive

Interviu cu dr. Laura Bota, in exclusivitate pentru smlive

smlive: – Aţi părăsit complet scena politică sau urmează o revenire în acest palier?

Dr. Laura Bota:  Da, momentan am părăsit scena politică şi nu mă tentează o revenire. Am luat decizia după o chibzuinţă matură şi logică, deoarece sunt încredinţată că în această perioadă nu este nevoie de oameni de valoare, buni profesionişti, serioşi, determinaţi, cu putere de muncă şi voinţă de a schimba lucrurile în bine în politica românească. Am suficiente motive, atât personale, cât şi în urma experienţelor altor persoane implicate în viaţa politică, să fiu sigură de veridicitatea celor afirmate! Toată lumea vorbeşte despre recredibilizarea clasei politice, dar, după cum se observă, nimeni nu face nimic concret pentru împlinirea acestui deziderat!

smlive: Din punct de vedere politic, alegerile din anul următor în ce calitate o vor prinde pe Laura Bota? În calitate de candidat, membru de partid sau simplu alegator?

Dr. Laura Bota:  Precum am spus, nu pot să anticipez ce se va întâmpla anul viitor, deoarece, aşa cum ne învaţă un cunoscut dicton, „Nu aduce anul ce aduce ceasul!”. Vom vedea. Scena noastră politică este extrem de volatilă, nu prea există o direcţie clară şi predictibilă, partidele sunt un amalgam de intenţii bune, dar fără finalitate, nu se ţine cont de doctrine, prevederi statutare, norme de conduită politică. Din cauza faptului că însăşi partidele nu îşi respectă statutele, vezi PSD şi nu numai, oamenii sunt derutaţi, iar electoratul se îndepărtează tot mai mult de ideea de politică şi de vot. Deocamdată, am preferat statutul de observator, care îmi permite să am poziţii ori de câte ori simt nevoia, în calitate de reprezentant al societăţii civile sau ca simplu membru de partid. De principiu sunt o fire deschisă, şi nu mă încăpăţânez să rămân ancorată într-o postură de neclintit, aşa cum face premierul inculpat şi trimis în judecată pentru corupţie, spre exemplu. În concluzie, voi analiza dacă voi mai participa la vreo competiţie electorală şi în ce circumstanţe, în funcţie de evoluţiile de până atunci.

smlive: Care este părerea dvs. despre scena politică românească, în general, şi despre scena politică sătmăreană, în special?

Dr. Laura Bota:   Am anticipat puţin această întrebare a dvs., prin consideraţiile de mai sus. Scena politică românească este într-o degringoladă fără precedent, iar acest haos aparent generalizat, dar spun eu, controlat cu bună ştiinţă, nu are cum să fie de bun augur. Românii aşteaptă de 25 de ani o clasă politică profesionistă, cu oameni foarte bine pregătiţi, cu parlamentari proveniţi din rândul elitelor profesionale, cu miniştri care au demonstrat competenţă în domeniul de activitate al ministerelor, şi alte asemenea aspecte normale într-o societate democratică, civilizată, europeană! Cineva chiar propunea reducerea mandatelor de parlamentari sau aleşi locali, primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene, la maxim două, în aşa fel încât aceşti oameni să nu mai fie tentaţi să ocupe asemenea demnităţi până la capătul zilelor, şi să fie preocupaţi în schimb să facă lucruri bune pentru comunităţile lor, într-un termen bine determinat. O altă propunere interesantă se referă chiar la interzicerea actualilor parlamentari să mai candideze! Cred că sunt două variante de urmărit, deoarece, cum am mai spus, schimbarea clasei politice româneşti şi obţinerea încrederii din partea oamenilor nu se pot realiza decât prin decizii drastice! Cât priveşte evoluţia politicii din Satu Mare, aceasta nu este cu mult diferită de cea naţională. Sunt, după cum ştiţi, aceiaşi oameni, aceleaşi metehne, aceleaşi monopoluri! Nimic nou sub soarele acestei frumoase toamne!

smlive: Care a fost cea mai mare realizare în timpul cât aţi ocupat funcţia de preşedinte al PMP Satu Mare?

