Interviu cu actrița Teatrului de Nord Satu Mare, Ioana Cheregi

Interviu cu actrița Teatrului de Nord Satu Mare, Ioana Cheregi

Interviu cu actrița Teatrului de Nord Satu Mare, Ioana Cheregi

Ioana Cheregi este născută în 15 decembrie 1990 la Oradea, a copilărit la Aleşd iar din 2013 este angajata Teatrului de Nord din Satu Mare.

smlive.ro: Spune-ne câteva cuvinte despre actrița Ioana Cheregi.
Ioana Cheregi: sunt o tipă corectă, pozitivă, muncitoare și în general pasionată de munca în echipă, dornică să lucrez cu oameni noi și diferiți.

smlive.ro: Ce vânt te-a adus la Satu Mare
Ioana Cheregi: La Satu Mare m-a adus un ,,vănt” numit Andrei Mihalache. Domul regizor, director artistic în momentul angajării mele, m-a văzut la un concurs pentru tineri absolvenți ( Gala HOP) și mi-a propus să ma angajez la Satu Mare. Ofertă acceptată și iată ca de atunci sunt aici.

smlive.ro: Având în vedere că ești din Aleșd, ai făcut făcut facultatea la Târgu Mureș, ai jucat și la Oradea și la Baia Mare, ce părere ai despre orașul Satu Mare?
Ioana Cheregi: Cred că este un oraș în dezvoltare, sau cel puțin asta îmi doresc să cred, că urmează dezvoltarea. Potențial există, nu ii lipsește absolut nimic. Dacă imi permiteți, poate un mic minus, ar fi lipsa unei Universitați puternice care să atragă studenți dornici să anime orașul, atât din punct de vedere distractiv cât și creativ. Este un oraș în care tinerii au o foarte mare importanță, prin tineri mă refer la liceeni, cred că orașul este în mâinile lor și ar trebui să fie și ei conștienți de acest lucru.
Țin să îi amintesc pe cei de asociația ,, SamStudia” care fac o treabă foarte bună, apropo de ceea ce înseamnă tineret în Satu Mare.

smlive.ro: Cum ți se pare mișcarea teatrală din Satu Mare comparativ cu celelelte orașe unde ai activat?
Ioana Cheregi: Într-o continuă creștere atât din punctul nostru de vedere, al Teatrului și a actorilor cât și din partea publicului de vedere. Noi mereu încercăm să îi provocăm, atât prin spectacolele pe care le propune Teatrul de Nord cât și prin trupa de improvizație ImproȘtim, produs al Teatrului de Nord, dar produs cu care am încercat să tatonăm și zona de ,,spectacole în spații neconvenționale” (când spun asta mă refer la spectacole de improvizație pe care le-am jucat in pub-uri si baruri, independent de programul teatrului). Din fericire publicul reacționează bine, se lasă sedus și acceptă propunerile noi cu care venim. Îi rog în numele meu și a colegilor mei să fie la fel de receptivi în continuare, să aibă încredere în noi chiar și atunci când ceva li se pare suspect și să fie siguri că propunerile noastre de spectacole nu sunt la voia întâmplării.

smlive.ro: Care sunt scenele cele mai importante pe care ai jucat până acum?
Ioana Cheregi: Nu știu dacă există scene mai importante decât celelalte. Am jucat în foarte multe orașe, fiecare cu frumusețea lui. Din punct de vedere architectural sau al numarului de locuri, cea mai importantă cred că a fost Opera Națională din București.

smlive.ro: După părerea ta, că tânăr absolvent și plin de vise și speranțe, oferă Satu Mare șansa de a te împlini din punct de vedere profesional?
Ioana Cheregi: În ceea ce mă privește pe mine, categoric DA. Avem un teatru minunat, proaspăt renovat, dotat din toate puctele de vedere, cu oameni dornici și capabili să facă lucruri bune și o susținere din partea Primăriei, fară de care nu s-ar putea face mai nimic (sperăm să rămână așa în continuare, să avem bani pentru producții și pentru Festivalul TranzitFest care cu siguranță aduce un plus orașului).

smlive.ro: Ce este mai important pentru un actor: talentul sau studiile?
Ioana Cheregi: Aș spune că ambele.

smlive.ro: Dintre premiile primite până acum în carieră, pe care îl consideri cel mai important?
Ioana Cheregi: Nu am primit nici foarte multe și nici unul mai important decât celălalt, dar am fost foarte fericită să iau premiul ,,cea mai bună actriță” în Oradea, eu fiind bihoreancă.

smlive.ro: Care este cea mai importantă realizare a ta de până acum?
Ioana Cheregi: Că sunt fericită, sănătoasă și că am o relație minunata cu familia și cu cei apropiați.

