Petrom şi-a umflat profitul cu pompa

0
260

Scumpirea carburanţilor cu 20% şi aprecierea dolarului faţă de leu cu 14% au adus profitul Petrom la un nou record istoric de 3,95 miliarde de lei în 2012. Câştigurile se vor împărţi şi cu acţionarii, dar şi cu salariaţii celei mai mari companii româneşti.

Din ianuarie până în decembrie 2012, benzina s-a scumpit cu aproape

20%, de la 5,5 la 6,2 lei pe litru, preţul ţiţeiului extras a urcat şi el cu aproximativ 10%, astfel că era normal ca principalul producător de ţiţei şi carburanţi din România să iasă pe plus. Rezultatele financiare pe 2012, comunicate ieri de compania petrolieră, confirmă performanţe fără precedent, atât la vânzări, cât şi la profit.
Concret, vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim istoric de 26,25 miliarde de lei (5,89 miliarde de euro), iar profitul a ajuns la recordul istoric de 3,946 miliarde de lei (885,5 milioane de euro), în creştere cu 5% faţă de maximul atins în 2011.

Toate acestea se datorează unei conjuncturi care, deşi nu a fost favorabilă economiei româneşti, a favorizat cea mai mare companie din ţara noastră: scumpirea carburanţilor şi deprecierea leului. De altfel, chiar în raportul de prezentare a datelor financiar-contabile pe 2012, conducerea Petrom recunoaşte drept factori de creştere a performanţei evoluţia pozitivă a preţurilor produselor petroliere şi aprecierea dolarului faţă de leu. Printre ceilalţi factori favorizanţi se mai numără, desigur, şi managementul performant (spre exemplu, costurile de producţie au scăzut cu 5%), ca şi faptul că în anii anteriori compania a investit masiv în dezvoltare, iar acum aceste investiţii încep să dea roade.
Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, a explicat că după o perioadă recentă caracterizată prin preţuri volatile ale ţiţeiului şi incertitudine macroeconomică, 2012 a fost un an de relativă stabilitate care a creat un mediu propice pentru afacerile Petrom. „În activitatea operaţională, am compensat în mare măsură declinul natural al producţiei de hidrocarburi şi am urmărit oportunităţile de explorare, am demarat exploatarea comercială a centralei electrice de la Brazi şi am realizat îmbunătăţiri progresive ale structurii mixului nostru de produse din rafinare“, a declarat Mariana Gheorghe. Ea a menţionat că estimările preliminare ca urmare a forării primei sonde de explorare offshore la mare adâncime, în parteneriat cu ExxonMobil, indică o descoperire de gaze.

Arpechim? „Dacă n-o vindem, o demolăm“

OMV Petrom va demola rafinăria Arpechim Piteşti, dacă nu va găsi un cumpărător. „Continuăm activitatea de conservare a acestei rafinării, până când vom obţine autorizaţia de demolare, dacă nu există niciun cumpărător“, a spus Gheorghe, într-o conferinţă de presă. Reamintim că Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă.
Cât despre noul regim de taxare în domeniul petrolier, conducerea Petrom nu crede că acesta ar afecta afacerile companiei.

2013: dividende şi salarii mai mari

Angajaţii OMV Petrom vor primi în acest o majorare salarială care va reflecta optimizarea companiei, promite Mariana Gheorghe. „Vom acorda o creştere care să reflecte optimizarea companiei. Rezultatele financiare sunt efortul întregii comunităţi a angajaţilor Petrom. Suntem în negocieri cu sindicatele, încă nu le-am finalizat“, a afirmat Gheorghe. Ea nu a precizat cu cât vor creşte salariile. De asemenea, compania intenţionează să plătească şi ndividende din profitul-record de 3,95 miliarde de lei şi să bugeteze investiţii de peste un miliard de euro în 2013. Propunerile vor fi supuse aprobării Consiliului de Supraveghere şi Adunării Generale a Acţionarilor. În 2011, compania a realizat investiţii de 1,1 miliarde de euro.

 

 

Sursa: adevarul.ro

Comentarii Facebook