Festivitatea de dezvelire a bustului cărturarului Gheorghe Bulgăr

Festivitatea de dezvelire a bustului cărturarului Gheorghe Bulgăr

Festivitatea de dezvelire a bustului cărturarului Gheorghe Bulgăr

Viceprimarii municipiului, Doina Feher și Adrian Albu, au participat vineri, 12 aprilie, la festivitatea de dezvelire a bustului cărturarului, lingvistului, eminescologului, istoricului, publicistului, Gheorghe Bulgăr.

Evenimentul este cea mai bună dovadă a faptului că Satu Mare ca își respectă istoria și personalitățile. Primăria Municipiului Satu Mare a cofinanțat organizarea acestui eveniment prin intermediul concursului de proiecte organizat în baza Legii 350/2005.
Amplasarea unui bust al eminescologului Gheorghe Bulgăr vine în întâmpinarea unei vechi dorinţe a oamenilor de cultură sătmăreni care au militat şi pentru a i se acorda sălii de lectură a Bibliotecii Judeţene ,,Sala de lectură – Gheorghe Bulgăr”.
Eminescologul Gheorghe Bulgăr, academician şi lingvist, istoric literar s-a născut în judeţul Satu Mare, localitatea Sanislău. A făcul studiile primare în localitate, liceul în Oradea. A absolvit Facultatea de litere – filologia clasică şi Dreptul. A profesat la Bucureşti la Facultatea de Filologie , a fost cercetător la Institutul de Lingvistică, lector de limba Română la Paris, profesor asociat la Universitatea din Lyon. A publicat nenumărate studii despre stilistică, filologie şi istorie, studii despre Arghezi, Sadoveanu, Eliade. Este autorul unor dicţionare renumite. A publicat nenumărate studii din opera lui Eminescu. Importanţa, în plan national, a activităţii şi operei lui Gheorghe Bulgăr este binecunoscută de sătmăreni. A fost mereu prezent în presa sătmăreană cu articole şi recenzii culturale. A fost un colaborator al revistei sătmărene ,,Poesis” care i-a acordat, cu sprijinul Primăriei municipiului Satu Mare, Premiul Cultural al Oraşului Satu Mare.
Ca argumente pentru amplasarea bustului în Anul Centenarului Marii Uniri (2018-2019) menţionăm următoarele aspecte: devenind profesor în Franţa, organizează primul simpozion international românesc dedicat Unirii în 1 decembrie 1978, iar ca scriitor, istoric literar, realizează prima antologie dedicată Unirii: ,,Românii toţi s-adună Alba Iulia – 1 decembrie 1918″.

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 14 aprilie, 2019

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.