În fiecare an, pe 16 octombrie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) celebrează Ziua Mondială a Alimentaţiei, prilej cu care, în România data de 16 octombrie a fost declarată Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare.
Peste 150 de țări sărbătoresc Ziua Mondială a Alimentației. În Statele Unite, aproximativ 450 de organizații naționale sponsorizează această zi. În întreaga Europă, ministerele, universitățile și agențiile de cercetare organizează conferințe, expoziții și emisiuni media.
Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației în Africa, Asia și America Latină includ târguri agricole, dezbateri, dansuri populare, maratoane, concerte, filme, ceremonii speciale în școli și donații de pachete cu alimente.
Pentru adulți, o alimentație sănătoasă include:
- Fructe, legume, leguminoase (de exemplu linte și fasole), nuci și cereale integrale (de exemplu, porumb neprelucrat, mei, ovăz, grâu și orez brun).
- Cel puțin 400 g (adică cinci porții) de fructe și legume pe zi, excluzând cartofii, cartofii dulci și alte rădăcini cu amidon.
- Mai puțin de 10% din aportul total de energie din zaharuri libere, ceea ce este echivalent cu 50 g, pentru o persoană cu greutate corporală normală, care consumă aproximativ 2000 de calorii pe zi, dar în mod ideal mai puțin de 5 % din aportul total de energie, pentru beneficii suplimentare pentru sănătate. Zaharurile libere sunt toate zaharurile adăugate în alimente sau băuturi de către producător, bucătar sau consumator, precum și zaharurile prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri de fructe și concentrate de suc de fructe.
- Mai puțin de 30% din aportul total de energie din grăsimi . Se sugerează ca aportul de grăsimi saturate (care se găsesc în carnea grasă, unt, ulei de palmier și cocos, smântână, brânză, ghee și untură) să fie redus la mai puțin de 10% din aportul total de energie și grăsimile trans la mai puțin de 1% din aportul total de energie. În special, grăsimile trans produse industrial (care se găsesc în alimente coapte și prăjite, cât și gustări și alimente preambalate, cum ar fi pizza congelată, plăcinte, fursecuri, biscuiți, napolitane și tartine) nu fac parte dintr-o dietă sănătoasă și ar trebui evitate.
- Mai puțin de 5 g de sare (echivalentul a aproximativ o linguriță) pe zi. Sarea trebuie iodată.
Alimentația nesănătoasă combinată cu inactivitatea fizică crește semnificativ riscul de boli cronice netransmisibile la adulți, în special boli cardiovasculare, hipertensiune arterială , obezitate și diabet zaharat de tip 2.