Interviu cu Molnar Rajmond Milan, SATMAREANUL campion la kaiac, in exclusivitate pentru smlive

smlive: Spune-ne cateva cuvinte despre tine.

Molnar Rajmond Milan: Sunt satmareanul Molnar Rajmond Milan si lumea ma cunoaste si sub porecla “Rajmi kaiacistul”, evident din cauza orientarii mele spre aceasta ramura sportiva

smlive: In vremurile cand toti tinerii alegeau fotbal, baschet si alte sporturi populare, cum ai reusit tu sa iei contact cu kaiac-ul?

Molnar Rajmond Milan: Am contactat acest minunat sport acum 21 de ani in clasa a 9-a cand , din curiozitate si dragostea data de mediul acvatic am inceput cursurile de kaiac, sub indrumarea antrenoarei “Dora Naselean” la clubul Unio Satu Mare, fiul dansei fiind coleg de clasa cu mine.

smlive: Cui se datoreaza performantele tale de pana acum in acest sport?

Molnar Rajmond Milan: Performantele mele din acest sport se datoreaza in parte antrenorilor care au lucrati cu mine, adica la nivel de club doamna Dora Naselean  iar la nivel de lot national am lucrat cu o armata de antrenori, unii mai valorosi, altii mai putin, dar toti au contributie la dezvoltarea mea personala.

Cel mai faimos antrenor cu care am lucrat este Ivan Patzaichin cu care ultima oara ne-am intalnit la Tulcea anul trecut , la concursul de “canotca” din cadrul festivaslului TID (TURNEUL INTERNATIONAL DUNAREA)

Pe langa antrenori cea mai mare ponderea a avut-o familia, parintii m-au sprijinit cum au putut ei mai bine.

smlive: Care sunt cele mai mari performante sportive cu care poti sa te lauzi?

Molnar Rajmond Milan: Nu ma laud cu performantele mele, dar cel mai mandru sunt de locul 4 la campionatul European din 2000 “Boulogne sur mer“ unde am participat la individual si in ciuda faptului ca nu am prins podium sunt multumit ca am fost extrem de aproape de primul !!

Si o alta performanta frumoasa, am reusit acest an cu in echipaj mixt (Arad-Timisoara-Bucuresti ) la campionatul European de dragonboat din Italia sa obtinem 2 medalii de bronz si de argint.. Aici lucrul in echipa a fost pe prim plan.

smlive: Este kaiac-ul un sport usor accesibil sau prohibitiv din punct de vedere al costurilor si al accesului la locurile amenajate?

Molnar Rajmond Milan: Kaiacul nu este un sport foarte  accesibil pentru ca sunt scumpe echipamentele sportive si nu oriunde poti face acest sport, noi satmarenii suntem norocosi cu Somesul nostru care  ofera   spatiu atat pentru kaiac de performanta cat si  pentru agreement.

smlive: Care sunt costurile aproximative ale unui echipament complet pentru cineva care vrea sa ia acum kaiac-ul de la 0?

Molnar Rajmond Milan: Daca cineva vrea sa procure echipament pentru acest sport, costurile sunt undeva pe la 1ooo euro daca aleg  o echipare cu barca-padela pentru  amatori dar cum pretentiile sunt mai mari aceste costuri pot creste,  echipamentele de top ajungand aproximativ  5ooo euro pt cei care fac performanta.

smlive: Care este cea mai frumoasa victorie a carierei?

Molnar Rajmond Milan: CEA mai frumoasa victorie este tot timpul ultima, pentru ca ma ajuta fiu motivat pentru  urmatoarele competitii

smlive: Care a fost cel mai greu moment in cariera ta?

Molnar Rajmond Milan: cel mai greu moment in cariera sportiva a fost in perioada in care m-am lasat de sport… O perioasa de 3-4 ani am fost inactiv . Nu-mi gaseam locul si nu prea stiam incotro sa o iau dar in 2008 datorita unor intamplari bizare m-am reapucat si de atunci mi-am regasit directia si SCOPUL in viata…

smlive: Ce calitati trebuie sa aiba cineva pentru a face performanta in acest sport?

Molnar Rajmond Milan: Calitatile necesare pentru  acest sport  sunt defapt 2 principale : Cele fizice si Cele mentale.

La fizic se poate lucra usor , in timp totul se poate imbunatati deci  nu conteaza daca cineva e inalt scund subtire sau mai corpolent, acesti parametri se pot optimiza prin antrenament, limita adevarata este CEA mentala, este  important ca sportivul sa iubeasca ceea ce face si sa vrea cu desavarsire , vointa fiind motorul performantei.

Din pacate sportul in Romania are character doar fizic si  foarte putini apreciaza sa lucreaza la nivel mental. Aici sunt multiple cauze care nu pot fi discutate pe scurt.

smlive: Care este situatia acestui sport in Romania, in general si in Satu Mare in special?

