Interviu cu Francisc Balogh, poet, muzician și fotograf sătmărean, recent premiat cu locul 1 la Olimpiada Mondială de Poezie

0
7

Francisc Edmund Balogh s-a născut la 26 decembrie 1978 la Satu Mare. A lucrat că jurnalist, a fost profesor suplinitor de limbi străine, a trăit câțiva ani peste ocean, în Canada, dar a revenit pe meleagurile natale.

În tot acest timp, nu a neglijat latura artistică și a contribuit din plin, atât literar cât și pe plan muzical la viață culturală a comunității din care a făcut parte.

Fiind de actualitate, în calitate de proaspăt laureat cu premiul 1 la Olimpiada Mondială de poezie, am avut ocazia să schimbăm câteva vorbe…

smlive.ro: Pentru cei care nu te cunosc, spune-ne câteva cuvinte despre tine.
F.B.: Am să fiu puțin mai succint în ceea ce mă privește, pentru că practic din interviu va reieși cine sunt și ce fac. Cea mai mare parte a timpului am trăit, activat în Satu Mare. Câțiva ani am locuit, lucrat, studiat peste ocean. De copil, am fost simultan interesat de mai multe aspecte, domenii de studiu, ca atare, încă din timpul școlii eram implicat în studiu școlar (participam la mai multe olimpiade) și studiul muzicii. De scris m-am apropiat abia de pe la 16 ani. Am familie, copii, o mică afacere care supraviețuiește pandemiei.

smlive.ro: Cât de mult te-a influenţat în cariera artistică şcoala românească?
F.B.: Având în vedere că am studiat filologie, artă, ulterior asistență socială și protecția mediului, adică toate domenii apropiate conceptului de idee, emoție, nu știu dacă școala, ci mai degrabă domeniul de studiu a avut un rol decisiv.

smlive.ro: Ce ne poţi spune despre cariera ta muzicală şi despre cele mai recente proiecte?
F.B.: Cariera mea muzicală este 90% pe pauză acum pe perioada pandemiei. Am avut foarte multe colaborări pe stilurile rock, pop rock, etno și destul de puțin pe jazz. Cele mai multe proiecte muzicale în care am fost, au reușit să crească până la nivelul de proiect regional cu toate că am avut din când în când cântări prin diverse orașe ale țării.

smlive.ro: Din ce proiecte ai mai făcut parte de-a lungul carierei tale muzicale?
F.B.: Am cântat în trupa Mistic, un stil etno tribal cu tobe africane la bază, trupă care a prins câteva apariții importante la celebrul festivalul internațional Peninsula din Târgu Mureș, la un festival internațional de muzică etno-jazz din Ungaria.
Am cântat rock alternativ cu Døts, trupă care a scris muzica la piesa Mirandolina de Carlo Goldoni, pusă în scenă la Teatrul de Nord Satu Mare, trupă care a concertat la mai toate festivalurile mari de rock din Transilvania și care a obținut la unul din video clipurile sale de pe youtube în jur de două zeci și cinci de mii vizualizări, fără promovare. De vreo 2 – 3 ani am început și o carieră de percuționist solo. Fac improvizații, demonstrații de percuție la diverse evenimente, complet singur sau uneori împreună cu un dj. Aici pe latura asta solo doresc să mă extind când se termină pandemia.

smlive.ro: Care consideri că este cea mai mare realizare a ta în domeniul artistic?
F.B.: Uite, de exemplu, faptul că pe partea de scris am fost tradus în franceză și parțial în germană e un lucru care mă bucură. Ideea de a reuși să devin internațional, de a depăși limite, bariere.

smlive.ro: Ce ne poţi spune despre Olimpiada Mondială de Poezie?
F.B.: Olimpique Mondiaux de Poesie/ World Literature Academy e un cenaclu internațional, inițiat aici în România, care are și un site activ pe care se postează zilnic. Are aproape 3000 de membri (momentan), din țară și din întreaga lume. Între acești membri se desfășoară anual un concurs de poezie. La concursul din 2020, la secțiunea poezie, (creatori autohtoni) am luat locul 1. Am participat cu poezii scrise în engleză. Juriul a fost reprezentat de scriitori din 4 țări. Din cele mai bune poezii ale concursului se va realiza o carte, o antologie, prezentată în Muntenegru și România.

smlive.ro: Care sunt versurile tale preferate care consideri că te reprezintă ca poet?
F.B.: Sunt unele poezii care-mi plac mai mult, nu mereu scriu în aceeași tonalitate ca să pot să zic că mă poate reprezenta un vers sau un poem.

“Noaptea asta de plumb
s-a lichefiat în jarul
reveriilor insomniace.
Alergam prin lanurile de stele
goi ca niște mânji,
mai iuți, mai inocenți
decât timpul
niciodată de ajuns.”

smlive.ro: Cât de mult a fost influenţată cariera ta artistică de acei câţiva ani pe care i-ai trăit în afara ţării, în Canada?
F.B.: Întâlnirea cu o lume diferită te provoacă, te îmbogățește ca om iar apoi toate ți se limpezesc. Toate stările tale transced în arta proprie.

smlive.ro: Ce ne poţi spune despre următoarele tale proiecte artistice?
F.B.: Un volum la o editură din țară, mai multă activitate solo pe partea de percuție, cam așa ceva am în vizor pe viitor.

smlive.ro: Arta este doar un hobby sau este un mod de viaţă?
F.B.: Tinde să devină mod de viață. Anul acesta urma să trec un prag și cu muzica astfel încât foarte probabil acum vorbeam de mod de viață, dar nimeni nu a putut să prevadă imprevizibilul.

smlive.ro: Sunt receptivi sătmărenii la domeniul artistic?
F.B.: Nu mai sunt la fel de receptivi ca și acum 15-20 de ani. Multă lume, în general, fuge la youtube, de multe ori nu mai ajunge până la un eveniment. De fapt, sper să nu am dreptate în ceea ce zic.

smlive.ro: Când poate spune un artist că este împlinit şi că are o carieră de success?
F.B.: Când se atinge nivelul de profesionalism complet, total: artistic, social (fan base) și economic. Atunci putem vorbi de împlinire.

smlive.ro: Care este scriitorul tău preferat?
F.B.: Îmi plac scriitorii mai lirici, îmi place foarte mult un muzician, care scrie excepțional, Leonard Cohen.

smlive.ro: Recomandă-ne o carte bună citită în ultima vreme.
F.B.: “Frumoșii învinși” scrisă tot de el.

smlive.ro: Presupunând că pandemia se va sfârşi la un moment dat, la ce concert al unei trupe renumite ţi-ar plăcea să participi?
F.B.: Aș fi cu drag spectator la o trupă cu (sau) un solist de jazz precum Mollie Johnson sau la un concert cu Mark Knofler (ex Dire Straits).

smlive.ro: Dacă ar fi să alegi doar un domeniu, ce ai alege? Poezia, muzica sau fotografia?
F.B.: Nu pot alege. Aș prefera evenimente la care toate trei domeniile artistice să se manifeste deodată.

P.I.C.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.