Informări de la Salvamont Satu Mare

0
161

Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare vine în sprijinul turiștilor cu două informări, prima în legatura cu starea traseului turistic Triunghi Albastru, sectorul Parcare Telescaun-Vf. Pietroasa, respectiv o a doua cu privire la activitatea de evaluare și amenajare pentru alpinism și „via ferrata” a peretelui de stâncă din Măgura Batarci.
– Luna Șes – traseul Triunghi Albastru pe sectorul cuprins între Parcare Telescaun și Vf. Pietroasa, din cauza vremii ploioase și a umezelii ridicate a devenit impracticabil pentru drumeții la pas sau ciclism montan, în zonele în care traseul intersectează exploatările forestiere autorizate. Până la remedierea situației, unde avem tot sprijinul Ocolului Silvic Negrești Oaș, Salvamont Satu Mare recomandă montaniarzilor dornici de a ajunge pe vârful Pietroasa traseul Punct Galben cu plecarea tot din Parcare Telescaun și evident tot cu aceeiași diferență de nivel. În plus, SPJ Salvamont reamintește turiștilor aflați în zonă, în special celor care ajung pe vărful Pietroasa să evite deplasarea pe pârtia de schi deoarece acolo se execută cu utilaje grele, lucrări de amenajare a terenului, care pot pune în pericol integritatea celor care încalcă restricțiile de acces în șantier.
-Măgura Batarci – odată cu lucrările de amenajare a traseelor turistice de la Tămășeni și Batarci au fost descoperite și luate în considerare pentru promovare turistică și sportivă, pereții de stâncă situați în Măgura Batarciului, unicate în România prin mărime, formă și textură. După o primă examinare sumară în vară, salvamontiștii sătmăreni s-au întors, pentru o evaluare mai detaliată a potențialului zonei în practicarea sporturilor montane, la mare căutare în aceste vremuri marcate prin reguli de distanțare socială. Suprafața mare care trebuie evaluată prin tehnici de coardă necesită mai multe ieșiri pe teren, dar până la concluziile finale și direcțiile de acțiune pentru punerea în valoare a zonei, se cer rezolvate câteva probleme cum ar fi:
– finanțarea traseelor de „via ferrata”
-asigurarea serviciului de salvare în caz de accidente montane
-încadrarea într-un sistem de trasee turistice pentru asigurarea accesului la perete.
Sunt provocări noi pentru SPJ Salvamont Satu Mare, dar cu sprijinul Consiliului județean Satu Mare și a Primăriei Comunei Batarci suntem convinși că vom reuși în timp, punerea în valoare a unei frumuseți naturale cu un potențial enorm în practicarea sporturilor de adrenalină, în special a traseelor de „via ferrata”care lipsesc cu desăvârșire în nord-vestul României. Vom reveni cu detali, odată cu evaluarea mai aprofundată a acestui areal natural de excepție.
…pe cărări de munte …mereu alături de dvs!
SPJ Salvamont SM-Alex. Costin

Comentarii Facebook