Castelul de la Medieșu Aurit va avea parte de lucrări de conservare și reabilitare

Castelul de la Medieșu Aurit va avea parte de lucrări de conservare și reabilitare

Castelul de la Medieșu Aurit va avea parte de lucrări de conservare  și reabilitare

Castelul Lonyai este un edificiu renunoscut prin includerea sa pe Lista Monumentelor Istorice la categoria clădirilor de importanţă naţională, precum şi în traseele sătmărene dar este într-o stare avansata de degradare, autorităţile neinvestind până acum în reabilitarea sa.
Castelul din Medieşu Aurit a fost ridicat la începutul secolul al XVII-lea de către Sigismund de Lónyai în stil renascentist,iar în timpul celui de-al doilea război mondial a funcţionat ca spital militar, iar în 1945 a fost incendiat. De atunci nu a mai avut parte de reparaţii de amploare, astfel că din el au mai rămas doar ruinele. La intrare este dăltuit următorul text în limba latină: Anno Domnini MDCXXX Magnificus Sigismund de Lonia comes comitatus crasnensis a fvndamentis extrvxit care se traduce prin „Ridicat din temelii în anul Domnului 1630 de Sigismund de Lonya, comitele comitatului Crasnei”.
Conform historia.ro Castelul avea o faţadă principală expresivă, dominată central de un turn octogonal situat deasupra gangului porţii şi valoroase ancadramente de piatră. Turnul porţii de acces se ridica cu un nivel deasupra celorlalte clădiri.
În anul 1920 castelul a fost cumpărat de Casa Regala a României iar după revoluție Castelul a fost revendicat de reprezentanții Casei Regale. De atunci situația juridica este neclară și înconjurată de incertitudine.
Primarul Medieșului Aurit, Marian Torok , spune că actualul castel a fost construit pe urmele unei aşezări dacice , în Medieșu Aurit aflandu-se un binecunoscut obiectiv turistic care impresionează prin conservarea peste milenii , cuptoarele dacice. Însuși numele localităţii Medieşu Aurit provine de la tavanele unor încăperi ale castelului, placate cu foiţe de aur.
Marian Torok, actualul primar al Mediesului Aurit candidează la un nou mandat și între pricipalele obiective pe care și le propune în mandatul următor , acesta declară că acest castel istoric, simbolul Mediesului Aurit va face obiectul unor binemeritate lucrări de conservare și de reabilitare.
Acesta declară că „ Împreună cu autoritățile din domeniul culturii ale județului Satu Mare și ale Ministerului Culturii vom încerca să readucem aceste simboluri ale comunei la valoarea și la aprecierea pe care o merită .„

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 17 septembrie, 2020

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.