Lăsata Secului. TRADIȚII și OBICEIURI la români

Lăsata Secului. TRADIȚII și OBICEIURI la români

Lăsata Secului. TRADIȚII și OBICEIURI la români

Tradiție creștină spune că Lăsată Secului pentru Postul Paștelui are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paști: Duminica Înfricoșatei Judecăți – când se lasă sec de carne (11 februarie) și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – când se lasă sec de brânză (18 februarie).

Anul acesta Marele Post al Paștelui 19 februarie și se încheie pe 8 aprilie. Este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru mari posturi ale Bisericii Ortodoxe. Prima zi din acest post este cunoscută sub denumirea de Spolocania sau Polocania. Vasele în care se gătea sau mânca de dulce, se spălau și se urcau în pod, iar de aici erau aduse alte vase pentru mâncarea de post. Postul Sfintelor Paști era ținut cu sfințenie de comunitățile tradiționale. Iată ce mărturiseau în trecut oamenii: “Noi, sărbătorile le ținem, pentru că și ele ne țin pe noi”.

Cititi mai multe pe evz.ro

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 11 February, 2018

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 0 0 0