Dr. Laura Bota:   Am activat timp de zece ani în PDL, fiind preşedintele Organizaţiei de femei, de unde am plecat în anul 2014, în semn de solidaritate cu fostul preşedinte Traian Băsescu, în momentul în care PDL nu a mai dorit acest parteneriat. Am fost printre primii sătmăreni care au agreat ideea „naşterii” PMP şi am contribuit activ la strângerea de semnături pentru înfiinţarea partidului, am fost deci unul dintre fondatorii partidului în Satu Mare. Am fost fidelă şi am crezut cu tot sufletul, mintea şi inima că proiectul Partidului Mişcarea Populară va reuşi în Satu Mare, iar în timpul relativ scurt în care am condus organizaţia judeţeană pot spune că am avut realizări importante. În primul rând, am reuşit să închegăm o echipă solidară, unită, cu oameni din toate categoriile profesionale, majoritatea la prima experienţă politică, pot spune o adevărată familie. Acest colectiv politic tânăr şi destoinic a reuşit să abordeze cu succes două examene electorale fiind încă în faşă, ca să spun aşa. Atât la alegerile europarlamentare, cât şi la cele prezidenţiale de anul trecut, PMP Satu Mare a obţinut rezultate pozitive, peste media pe ţară, având în vedere procentul maghiarilor din judeţ. PMP Satu Mare a avut un proiect politic pe termen lung, în care ne-am propus însănătoşirea vieţii politice, promovarea tinerilor şi a altor persoane care nu au mai făcut politică, acţiuni îndreptate în folosul categoriilor defavorizate ale populaţiei, iniţiative sociale şi umanitare, şi multe altele.

smlive: Ştim că aveţi acum calitatea de simplu membru al PMP Satu Mare. Ce s-a întâmplat cu Organizaţia din Satu Mare după plecarea dvs. din funcţia de preşedinte?

Dr. Laura Bota:   Faptul că Organizaţia Judeţeană a PMP Satu Mare a fost destructurată toamna trecută a avut ca efect anularea tuturor acestor iniţiative pozitive de care vă vorbeam şi desfiinţarea efectivă a partidului aici. Practic, s-a desfiinţat o structură politică solidă, entuziastă, care, cum spuneam, a primit botezul a două înfruntări electorale importante, şi promitea să se dezvolte armonios, altfel decât partidele-cameleon ale României de azi. Drept dovadă, nici acum, după aproape un an de când nu mai sunt preşedinte, PMP Satu Mare nu s-a mai putut reface, iar Conferinţa de alegeri ce ar fi trebuit să se desfăşoare în urmă cu două săptămâni a fost un eşec total, fiind anulată din lipsă de cvorum.

smlive: Ce credeţi că vor aduce nou alegerile interne ale PMP la Satu Mare?

Dr. Laura Bota:   Eu nu pot decât să le urez succes colegilor mei în demersul de a închega o nouă echipă a PMP în Satu Mare, dar cred că lipsa de experienţă în politică şi în comunicare nu va fi de bun augur nici pentru încercările viitoare. Presa locală m-a întrebat imediat după evenimentul din 12 septembrie ce părere am, şi am dat doar exemplul cu sălile pline ale acţiunilor organizate de mine, şi cu cea goală de acum! Normal că nici Traian Băsescu nu putea veni să vorbească în faţa a zece oameni!

smlive: Sunteţi şi preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară în judeţul Satu Mare…

Dr. Laura Bota:   Da, am rămas în funcţia de preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară Satu Mare, a cărei misiune este să contribuie la creşterea bunăstării sătmărenilor, a românilor, în general. În ţările dezvoltate, societatea civilă are un rol determinant, generează schimbări de guverne şi regimuri, influenţează decizii politice majore, este vie şi implicată în mediul public. În România încă nu putem vorbi încă de o dezvoltare armonioasă a societăţii civile, deoarece au fost nenumărate exemple de implicare a unora dintre reprezentanţii acesteia în sfera mai puţin corectă a încrengăturilor politice. Personal, voi încerca şi în continuare, fie că voi mai avea sau nu vreo funcţie, să ajut oamenii care au nevoie la modul real de ajutor, să mă implic în rezolvarea problemelor comunităţii din care fac parte, şi să acţionez pentru ca municipiul şi judeţul Satu Mare să ajungă acolo unde merită. Nu e o diferenţă mare între actul politic şi acţiunile societăţii civile. Pentru ambele e nevoie de tenacitate, muncă multă, implicare, pasiune, drag de oameni, aşa ar fi normal. Din păcate, în România nu se respectă principii, reguli, ierarhii, astfel încât este dificil de a realiza lucrurile aşteptate de oameni…

smlive: Credeţi că înscrierea fostului preşedinte Traian Băsescu în PMP va aduce un plus acestui partid şi va fi constitui o reintrare în viata politică la vârf a fostului preşedinte?

