Despre caini, pisici si chiar serpi BOA. Inteviu cu medicul veterinar Gyorgy Balazs Lehel, reprezentantul Alfa Dog

Despre caini, pisici si chiar serpi BOA. Inteviu cu medicul veterinar Gyorgy Balazs Lehel, reprezentantul Alfa Dog

Despre caini, pisici si chiar serpi BOA. Inteviu cu medicul veterinar Gyorgy Balazs Lehel, reprezentantul Alfa Dog

Dr. Gyorgy Balazs Lehel este medic veterinar in cadrul Cabinetului Alfa Dog din Satu Mare str. Fragilor nr.16-18 .

smlive.ro: Cand ati deschis cabinetul la actuala adresa?

G.B.L.:  La actuala adresa din Satu Mare, str. Fragilor nr.16-18, functionam din februarie 2009, avem aproape 10 ani de functionare atat la Cabinetul veterinar cat si la PetShopul din incinta.

smlive.ro: Din experienta voastra, isi ingrijesc satmarenii corect  animalele de companie?

G.B.L.:  Din pacate, pot sa spun ca doar intr-o oarecare masura. Sunt si multi care isi ingrijesc foarte  corect animalele de companie, le considera  membri ai familiei si le acorda importanta si ingrijirea necesara dar sunt si foarte multe cazuri cand stapanii isi neglijeaza animalele si nu le acorda atentia si ingrijirea necesara unei vieti optime.

smlive.ro: Care sunt principalele probleme cu care se confrunta animalele de  companie?

G.B.L.:  In primul rand, cea mai grava problema cu care se confrunta animalele este acea a capuselor. Sunt foarte multe cazuri de muscaturi de capusa care sunt foarte periculoase si care netratate au urmari foarte grave pentru orice fiinta  vie. Ne confruntam cu invazia de capuse in primul rand  datorita lipsei unei strategii in deparazitarea spatiilor publice care necesita acest lucru. O alta problema foarte importanta, des intalnita si de o gravitate la fel de mare este lipsa vaccinarii animalelor sau vaccinarea gresita a acestora. De aceea recomandam tuturor stapanilor de animale , in momentul in care primesc in casa si in viata lor un animal, orice specie ar  fi, sa apeleze la un medic veterinar care va sti ce are de facut.

 smlive.ro: Dupa parerea ta, care este rezolvarea problemei cainilor comunitari?

G.B.L.:  Singura varianta care poate rezolva aceasta problema este sterilizarea in masa a cainilor comunitari, coordonata de autoritatile judetene sau chiar nationale, un proiect legislativ guvernamental insotit de educarea si corecta informare  a populatiei va da rezultate, spre deosebire de actiuni spontane si razlete necoordonate care, dupa cum observa ca nu isi ating scopul.

 smlive.ro: Care sunt beneficiile si efectele adverse ale sterilizarii cainilor?

G.B.L.:  In primul rand, cainii sterilizati nu se mai  reproduc, nu se vor inmulti cainii fara stapan ,  sa circule liberi pe strazi si sa  fie un pericol pentru alti caini si chiar pentru oameni . Apoi cainii sterilizati devin mult mai linistiti, nu sunt agitati si nu mai incearca sa fuga de acasa.

Efectele adverse ale sterilizarii nu sunt multe, dar exista si acestea. In primul rand ingrasarea. Trebuie avut foarte mare grija la dieta si la greutatea unui caine sterilizat deoarece risca sa se ingrase. Alte efecte adverse pot sa apara prin unele probleme ale aparatului urinar.

 smlive.ro: Au fost receptivi satmarenii la implementarea cipurilor la caini?

G.B.L.:  Pot sa spun categoric ca da. Satmarenii au inteles importanta si beneficiile care vin odata cu implantarea cipului.

 smlive.ro: Care a fost cel mai dificil caz cu care te-ai confruntat?

G.B.L.:  In fiecare zi ne confruntam cu cazuri dificile, zilnic avem tot felul de cazuri de la un simplu control periodic la cele mai dificile operatii. Dar cu ajutorul experientei acumulate reusim sa le facem fata si sa ne ridicam la nivelul asteptarilor pacientilor nostri si al stapanilor acestora.

smlive.ro: Daca ai fi rugat sa recomanzi o rasa de caine, ce rasa ai recomanda?

G.B.L.:  Alegerea unei rase de caine trebuie facuta in functie de posibilitatile viitorului stapan, in functie de spatiul pe care il are la dispozitie, si nu in ultimul rand de timpul liber pe care il va putea acorda viitorului prieten.

 smlive.ro: Ce pot gasi satmarenii in Petshopul vostru?

G.B.L.:   In Petshopul Alfa Dog se pot gasi toate produsele care se  gasesc in magazine de profil: hrana pentru animale, vitamine si medicamente, jucarii si o gama larga de accesorii .

 smlive.ro: Care sunt semnele care ar trebui sa ii alarmeze pe stapanii de caini si sa ii faca sa apeleze cat de repede posibil la un medic veterinar?

G.B.L.:  Orice activitate anormala ar trebui sa alarmeze: lipsa poftei de mancare, apatie, somnolenta nespecifica, lipsa luciului blanii dar cel mai bine se citeste in privirea cainelui ca ceva nu este in regula cu el.

smlive.ro: Care este cel mai ciudat animal de  companie care v-a trecut pragul?

G.B.L.:   Cel mai neobisnuit animal care ne-a trecut pragul a  fost un sarpe BOA, dar care din fericire nu avea nicio problema de sanatate ci a avut nevoie doar de o deparazitare.

smlive.ro: Cat de des trebuie dus un caine la control la medic?

G.B.L.:  Depinde de varsta cainelui si de grija stapanului, dar cei care isi iubesc cainii cu adevarat, ar trebui sa se prezinte cu cainii lor la un control de rutina la medical verinar de minim 3 ori pe  an.

 smlive.ro: Ce te-a determinat sa alegi meseria de medic veterinar?

G.B.L.:   Raspunsul meu este scurt si categoric: pentru ca imi plac foarte mult cainii si pentru ca nu imi place sa ii vad ca sufera.

smlive.ro: Ce le transmiti clientilor tai de pana acum dar si celor viitori?

G.B.L.:   Va asteptam sa ne treceti pragul si va promitem ca vom incerca sa fim, ca si pana acum, peste nivelul asteptarilor pacientilor si stapanilor lor.

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 02 iulie, 2018

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.