Molnar Rajmond Milan: La noi in tara acest sport nu este prea popular, fiind un numar  restrans de practicanti, dar in sfera privata si la nivel de amatori numarul esta in crestere, Incepe sa fie la “moda”.

Noi (Nomad kayak) ne straduim sa popularizam acest sport pe toate ramurile existente… De la turismul nautic la kaiac de spa repede si slalom, pana la performanta olimpica, suntem la inceput de drum dar suntem optimisti.

Tocmai in acest weekend organizam in concurs demonstrativ de kaiac slalom pe Somes , cei interesati pot urmari evenimentul de pe malul Somesului sau de pe podul Decebal.

Mentionez ca acest concurs este primul concurs de slalom pe Somes in Satu Mare dupa inundatiile din 70. Adica acest acest sport are traditie in orasul nostru , se organizau concursuri de acest gen si aveam echipa campioana , cea mai buna dintre fete pe vremea aceea fiind chiar antrenoarea cu care incepusem eu cariera sportiva adica Dora Naselean. Antrenorul acelei grupe istorice a fost domnul Toth Sandor actualmente stabilit in stainatate.

smlive: Daca nu ai fi facut kaiac, ce sport ai fi preferat sa faci?

Molnar Rajmond Milan: Daca nu as fi contactat acest sport cred ca m-as fi orientat spre tir cu arcul sau un sport tehnic motociclism sau carting.

smlive: Care este cel mai frumos loc pe care l-ai vizitat in calatoriile tale ?

Molnar Rajmond Milan: Nu stiu sa raspund la aceasta intrebare, toate locurile sunt frumoase. Cel mai frumos e acasa, dar cel mai greu mi-a fost sa vin acasa din Sardinia, unde am participat  acum 2 ani la o competitive pe mare intre valuri de 2-5 m. Este o senzatie unica ce ma face sa simt dorul marii. Anul acesta, in septembrie voi participa din nou la acea competitie, astept cu nerabdare acel moment .

smlive: Este kaiac-ul un sport periculos?Ti-a fost vreodata frica pentru viata ta cand erai pe apa?

Molnar Rajmond Milan: Kaiacul nu este periculos daca esti echipat corespunzator si daca nu fortezi limitele bunului simt, chair si kaiacul pe ape repezi poate fi un sport sigur daca sportivul este  instruit bine si echipat corespunzator.

Evident exista  si  RISC, dar noi incercam sa minimalizam chair sa anulam aceste riscuri.

smlive: Care este cea mai mare distanta pe care ai parcus-o neintrerupt?

Molnar Rajmond Milan: Cea mai lunga distanta a fost de 5o de km la  un concurs pe Mures  la  Lipova la Arad.

Dar in cadrul turelor Maurice se pot parcurge mii de km.

Anual se organizeaza o expeditie de la Padurea Neagra la Mares Neagra (TID) deci se pot acoperi distante uriase in aceste ambarcatiuni.

Dar exista si cazuri de aventurieri care traverseaza oceane cu aceste ambarcatiuni, adevarate expeditii.

smlive: Ce recomanzi celor care vor sa inceapa practicarea acestui sport?

Molnar Rajmond Milan: Celor care vor sa practice acest sport le  recomand sa se indrepte spre cel mai  apropiat loc de inchiriere de ambarcatiuni  si la cea mai apropiata scoala de kaiac unde sa inceapa o activitate la orice nivel. Primul pas este cel mai important, apoi restul se contureaza in mers.

smlive: Dupa incheierea carierei competitionale, vei pastra legatura cu acest sport? Ce planuri ai de viitor?

Molnar Rajmond Milan: Dupa incheierea carierei sportive, evident, legatura cu acest sport nu are voie sa se piarda. La nivel de agrement sau de fitness trebuie continuat, spre norocul meu ca se organizeaza competitii pe grupe de varsta si pentru  cei care au depasit varsta optima… Asa ca tot timpul va exista o provocare si o competitie.

smlive: Ce mesaj transmiti satmarenilor care citesc in presa despre performantele tale?

Molnar Rajmond Milan: Mesajul meu catre Satmarenii care citesc aceste randuri este sa-si urmeze visele sa traisca sanatos , sa faca sport in timpul liber si sa caute o forma in care pot sprijini activitatile sportive locale, pentru  a relansa Sportul Satmarean intr-un final invit cititorii sa vizioneze spectacolul, Concursulul de sub podul Decebal pe dara de 29 august si  pe 3o august cei care doresc sa incerce acest sport daca semnaleaza inainte cu o zi la organizatorii concursului , pot incerca ambarcatiuni pe Somes.

Din placate ,eu, personal ,nu voi fi present la acest eveniment pentru  ca participat la Campionatul  National de seniori si masters la Pitesti.

Dar urez tuturor distractie placuta in acest weekend kaiacist din Satu Mare.

 

 

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 27 August, 2015

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 0 0 0