Dr. Laura Bota:   Nu pot să nu recunosc că domnul Traian Băsescu m-a convins să accept provocarea de a intra şi a fonda Partidul Mişcarea Populară în Satu Mare. Am fost alături de domnia sa şi nu îmi pare rău! Am mai spus-o şi în alte interviuri acordate recent că Traian Băsescu are obligaţia să ducă la bun sfârşit proiectele demarate în timpul mandatelor sale de preşedinte al României! Mă refer la lupta împotriva corupţiei şi la reformele instituţionale pentru însănătoşirea societăţii româneşti şi definirea unui stat de drept corect şi european în România, bazat pe competenţă şi respectarea legii. PMP este invenţia domniei sale, e absolut normal să îşi conducă partidul pe care l-a înfiinţat! Cred că o implicare mai aplicată a lui Traian Băsescu în politica românească va fi de bun augur, deoarece ar putea juca un rol de câine de pază al respectării deciziilor justiţiei şi a valorilor europene, ignorate la modul grobian în prezent de guvernanţi, vezi exemplul premierului Ponta…

smlive: Pe cine vedeţi la Preşedinţia României la următoarele alegeri prezidenţiale? Credeţi că va câştiga Iohannis încă un mandat?

Dr. Laura Bota:   Consider că este prematur ca vreun român să se pronunţe acum despre ceea ce se va întâmpla în bătălia electorală pentru Cotroceni de peste patru ani! După cum observăm, în politica noastră nu se pot face pariuri. Astăzi îşi anunţă cineva candidatura, mâine renunţă subit, din motive necunoscute! Cred că suntem mult prea mult influenţaţi de anumite poziţionări ale justiţiei şi acţiunilor acesteia în raport cu oamenii implicaţi în politică. Vedeţi, Victor Ponta ar fi fost preşedintele României după primul tur din noiembrie 2014, iar acum este în boxa acuzaţilor, pentru corupţie! E extrem de greu să previzionăm ce se va întâmpla în 2019. Există posibilitatea ca domnul Klaus Iohannis să îşi piardă din popularitatea şi încrederea care l-au propulsat în funcţia de şef al statului! După cum este posibil să vină cineva din spate, care acum nu este cunoscut, cu ambiţii de preşedinte al României. Orice este posibil!

smlive: Într-un comunicat de presa aţi atras atenţia asupra pericolului pe care îl prezintă imigranţii pentru sănătatea populaţiei cu care vor intra în contact. Cât de gravă este situaţia?

Dr. Laura Bota:   Da, am atras atenţia că refugiaţii care vor ajunge pe teritoriul României pot constitui un pericol iminent pentru starea de sănătate a populaţiei. Apariţia în proximitatea cetăţenilor români a unor imigranţi veniţi din ţările arabe trebuie atent analizată, mai ales din punctul de vedere al sănătăţii viitorilor refugiaţi.

smlive: Care ar fi cea mai bună soluţie la criza imigranţilor şi ce ar trebui să facă autorităţile române pentru a trece cu bine peste această criză umanitară?

Dr. Laura Bota:   Am făcut un apel public la instituţiile abilitate ale statului, respectiv Ministerul Sănătăţii şi structurile sale din teritoriu, să procedeze la un control riguros al viitorilor imigranţi ce vor fi repartizaţi României în conformitate cu tratatele internaţionale încheiate la nivelul Uniunii Europene. Consider că nu putem risca apariţia unor focare sau chiar epidemii de boli grave sau rare în România, din cauza faptului că refugiaţii ar putea fi cantonaţi şi integraţi în societatea noastră fără a fi examinaţi din punct de vedere medical. Pe de altă parte, aş atrage atenţia şi asupra faptului că România a înregistrat un eşec în negocierile privind cota de refugiaţi la nivelul Uniunii Europene! Degeaba s-a pronunţat preşedintele Iohannis că vom avea un anumit număr de imigranţi! Dacă suntem în Uniunea Europeană, trebuie să jucăm cum ne cântă ei! Nu avem de ales! Deşi, când a fost vorba de accederea în Schengen, aceeaşi europeni ne-au refuzat, cu toate că România a îndeplinit toate condiţiile de aderare la structura respectivă. Sunt riscuri din care probabil vom avea de învăţat în momentul în care vom mai dori să fim în alte parteneriate. Este vital însă ca România să nu mai negocieze în genunchi şi cu capul plecat!

smlive: Care ar fi măsura care ar trebui luată urgent în domeniul sănătăţii de către autorităţile competente?

