Interviu cu Zoli Bartoș, instructor de Krav Maga (tehnici de autoapărare) la OneMore

0
1293

Nu mai este niciun secret faptul că exercițiile fizice sunt extrem de importante pentru starea noastră generală de bine, având un impact foarte mare asupra sănătății. Să fim în formă este o condiție esențială pentru derularea activităților zilnice, motiv pentru care mișcarea trebuie să devină un obicei.
Atunci când vine în discuție și apărarea propriei persoane sau a familiei deja vorbim despre tehnicile de autoapărare prin prisma nenumăratelor beneficii pe care le aduc celor care le practică. Având în vedere aceste aspecte, am discutat cu Zoli Bartoș, instructor de tehnici de autoapărare Krav Maga la Complexul OneMore Satu Mare.

• smlive.ro: Mai întâi să ne spui câteva cuvinte despre tine.
Z.B.: Salut tuturor! Numele meu este Zoli Bartoș și împreună cu vărul meu Tibi Vancea, am pus în picioare această mică școală de autoapărare Wolf Pack, unde sătmărenii au ocazia de a face cunoștință cu sistemul Krav Maga.
De mic copil iubesc sportul și până azi m-am pus la încercare în mai multe domenii. Ca mulți dintre noi, am început cu fotbal, după care, destul de târziu, după terminarea liceului, am început să fac cunoștință cu sporturile de contact. Foarte puțin Kickboxing și Jiu Jitsu Brazilian , ramură la care mă reîntorc cu drag ori de câte ori am ocazia. Singura activitate care a reușit să mă țină în priză zi și noapte, trup și suflet, a fost Krav Maga. Practic, a fost „dragoste la prima vedere”. După mulți ani în care am călătorit enorm de mult pentru a învață, am obținut și licență de instructor la cea mai mare federație din lume Krav Maga Global, pentru civili în 2018 iar pentru copii în 2019.
Pe plan profesional, până recent am activat în domeniul vânzărilor iar acum sunt dedicat 100% doar acestei activități și sper că în următorii ani să-i putem învăța pe cât mai mulți dintre sătmăreni, cum să se apere în cazul în care vor avea nevoie.

• smlive.ro: Ce înseamnă Krav Maga?
Z.B.: Tradus, Krav Maga înseamnă luptă de contact.

• smlive.ro: Unde își are originea Krav Maga?
Z.B.: Acest stil a fost creat de către Imi Lichtenfeld în anii ’30. A fost un evreu cu origine maghiară , care s-a folosit de experiența lui în sporturile de contact (fiind campion la box și la wrestling) pentru a proteja evreii din cartierul în care trăiau în Bratislava , împotriva grupurilor fasciste.
Ajuns ulterior în Israel, a dezvoltat și predat Krav Maga în cadrul IDF (Israel Defense Forces), probabil cea mai bine pregătită armată, combinație de arte marțiale, având elemente din box, wrestling, karate, judo și aikido.

• smlive.ro: Cum ai ajuns să te intersectezi cu acest sport?
Z.B.: Aici e o poveste mai lungă. Consider că universul mi-a făcut cadou această posibilitate. Văzusem întâmplător o emisiune pe Discovery, în care doi tipi, unul boxer iar celălalt wrestler, încercau diferite arte marțiale în țara în care ele s-au dezvoltat. Această emisiune avea mai multe episoade cu diferite discipline. Întâmplarea a făcut ca eu să văd exact episodul cu Krav Maga, din Israel. Din acel moment, mi-a rămas întipărit în minte acest nume și îmi doream enorm ca într-o zi să pot găși un instructor într-o țară apropiată măcar, la noi nefiind cunoscut deloc la ora respectivă.
După aproximativ o săptămâna, m-am întâlnit întâmplător cu vărul meu. Cred că trecuseră deja câțiva ani de când nu ne mai văzusem și am decis să stăm la o poveste. Știind că el practică Kung Fu, l-am întrebat despre această disciplină, fiind în căutare de activitate și nesperând să am ocazia de a face Krav Maga. El însă a început să-mi povestească cu entuziasm despre un tip din Oradea pe care el l-a găsit și contactat și că este instructor de autoapărare. Avea deja făcută programarea la antrenamentele private. Am pus câteva întrebări și repede mi-am dat seama că este vorba de Krav Maga, fix ce văzusem eu la tv. În următoarea duminică deja îmi dădeam și sufletul sub comandă lui Robert Fesus. Cu siguranță nu voi uita vreodată primul antrenament cu el.
Chiar vreau să profit pe această cale să-i mulțumim, nu doar pentru că ne-a învățat Krav Maga ci mai ales pentru felul în care ne-a învățat și pentru că a avut încredere în noi. Ne bucurăm că nu l-am dezamăgit niciodată.

• smlive.ro: De cât timp vă ocupați de krav maga?
Z.B.: În iulie s-au împlinit 12 ani.

• smlive.ro: De când a ajuns în România Krav Maga și cât de bine a prins?
Z.B.: Noi am aflat de Krav Maga în 2008, ulterior s-a adeverit că există de prin 2005. Nu știu dacă a existat și în alt oraș din țară la vremea respectivă, însă de la această federație cu siguranță nu, deoarece azi suntem doar 3 instructori în țară de la KMG.
Robi, instructorul nostru nu țin minte să fi făcut multe promovări în media, erau alte vremuri atunci, însă chiar și așa numărul celor care au trecut pe la sala lui în Oradea este enorm.

