Caracterizarea climatică a lunii iulie

0
31

Luna iulie, reprezentativă pentru sezonul estival, este cea mai călduroasă lună a anului.

Temperatura aerului este mai mare decât în iunie, iar gradul de instabilitate mai redus, în majoritatea zonelor ţării, deoarece asupra părţii de sud-est a Europei acționează, relativ frecvent, dorsala anticiclonului Azoric, talvegul zonei depresionare din sud-vestul Asiei și, uneori, dorsala anticiclonului Nord-African.
Ca o consecienţă directă a acestor modificări în distribuția circulației
aerului deasupra țării noastre, valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creștere între 1 și 3ºC față de luna iunie.

Din datele înregistrate în perioada 1961–2018 la stațiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, temperatura medie lunară multianuală (1961-2018) depăşeşte 22,0ºC în Câmpia Română şi în Dobrogea, iar în estul şi centrul Moldovei, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Câmpia Vestică, în dealurile din Banat şi Crişana şi în Culoarul Mureşului valorile sunt cuprinse între 20-22ºC. Valori medii de temperatură cuprinse între 16 şi 18ºC se constată în Transilvania, Maramureş, Bucovina şi Subcarpaţi. În zona montană joasă, dar și în depresiunile intramontane, aceste valori se situează între 12 şi 16ºC. La altitudini de peste 1700 m, mediile de temperatură sunt între 8 și 12ºC şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali, la peste 2500 m altitudine, se înregistrează temperaturi sub 8ºC .

Temperatura maximă absolută a lunii iulie este 44,3ºC și s-a înregistrat la Calafat, în data de 24 iulie 2007. În aceeași zi, temperaturi maxime mai mari sau egale cu 44,0ºC s-au înregistrat și la stațiile meteorologice: Bechet (44,2ºC), Băilești și Moldova Veche (44,0ºC).
De altfel, în a treia decadă a lunii iulie 2007, la 57 stații meteorologice s-au înregistrat valori de temperatură de ≥40,0ºC.
Temperatura minimă absolută a lunii iulie este -8,0ºC şi a fost înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în data de 6 iulie 1933.
În această lună, valori ale temperaturii minime a aerului sub 0C s-au înregistrat doar în zona montană și în depresiuni intramontane.
Cantitățile de precipitații din această lună înregistrează o scădere față de cele din mai și iunie. Din datele înregistrate în perioada 1961–2018, la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că precipitaţiile medii multianuale (1961-2018) din această lună sunt mai mici de 50 l/m² în estul Dobrogei şi al Câmpiei Române și în Delta
Dunării. Cantităţi de precipitatii cuprinse între 50 – 75 l/m2 , în medie, se înregistrează în Câmpia Română, Culoarul Mureşului, Câmpia Vestică, dealurile din Banat, în centrul şi în sudul Moldovei.
Precipitațiile medii multianuale se situează în întervalul 75 – 100 l/m2
în zonele de deal și podiș din nordul Moldovei, Munteniei, Olteniei şi în Transilvania. În zonele subcarpatice și în zonele montane joase, mediile de precipitaţii sunt cuprinse între 100 – 125 l/m2. În zona montană înaltă din CarpațiiMeridionali, Occidentali și din nordul Carpaților Orientali acestea depăşesc 125 l/m2 – 150 l/m2.

Cantitatea maximă absolută de precipitaţii din iulie este 519,1 l/m2 şi a fost înregistrată la Stâna de Vale, în anul 1980.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.