Dr. Laura Bota:   Problema principală a sistemului medical românesc este subfinanţarea! De aici pornesc toate problemele, de la închiderea spitalelor şi neocuparea posturilor vacante, la exodul masiv al specialiştilor în străinătate. Primele soluţii de redresare a situaţiei dramatice din sănătate ar fi deblocarea posturilor, organizarea unor examene corecte şi creşterea salariilor, dacă nu să fie ca în Anglia, măcar ca în Ungaria. Îndeplinirea acestor trei cerinţe ar fi un prim pas important în depăşirea crizei sistemului de sănătate autohton.

smlive: Ce va place să faceţi în timpul liber?

Dr. Laura Bota:   Sunt o persoană normală, un om obişnuit, merg dimineaţa la cabinetul medical, muncesc foarte mult, mai ales de când nu mai sunt angrenată politic, iar seara este rezervată familiei. Sunt o femeie activă, şi nu vreau să-mi ies din mână, mai ales că am practicat baschetul de performanţă, aşa că şi acum fac sport, ori de câte ori îmi permite timpul. De asemenea, îmi place să stau în mijlocul familiei mele minunate, mai ales cu fetiţa mea, care are mare nevoie de mine acum, fiind în pragul adolescenţei. Îmi place să citesc, să ascult muzică, să călătoresc! Pasiuni fireşti, pentru o femeie de 42 de ani!

smlive: Aveţi mai puţini prieteni după plecarea de la conducerea PMP, sau prietenii au rămas aceeaşi?

Dr. Laura Bota:  Paradoxal, cred că am mai mulţi prieteni acum, deoarece cât timp am fost preşedintele PMP recunosc că nu prea am avut timp… De fapt, prietenii mei sunt în mare parte aceeaşi de ani de zile, deoarece cred că am avut întotdeauna sentimente de respect şi încurajare în relaţiile mele de prietenie, în general, dar şi în raport cu oamenii cu care am interacţionat de-a lungul timpului.

smlive: Ce muzica ascultă Laura Bota în timpul liber?

Dr. Laura Bota:   Am rămas fidelă muzicii vechi. Îmi place Celine Dion, Enrico Caruso, Jean Francois Maurice, Modern Talking, şi alte trupe şi interpreţi din anii 80-90!

smlive: PDL sau PMP? Care dintre cele două partide vă trezeşte amintirile cele mai plăcute?

Dr. Laura Bota:   Am activat timp de zece ani în PDL, fiind preşedintele Organizaţiei judeţene de femei, de unde am plecat în anul 2014. Şi în PMP, deşi am fost doar un aproape un an preşedinte, am avut amintiri plăcute! Mai ales că am făcut parte şi din conducerea centrală a partidului, ca responsabil pentru Regiunea Nord-Est. În ambele formaţiuni m-am simţit bine, deoarece am fost animată tot timpul de gânduri bune şi de dorinţa de a face lucruri palpabile pentru oameni, de a lăsa ceva bun în urma muncii mele!

smlive: Dacă ar fi sa va întoarceţi în timp, să zicem, cu zece ani, în anul 2005 ce aţi schimba pe plan politic în parcursul dvs. ca politician în aceşti 10 ani?

Dr. Laura Bota:   Nu cred că aş schimba nimic! Poate aş fi încercat să lupt mai mult să schimb în bine mentalitatea oamenilor! Sunt oricum mulţumită de ceea ce am realizat şi cred că evoluţia unui om în viaţă şi în carieră depinde de foarte multe aspecte, iar unele dintre acestea nu pot fi întotdeauna aşa cum ţi le doreşti.

smlive: Ce le transmiteţi, în încheiere, cititorilor smlive.ro?

Dr. Laura Bota:   Le doresc cititorilor dvs. multă sănătate, o toamnă îmbelşugată şi spor în tot ceea ce şi-au propus! Şi le mai transmit că este fundamental să rămână optimişti şi să nu îşi piardă speranţa, orice s-ar întâmpla! O atitudine pozitivă este vitală pentru o gândire lucidă, dar şi pentru menţinerea unei stări de sănătate optime. Viaţa de astăzi este în continuă mişcare, suferim mult de stres şi alte afecţiuni urbane moderne, iar liniştea şi gândirea pozitivă ne poate menţine sănătoşi şi apţi de a realiza tot ceea ce ne propunem în fiecare zi!

 

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 25 September, 2015

1 Comment

  1. Ce lung e interviul ale caror intrebari le"anticipati" doar :))))….so am inteles ca ati fost o foarte Buna organizatoare, dar Acum s-a ales praful din proiectul Dvs de la SATU Mare:)))….personal nu cred in femeile frumoase…. Pt ca in spatele unei femei frumoase de succes se afla întotdeauna un barbat putred de bogat ….hai sa fim seriosi :))))

    Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 0 0 0