Dinamo Bucuresti este in doliu

A influenţat Liga 1  prin rezultatele lui Dinamo şi mai ales cu stilul lui extravagant, de ”Tapie din Ştefan cel Mare”, aşa cum îi plăcea să fie considerat, după modelul excentricului preşedinte al lui Marseille.

Vasile Ianul s-a stins ieri la Iaşi, la 68 de ani. Fusese internat în urma unui atac cerebral, suferit cu zece zile înainte, dar suferea din cauze multiple: obezitate, diabet, probleme cardiace şi renale. Ianul a condus-o pe Dinamo timp de 9 ani, între 1985 şi 1994, timp în care „cîinii” au cucerit două titluri de campioni şi două Cupe ale României, iar preşedintele a produs subiect pentru primul Dosar al Transferurilor din fotbalul românesc.

Procesul lui a început în 1998 şi a durat 12 ani, Ianul a scăpat necondamnat întrucît faptele s-au prescris, dar au rămas poveştile din spatele sumei de peste două milioane de dolari care i se imputa în acuzaţia de gestiune frauduloasă.

Bani proveniţi din transferuri de jucători, sume neincluse în contabilitatea clubului. Dinamo a lui Ianul şi a lui Mircea Lucescu au oprit anii de dominaţie a Stelei cu titlul luat în 1990, în urma unui sezon care a conţinut şi o victorie fantastică, 3-0 în deplasare împotriva rivalului tradiţional.

Vasile Ianul a vîndut apoi un lot întreg, afaceri în urma cărora el s-a ales cu procesul şi cu legendele care l-au înconjurat pînă în ultima clipă a vieţii. Poveşti despre bani negri daţi jucătorilor, taximetriştilor şi hotelurilor din toată lumea.

CV-ul lui era deja unul spectaculos: fotbalist la Poli Iaşi, cu o selecţie în „naţională”, profesase şi ca avocat, după aceea a devenit arbitru şi, pe urmă, conducător.

 

 

 

Citeste mai multe pe gsp.ro

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 21 martie, 2013

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.