smlive.ro: Care dintre piesele jucate până acum a rămas piesă ta de suflet?
Ioana Cheregi: Am mai multe, foarte dragi…aș aminti ,,Yom Kippur”, în regia lui Eugen Gyemant, spectacol pe care sperăm să îl reluăm în această stagiune la Teatrul de Nord, ,,Școala Nevestelor” regia Cristi Juncu, ,,Autobahn” regia Laura Moldovan și mai sunt o grămadă, ,,Piatra” regia Cristi Popescu (spectacol după care am suferit foarte tare când am încetat să il mai jucăm). Mă voi opri aici, ar trebui să le scriu aproape pe toate

smlive.ro: Care este piesă în care nu ai avut șansă până acum dar ți-ai dori foarte mult să apari?
Ioana Cheregi: Nu am așa ceva…o fi bine, o fi rău, nu știu…mi-aș dori să lucrez cu cât mai mulți regizori buni, foarte buni și diferiți.

smlive.ro: Nu te tentează o carieră în televiziune sau în film?
Ioana Cheregi: Mă tentează orice e legat de meseria mea…spun da provocărilor și încerc să fiu cât mai activă pe toate planurile

smlive.ro: Care este actorul care te-a inspirat cel mai mult?
Ioana Cheregi: Toți oamenii din jurul meu mă inspiră, am învățat și învăț de la toți foștii și actualii mei colegi. Nu am un actor anume dar dacă ar fi să fie unul, cu siganță ar fi un actor cu care am lucrat, pentru că în timpul repetițiilor îți descoperi cu adevărat colegii și poți să inveți foarte multe văzându-i la treabă. Totuși gândindu-mă mai mult la asta…aș zice Nicu Mihoc, de la el am învățat să nu zic nu, să încerc orice propunere care vine de la regizor și de la partener și să am încredere în actorul care e cu mine pe scenă.

smlive.ro: Care este actorul cu care ți-ai dori să împărți scena într-o piesă?
Ioana Cheregi: Marcel Iureș…aș fi foarte mulțumită și să asist la repetițiile lui

smlive.ro: Din punctul tău te vedere care este apogeul unui actor?
Ioana Cheregi: Nu cred că există…mereu îți dorești mai mult și mai mult. Dar un lucru foarte îmbucurător este atunci când observi că publicul înțelege ce vrei să îi transmiți.

smlive.ro: Ce ne poți spune despre piesele din această stagiune?
Ioana Cheregi: Stagiunea 2018-2019 a început cu un spectacol de Andreea Gavriliu, teatru fizic, ,,Rețeta perfecțiunii în foarte mulți pași care nu duc nicăieri” , foarte curajos din partea noastră să facem așa ceva. Este un spectacol foarte bun, diferit, occidental și mi-ar plăcea ca publicul să îi dea credit chiar dacă sătmărenii nu sunt deloc obișnuiți cu așa ceva. Ultima premieră pe care am avut-o, ,,Tără(z)boi” de Mariana Starciuc, textul câștigător al consursului de scriere dramatică FocusDrama, regizat de Ovidiu Caița, s-a bucurat de succes, am avut reacții foarte pozitive. Este un spectacol mișto și altfel, despre Războiul din Transnistria, mai exact despre oameni și despre trăirile lor în astfel de momente. Urmează reluarea spectacolului ,,Profesorul de franceză”, spectacol foarte îndrăgit de liceeni, acum cinci ani, când s-a mai jucat. Cum v-am obișnuit până acum, avem premiere și pentru cei mici. În luna Ianuarie va fi premiera spectacolului ,,Despre șoareci și oameni” , text regizat de Andrei Mihalache, regizorul Dumitru Acriș va veni și el să monteze un text rus ,,Jana” (pentru cunoscători, concretizarea workshopului pe care l-am avut în luna august, trei spectacole într-o săptămână, workshop în care au fost împlicați toți componenții secției române, atât artistic cât și tehnic).
În concluzie avem de toate pentru toata lumea…vă așteptăm la teatru!

smlive.ro: Ce părere ai despre publicul din Satu Mare?
Ioana Cheregi: Așa cum am spus mai sus, este un public în formare. Noi, eu, încerc să am un dialog cât mai deschis cu el. Cu această ocazie chiar aș vrea să îi rog pe spectatori să îmi scrie și să îmi dea feedback-uri după spectacole. Mă bucură foarte tare să îi văd la teatru și mai ales să îi văd încântați de teatru.

smlive.ro: Ce planuri de viitor ai?
Ioana Cheregi: Stau cu antenuțele deschise și vedem ce se întâmplă…un plan ar fi să îmi fac cât mai bine treaba, să evoluez și să tind mereu spre mai bine.
Să rămân cu zâmbetul pe buze

smlive.ro: În încheiere, ce le transmiți sătmărenilor și spectatorilor tăi ?
Ioana Cheregi: Să fie fericiți, sănătoși și deschiși la tot ceea ce înseamnă nou și diferit.

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 20 noiembrie, 2018

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.