Elevi din 3 școli gimnaziale reuniți pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copilului

0
50

Ieri, 21 noiembrie a.c., reprezentanți ai instituțiilor publice care au ca misiune apărarea drepturilor copilului, au organizat și susținut, în sala festivă a Școlii Gimnaziale Mircea Eliade din Satu Mare o serie de activități pentru marcarea Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, activități adaptate pentru  categorii diferite de elevi, din ciclul primar, respectiv ciclul gimnazial.

 

Peste 200 de elevi din 3 școli gimnaziale din municipiul Satu Mare, respectiv ȘcoalaGimnazialăAvramIancu, ȘcoalaGimnazialăBălcescu-Petofi șiȘcoalaGimnazialăMirceaEliade au participat la sesiunile informative susținute de specialiști din cadrul Inspectoratului de PolițieJudețeansatu Mare – BiroulSiguranțăȘcolară, InspectoratuluiȘcolarJudețeanSatu Mare șiDirecțieiGenerale de AsistențăSocialășiProtecțiaCopilului.

 

Cu aceste prilej elevii au identificat o serie de drepturi pe care le au, astfel: dreptul la viață, dreptul la familie, dreptul la educație, dreptul la sănătate sau dreptul la libera exprimare, specialiștii prezenți completând lista și cu alte drepturi mai puțin cunoscute, dar și  cu o listă de obligații ce le revin copiilor, reamintindu-li-se faptul că fiecare drept vine și cu anumite obligații.

 

Dreptul la viață, de exemplu, vine și cu obligația de a ne îngriji de sănătatea proprie și de a evita riscurile care ne-ar putea duce la pericole, dreptul la educație, conferă, totodată, și obligația de a învăța, de a respecta programul școlar și de a avea un comportament adaptat regulilor impuse de școală și de societate ș.a.m.d.

 

Copiii au fost încurajați de polițiștii prezenți să apeleze la un adult de încredere ori de câte ori sunt în dificultate și să utilizeze în mod responsabil Numărul Unic de Urgență 112, atunci când viața, sănătatea sau proprietatea lor sau a celor apropiați este în pericol, precum și Telefonul Copilului-119, atunci când au nevoie de consiliere pentru probleme ce nu constituie urgențe majore, atât Poliția, cât și echipa DGASPC fiind gata oricând să intervină în situații de abuz sau neglijare a copiilor.

 

Ziua de 20 noiembrie a anului 1989, este o zi cu o însemnătate istorică întrucât la această dată s-a adoptat Convenția ONU cu privire la drepturile copilului. Este motivul pentru care în fiecare an la 20 noiembrie se organizează în statele membre ale ONU, o serie de manifestări pentru a marca  Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, o zi dedicată în special copiilor vulnerabili, ale căror drepturi sunt încălcate ori nu sunt suficient de protejate.

 

România a ratificat Convenția ONU în 1990, prin Legea nr. 18/1990 și s-a inspirat din aceasta, atunci când a elaborat Legea 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului, document de referință ce reglementează drepturile și libertățile speciale ale copiilor, justificate de vulnerabilitatea și particularitățile vârstei lor.

Comentarii Facebook