GRUPUL LOCAL OPERATIV – PREVENIRE DROGURI SATU MARE reunește reprezentanți ai instituțiilor și autorităților sătmărene care au ca prioritate problematica traficului și consumului de substanțe interzise.
Consumul și traficul de droguri nu mai reprezintă de mult timp o ,,potențială perspectivă” în România, ci o realitate a timpurilor moderne. În ultimii ani, un număr de persoane încă necuantificat la adevărata dimensiune, îndeosebi tineri, cad victime ale drogurilor. Drumul este de cele mai multe ori fără întoarcere pentru cei mai mulți. Puțini sunt cei care reușesc să revină în adevărata lume, iar asta grație eforturilor medicilor, părinților, aparținătorilor și, nu în ultimul rând, polițiștilor.
Problematica consumului și traficului de substanțe interzise reprezintă o prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare în domeniul prevenirii și combaterii. În demersurile întreprinse în acest domeniu, polițiștilor li s-au alăturat parteneri de nădejde, instituții și ONG – uri care au făcut front comun în eforturile de a preveni, interveni și combate acest fenomen: Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, Penitenciarul Satu Mare, Direcția Generală de Asistență și Protecție a Copilului Satu Mare și Direcția de Sănătate Publică Satu Mare.
Esența direcțiilor de acțiune ale polițiștilor sătmăreni din diferite structuri (prevenire, siguranță școlară) și ale colaboratorilor s-a axat în principal pe creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate consumului și traficului de substanțe interzise în rândul comunității sătmărene, pornindu-se de la premisa că o informare adecvată cu privire la legislație, consecințe și riscuri asociate acestui fenomen reprezintă cheia prevenirii acestui tip de infracțiune.
Dincolo de profiturile traficanților sunt riscurile și consecințele consumului de substanțe stupefiante. La început subiecții cochetează cu o ,,țigară” ori derivate. Satisfăcuți de experiență, consumatorii de ocazie încep să experimenteze noi substanțe, mai tari, mai noi, mai în trend, ca în final să se ajungă la săvârșirea unor infracțiuni grave, comise pe fondul consumului. Realitatea obiectivă este estompată de excitarea simțurilor, problemele încep să dispară ca prin vrajă, iar realitatea virtuală se instalează treptat. Drogurile distrug pe tăcute, sub masca mincinoasă a plăcerii. Organismele încep să recepteze din ce în ce mai puțin din mediul înconjurător, iar ,,mirajul fericirii” îi ia locul. Nu însă fără un preț: material și privarea de libertate. Consumul, deținerea și traficul de substanțe interzise este egal cu săvârșirea de infracțiuni, cu încălcarea legii, atrăgând după sine măsuri privative de libertate.
Evenimentul organizat la Școala Gimnazială din Călinești Oaș de către grupul de lucru GLO – P, având ca public țintă tineri și adulți din comunitatea locală, s-a bucurat și de susținerea autorităților locale și a oferit rezultatele scontate: trezirea conștiințelor pentru respingerea substanțelor oferite de traficanți.
Certitudinea că în această luptă poți alege să nu fii singur, că poți apela la ajutorul, susținerea, consilierea din partea unor instituții, ONG –uri, specialiști din diferite domenii, cadre didactice, membri ai familiei lărgite, dar și reprezentanți ai Poliției Române reprezintă un fapt concret în eforturile comune pe linia informării, sensibilizării, conștientizării și intervenției vizând această problematică complexă – consumul de substanțe interzise.
Este necesar ca eforturile poliției și ale comunității să fie reunite într-un parteneriat hotărât și continuu. Numai astfel forța binelui se va transforma într-o forță invincibilă. Cu toate acestea ,,războiul” este lung. Polițiștii sătmăreni însă și-au stabilit deviza și acțiunile în această luptă: ,,FĂRĂ RETRAGERE! STOP DROGURILOR!”