In ce dată se va sărbători Paștele în anii viitori

In ce dată se va sărbători Paștele în anii viitori

In ce dată se va sărbători Paștele în anii viitori

Ziua de Paște este cea mai importantă zi din calendarul creștin.

Primul conciliu de la Niceea a stabilit în 325 că „ziua de Paște va fi în prima duminică după prima lună plină care cade după sau deechinocțiul de primăvară”. Calcului datei de Paște a căpătat o semnificație deosebită.

Algoritmi care simplifică metodele medievale de calcul continuă să fie propuși și în zilele noastre.

În contrast cu toate celelalte sărbători creștine care depind numai de mișcarea soarelui, ziua de Paște depinde atât de mișcarea soarelui (de care depinde echinocțiul de primăvară) cât și a lunii.

În Bisericile Ortodoxe echinocțiul de primăvară este fixat pe 21 Martie în calendarul Julian (sau 3 Aprilie în calendarul Gregorian), în timp ce în Biserica Catolică și cele Protestante echinocțiul este fixat pe 21 Martie în calendarul Gregorian. Din această cauză data Paștelui în Biserica Ortodoxă nu poate fi mai devreme de 4 Aprilie, iar în Bisericile Catolică și Protestante mai devreme de 22 Martie. (vedeți figura)

Această diferență duce, în plus, la o anumită periodicitate în diferența dintre zilele Paștelui (vedeți tabelul de mai jos). Specific, după 2 sau 4 ani în care diferența este 0-1 săptămâni, urmează un singur an în care diferența este de 4 sau 5 săptămâni (de exemplu în 2013, 2016, 2021 etc.). Aceasta se datorează faptului că, în acești ani, luna plină care cade după 3 Aprilie este diferită de luna plină care cade după 21 Martie. Dacă Bisericile ar folosi același ciclu lunar, diferența dintre echinocții ar duce la o diferență în ziua Paștelui de 0 sau de 4 săptămâni.

Diferența dintre zilele Paștelui (vedeți tabelul de mai jos). Specific, după 2 sau 4 ani în care diferența este 0-1 săptămâni, urmează un singur an în care diferența este de 4 sau 5 săptămâni (de exemplu în 2013, 2016, 2021 etc.). Aceasta se datorează faptului că, în acești ani, luna plină care cade după 3 Aprilie este diferită de luna plină care cade după 21 Martie. Dacă Bisericile ar folosi același ciclu lunar, diferența dintre echinocții ar duce la o diferență în ziua Paștelui de 0 sau de 4 săptămâni.

 
Date de Paște
2021–2026
In calendar Gregorian
An Vest Est Diferența în săptămâni
         
2021 4 Aprilie 2 Mai 4
2022 17 Aprilie 24 Aprilie 1
2023 9 Aprilie 16 Aprilie 1
2024 31 Martie 5 Mai 5
2025 20 Aprilie 0
2026 5 Aprilie 12 Aprilie 1

Conciliul de la Niceea a decretat în 325 că „ziua de Paște va fi în prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară”. Se poate pune întrebarea justificată: dacă ziua Paștelui depinde de soarele și luna de pe cer, cum este posibil ca bisericile să nu fie de acord?

Cauza este încrederea în metode de calcul care aproximează mișcarea soarelui și a lunii. În timp, utilizând aceste metode matematice, bisericile au început să folosească un „soare” și o „lună” care nu mai corespundeau cu soarele și luna de pe cer. Divergențele dintre calcule și observațiile astronomice au fost corectate în unele cazuri, de exemplu prin trecerea la calendarul Gregorian.

În ultimă instanță, stabilirea datei de Paște este o problemă pur administrativă. Dacă semnificația sărbătorii este luată în considerare, în ce duminică din calendar este sărbătorită ziua de Paște nu are atât de multă importanță.

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 03 mai, 2021

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.