Florisal a încasat necuvenit milioane de lei de la Primărie. Vezi care este prejudiciul

1
266

Curtea de Conturi a descoperit nereguli grave la Primăria Satu Mare, fiind sesizate efectuarea unor plăți necuvenite către operatorul de salubrizare Florisal, precum și decontarea unor servicii necontractate. Prejudiciul produs depăşeşte 3,7 milioane de lei.

La nivelul Primăriei Satu Mare, Curtea de Conturi a descoperit că s-au efectuat plăți nelegale a unor servicii de salubrizare executate de SC Florisal, la tarife majorate nelegal. Paguba se ridică la suma de 2,355 milioane de lei.

”La UATM Satu Mare s-a constat, în perioada 2009–2011, efectuarea de plăţi necuvenite către operatorul SC FLORISAL SA, pentru servicii de salubrizare la tarife mai mari decât cele stabilite prin contractul încheiat, prejudiciul fiind de 2.355 mii lei.
Abaterea s-a datorat acceptării la decontare a tarifelor actualizate eronat în funcţie de indicele mediu al preţurilor de consum pentru populaţie, pentru apă, canal, salubritate şi nu în funcţie de nivelul mediu al indicatorului ratei inflaţiei sau deflaţiei pe ultimele 12 luni, aşa cum a fost prevăzut în contractul de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare a municipiului” se arată în raportul Curții de Conturi.

Servicii în valoare de 1,352 milioane de lei necontractate, dar decontate de Primărie

De asemenea, s-a constatat că Primăria a decontat servicii de „colectare şi transport reziduuri nemenajere” necontractate de municipiul Satu Mare, în cadrul activităţii de salubrizare încheiată cu SC FLORISAL SA.

”Verificarea cheltuielilor de salubrizare decontate în 2011 a scos în evidenţă faptul că UATM Satu Mare decontează lunar servicii de facturate de SC FLORISAL SA, la nivelul unor cantităţi de cca. 1.500 – 2.000 mc. în condiţiile în care, aceste servicii nu sunt contractate de UATM Satu Mare, respectiv, nu sunt înscrise în contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare nr. 462/2005, nici în Caietul de sarcini sau Regulamentul Serviciului de salubrizare a municipiului Satu Mare aprobat prin HCL nr. 149/2009 şi nici în actele adiţionale încheiate ulterior”, se arată în raport.

În concluzie, se constată că decontarea din bugetul municipiului Satu Mare a reziduurilor nemenajere s-a făcut fără temei legal sau contractual, prestările de servicii aferente respectivelor deşeuri fiind cuprinse în contractele de prestări servicii încheiate cu populaţia/persoanele juridice şi nu sunt aferente lucrărilor de salubrizare a domeniului public şi privat.

Pe baza actelor şi documentelor existente la UATM Satu Mare şi pe baza facturilor emise de SC FLORISAL SA, a centralizatoarelor de lucrări executate, valoarea estimată a abaterii este în sumă de 1.352.000 lei, reprezentând valoarea totală a serviciilor de „colectare şi transport a reziduurilor nemenajere” decontate.

Peste 1 milion de lei colectat ca taxă specială de salubrizare

Primăria a decontat prestări de servicii către operatorul de salubrizare din taxa specială de salubrizare, fără respectarea prevederilor hotărârilor consiliului local, respectiv, fără existenţa documentelor care să ateste legalitatea precum şi fără documentele justificative care să confirme realitatea, exactitatea şi executarea serviciilor decontate.

Conform art.9(2) din Regulamentul serviciului de salubrizare a municipiului Satu Mare, aprobat prin HCL nr. 149/2009 „Persoanele fizice care nu au încheiate contracte cu operatorul serviciului de salubrizare vor plăti o taxă de salubrizare stabilită prin hotărâre a consiliului local al municipiului Satu Mare. Din taxa se salubrizare autorităţile publice locale vor plăti operatorului serviciile de salubrizare efectuate în municipiul Satu Mare peste cantităţile contractate cu utilizatorii”.

Potrivit prevederilor art.9(1) din HCL nr.67/2009 plata taxei către operatorul de salubrizare se va efectua pe baza situaţiilor lunare de lucrări, verificate şi confirmate de aparatul de lucru al primarului din cadrul ADSP. Conform alin.(2) sumele rămase neutilizate la finele anului, se vor reporta în perioada următoare şi vor fi utilizate cu aceeaşi destinaţie.

Primăria municipiului Satu Mare a plătit prestările de servicii înscrise în facturile emise de operatorul serviciului de salubrizare, fără ca acesta să justifice serviciile facturate conform dispoziţiilor art.9(2) din HCL nr.149/2009 şi anume fără justificarea faptului că serviciile facturate sunt „peste cantităţile contractate cu utilizatorii” fără să prezinte situaţii lunare de lucrări executate/prestate.

Conform evidenţei contabile şi a extraselor de cont eliberate de Trezoreria municipiului Satu Mare nivelul taxei speciale de salubrizare plătită în perioada 2009-31.03.2012 este de 1.078.000 lei.

 

Sursa: portalsm.ro

Comentarii Facebook