ANSVSA recomanda crescatorilor de porci sa raporteze orice suspiciune de pesta porcina

ANSVSA recomanda crescatorilor de porci sa raporteze orice suspiciune de pesta porcina

ANSVSA recomanda crescatorilor de porci sa raporteze orice suspiciune de pesta porcina

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care  se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.
Pentru a vă proteja porcii de această boală, vă recomandăm să respectaţi următoarele
sfaturi:
a. nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi
umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să
puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
b. creşteţi porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci
străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin
porci domestici;
c. nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc
gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio
formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
d. nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă
exploataţie;
e. nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără
certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică
împuternicit;
f. nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în
contact cu porci mistreţi bolnavi.
Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?
Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot
observa la porcii bolnavi semne ca:
• moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
• temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi stare febrilă;
• roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi
pieptului;
• lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;
• vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.
Ce fac în cazul în care suspectez că un porc este bolnav de pestă porcină africană?
• anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul
veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul dvs.
 Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii
vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.
Ce vor face serviciile veterinare în cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană?
• toţi porcii vor fi ucişi, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite;
De reţinut:
Este mai bine să raportaţi orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât
să nu raportaţi deloc!

Sursa: ansvsa.ro

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 10 august, 2018

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 0 0 0