Primăria interzice dreptul la libera exprimare a tinerilor, garantat de Constituție și CEDO

Primăria interzice dreptul la libera exprimare a tinerilor, garantat de Constituție și CEDO

Primăria interzice dreptul la libera exprimare a tinerilor, garantat de Constituție și CEDO

„În ultima perioada am avut mai multe întâlniri cu tinerii, atât directe cât și în mediul online, și am observat că există o preocupare intensă a acestora pentru problemele lor și pentru mediul în care se dezvoltă. În cadrul acestor întâlniri, tinerii și-au exprimat dezamagirea în ceea ce privește implicarea personalităților publice în rezolvarea problemelor lor.

Plecând de la aceste discuții, am dorit să extind această inițiativă astfel încât cât mai mulți tineri să-și poată exprima părerea cu privire la problemele lor, la modul de rezolvare a acestora și la cine ar fi mai în măsură să le rezolve.

Împreună cu organizația locală de tineret PNL, m-am gândit că ar fi interesant să cream niște locuri pe strada unde tinerii să iși poată exprima părerea cu privire la problematica prezentată mai sus. Pentru a face cât mai simpla exprimarea acestor păreri, tinerii urmau să completeze un chestionar.

Din păcate, această inițiativă a eșuat din cauza faptului că domnul primar Coica ne-a interzis acțiunea așa cum am gândit-o noi. Cel mai tare a fost deranjat de posibilitatea de a avea un contracandidat tânar, cerându-ne imperativ să renunțăm la orice referire cu privire la dreptul tinerilor de a fi reprezentați de un primar tânăr.

Suntem profund dezamăgiți de modul în care ințelege domnul primar să se implice, sau mai degraba să nu se implice, în rezolvarea problemelor tinerilor din Satu Mare. Este evident nu numai că nu îl interesează aceste probleme, dar și că face tot posibilul să oprească orice inițiativă a altcuiva în acest sens.

Domnule primar Coica, vă transmitem pe această cale că informațiile pe care le-am fi obținut în cadrul acestei acțiuni se refereau la problemele tuturor tinerilor, atat ale celor apolitici, cât și ale celor care activează într-un partid politic, inclusiv ale tinerilor din partidul dumneavoastră.

Această acțiune nu este nicidecum una electorală, așa cum încercați dumneavoastră să sugerați, deoarece nu urma să facem nicio referire expresă la vreun candidat sau partid și nici vreun indemn la vot, după cum am menționat și în cererea pe care v-am adresat-o.

Vă transmitem pe această cale, domnule primar Coica, că nu faceți altceva decât să încălcați dreptul la libera exprimare al tinerilor, garantat de către CEDO prin art.10 și 14 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, convenție care de altfel este obligatorie statului român odată cu aderarea la UE, obligație care reiese din Constituția României unde se arată în mod imperativ că statul român se obligă să respecte atât această convenție cât și toate tratatele europene și internaționale la care a aderat. Mai mult, acest drept al cetățeanului la libera exprimare a fost preluat și prevăzut în mod expres prin articolul 30 al Constituției României, motiv pentru care, cu prioritate instituțiile statului român sunt obligate să confere cetațenilor dreptul la libera exprimare și nicidecum să-l îngrădească în mod nejustificat.

Domnule primar, chiar dacă desconsiderați această clasă socială, vă rugăm să reveniți asupra deciziei dumneavoastră și să ne aprobați cererea fără restricțiile impuse, astfel încât toți tinerii din Satu Mare să-și poată exprima liber toate ideile și opțiunile.”

 

Mihai Huzău

Prim-vicepreședinte,

Biroul Permanent Național TNL

 

2

 

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 14 octombrie, 2015

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.