• smlive.ro: Cui se adresează krav maga?
Z.B.: Oricui. Știi vorba aia…dacă vrei pace, pregătește-te de război.

• smlive.ro: Ce calități trebuie să ai că să faci performanță?
Z.B.: „Performanță” nu știu dacă este cuvântul potrivit deoarece nu vorbim despre un sport de competiție. Încerc să răspund totuși…putem consideră performanță faptul că ajungi acasă la familie teafăr în seara fiecărei zile, indiferent de pericolele care te pot pândi.
Un singur cuvânt: perseverență.

• smlive.ro: Ce abilități va deprinde cel care se va iniția în krav maga?
Z.B.: Depinde de foarte mulți factori. General vorbind, cine frecventează antrenamentele noastre, va simți pe pielea lui cum îi crește stima de sine cu trecerea timpului și asta datorită schimbărilor pe care Krav Maga le va aduce chiar și în viață privată.
În primul rând va fi capabil să recunoască și implicit să evite situațiile care pot degenera, pot fi periculoase pentru viață lui sau pentru cei apropiați lui. Prevenția este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vorbim de autoapărare. Dacă acest lucru nu este posibil, va fi capabil să anihileze pericolul care l-a surprins, fără a claca sau a se bloca. La antrenamentele noastre tratăm tot felul de situații reale, inclusiv amenințări sau atacuri cu arme albe (bâtă, cuțit, etc.) și pistol.

• smlive.ro: Se adresează doar bărbaților sau este și pentru femei?
Z.B.: Puțină lume știe că în Israel și femeile sunt recrutate obligatoriu în armata. Asta înseamnă automat antrenamente de Krav Maga. Sistemul a fost creat pentru armata unde trebuie să înveți tineri, băieți și fete, într-o perioada foarte scurtă de câteva luni, să fie capabili de a-și apară țara indiferent de natura atacului.
Mai concret: Da, este recomandat și femeilor.

• smlive.ro: De la ce vârstă se recomandă începerea frecventării antrenamentelor Krav Maga?
Z.B.: Acceptăm copii de la vârstă de 5 anișori, iar pentru a participa la grupa de adulți trebuie să ai vârsta minimă de 15 ani. Vârstă maximă nu există, trebuie doar să vrei. De restul ne ocupăm noi.

• smlive.ro: Care sunt satisfacțiile pe care le aduce krav maga?
Z.B.: Orice formă de mișcare ai alege, fără dubii îți va aduce satisfacții. Pe lângă un corp sănătos vei avea și o minte sănătoasă.
Cât despre Krav Maga….mă antrenez cu plăcere 10 sau 20 de ani, pentru acele 20-30 de secunde critice în care voi fi capabil de a-mi salva viața în caz de nevoie. Iar satisfacțiile unui instructor sunt multiple. Lucrezi cu multe caractere, unele mai puternice, altele mai dificile, dar finalul de cele mai multe ori este spectaculos. Vezi schimbările de la o luna la alta și după un timp știi, că acea persoană este pregătită pentru ce i se poate întâmpla mai rău. Îi va ține piept situației.

• smlive.ro: Care este perioada necesară ca un începător să atingă un nivel bun de autoapărare?
Z.B.: Depinde. Având în vedere faptul că fiecare individ își are propria capacitate de învățare și de efort, pot oferi doar un răspuns aproximativ. Personal, consider că este nevoie de cel puțin un an, poate chiar doi ani de antrenamente pentru a fi la un nivel relativ sigur, un nivel minim aș spune. Sunt și extreme. Am văzut creștere explozivă după doar 4-5 luni de antrenament la unele persoane, pe când la altele a fost nevoie de doi ani sau și mai mult pentru a atinge acel nivel.
Timpul este relativ scurt, datorită faptului că tot sistemul se bazează pe reacțiile naturale ale omului.

• smlive.ro: Unde pot să va găsească cei care vor să înceapă să frecventeze antrenamentele krav maga?
Z.B.: Îi așteptăm pe cei interesați în cel mai mare complex sportiv din oraș, One More de pe str. Ștrandului nr.4. Dacă au întrebări, le pot adresa și pe pagina noastră de Facebook: Wolf Pack.

• smlive.ro: Ce pregătiți pentru sătmăreni în următoarea perioada?
Z.B.: Vom avea două evenimente în următoarele luni. Primul va fi destinat exclusiv femeilor.
Organizăm în dată de 22 august primul seminar de autoapărare doar pentru femei cu tematică specifică lor. Ulterior, probabil pe la sfârșitul lunii septembrie, poate octombrie, organizăm și un seminar de inițiere în Krav Maga unde așteptăm pe oricine dorește să încerce antrenamentele, să vadă cum sunt ele construite.

• smlive.ro: Ce le transmiti satmarenilor?
Z.B.: Să iasă din zona de confort cât de des posibil. Lucrurile interesante și memorabile se întâmplă în afara zonei de confort.

Comentarii Facebook