INFORMARE privind intensitatea secetei in Romania – 2015

INFORMARE privind intensitatea secetei in Romania – 2015

INFORMARE privind intensitatea secetei in Romania – 2015

La data de 12 August 2015, in cultura de porumb, continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm, prezinta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata (SM), puternica (SP) si extrema (SE), in cea mai mare parte a zonelor de cultura ale tarii.

In nordul, centrul si local in sudul Transilvaniei, rezerva de umiditate din sol este in limite satisfacatoare (AS), figura 1.  In intervalul 13 – 19 august 2015, vremea va fi  calduroasa, caniculara in primele zile indeosebi in vestul si sud-vestul tarii, unde frevent vor fi temperaturi maxime de 35…37 de grade si izolat, in special la campie, 38 de grade. Regimul pluviometric se va mentine in general deficitar, dar, incepand cu 16 august, temporar vor fi averse in regiunile vestice, centrale si nordice si pe arii mai restranse in restul teritoriului.  Ca urmare, in cultura de porumb seceta pedologica moderata, puternica si extrema se va mentine in cea mai mare parte a zonelor de cultura, cele mai mari deficite de apa in sol (1050-2320 mc/ha) semnalandu-se in estul, sud-estul, sudul si vestul tarii. 

In functie de evolutia conditiilor meteorologice sub aspectul regimului de temperaturi si a cantitatilor de precipitatii, Administratia Nationala de Meteorologie va actualiza informatiile privind dinamica fenomenului de seceta pedologica, iar acestea vor fi transmise operational catre autoritatile centrale.

Sursa: meteoromania.ro

 

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 14 august, 2015

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.