Ziua de 8 septembrie marchează, în calendarul creştin-ortodox, Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.
Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creştini. Părinţii ei, Ioachim şi Ana, deşi înaintaţi în vârstă, s-au rugat pentru a avea un copil. Ruga le-a fost ascultată şi aşa a venit pe lume Maria. Conform tradiţiilor, în această zi se fac pelerinaje la mănăstiri, iar oamenii duc la biserică fructe şi pâine, pentru a fi sfinţite.
În această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit.
Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, sărbătorită azi, 8 septembrie, este prima mare sărbătoare din Anul Nou Bisericesc şi marchează hotarul dintre vară şi toamnă.
Se mai spune că în fiecare casă trebuie să fie o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele.
În cultura populară există tot felul de superstiţii legate de această zi. Astfel, se spune că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală.
Şi, pentru că Fecioara Maria e protectoarea mamelor, femeile însărcinate se roagă azi pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos.
În ţara noastră, peste două milioane de oameni poartă numele de Maria sau Marian şi este sărbătoare atât în biserica ortodoxă cât și în cea catolică.