Fenomen astronomic spectaculos , la noapte , pe cerul Satmarului

Fenomen astronomic spectaculos , la noapte , pe cerul Satmarului

Fenomen astronomic spectaculos , la noapte , pe cerul Satmarului

Curentul de meteori activi numit Perseide, de la constelaţia din care par că vin, va putea fi admirat în noaptea dintre 12 şi 13 august 2019 (luni spre marţi).
Perioada de activitate pentru Perseide este 17 iulie – 24 august.
Numele de Perseide vine de la constelaţia Perseus, de unde par că vin aceste dâre luminoase. Însă este important să ştiţi că nu vorbim de stele căzătoare, ci de meteori care „se topesc” în atmosferă. Dacă am stabilit că denumirea de „ploaie de stele” este doar una metaforică, greşită este şi cea de „ploaie de meteori”.

Cu ocazia ploilor de meteori, dârele luminoase a mii de astfel de particule cosmice pot fi observate în numai o oră. „Ploile” au loc mult mai rar, în timp ce Perseidele au loc anual. La Perseide, se pot observa maximum 100 de meteori într-o oră.

Trebuie să ştiţi că, în noaptea de luni spre marţi, vor fi cei mai mulţi meteori căzători, însă veţi putea observa Perseidele şi în nopţile viitoare, până la 24 august. Odată cu apropierea de această dată, numărul dârelor observabile scade.

Cele mai bune locuri de vizionat sunt zonele muntoase, satele sau măcar locuri izolate de la marginea oraşelor. Astfel, dacă urmăriţi spectacolul din oraş, veţi avea parte de 10-20 de meteori pe oră, în timp ce zonele cu „cer curat” aduc 100 de meteori pe oră.

Este important de ştiut că, pentru a observa Perseidele, nu aveţi nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviţi la cer circa o oră, pentru a observa măcar câteva zeci de meteori. Bineînţeles, dacă nu este o noapte înnorată.

Astronomii recomandă orele cuprinse între miezul nopţii şi răsăritul de Soare.

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 12 august, 2019

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.