Interviu cu Marius Boloș, sătmăreanul solist al Operei Naţionale Bucureşti, în exclusivitate pentru smlive.ro

Interviu cu Marius Boloș, sătmăreanul solist al Operei Naţionale Bucureşti, în exclusivitate pentru smlive.ro

Interviu cu  Marius Boloș, sătmăreanul solist al Operei Naţionale Bucureşti, în exclusivitate pentru smlive.ro

Marius Boloș este solist al Operei Naţionale Bucureşti din anul 2006. Având în vedere originile lui sătmărene, am luat legătura cu el pentru a ne raspunde câtorva întrebări pe care vă invităm să le citiţi si să apreciaţi alături de noi, tinerii sătmareni care au găsit succesul departe de casă.

smlive.ro: Spune-ne câteva cuvinte despre omul Marius Boloș si despre legaturile sale cu meleagurile sătmărene.
Marius Boloş: Mă leagă foarte multe lucruri de meleagurile sătmărene. În primul rând, aici m-am născut, am crescut si m-am format ca om. Mă leagă foarte multe amintiri de Țara Oașului, în special comuna Certeze unde tatăl meu a fost preot29 ani.
După terminarea studiilor gimnaziale la Scoala Nr1 din Negrești-Oaș am urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Baia Mare apoi cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă si ale Facultății de Muzică din Oradea.

smlive.ro: Ce te-a determinat să alegi o carieră în opera?
Marius Boloş: Nu sunt foarte sigur dacă eu am ales o carieră în Operă sau ea m-a ales pe mine. De multe ori când stau să mă gândesc la aceste lucruri nu sunt foarte convins de răspunsul potrivit.
Inițial mi-am dorit să ajung preot pentru că am avut în casă un exemplu de OM care a pus tot timpul misiunea de preot deasupra interesului personal. El m-a pus să cânt la strană și mi-a insuflat dragostea de Dumnezeu si de cei din jur. Bineînțeles că și mama a avut un rol important în toată această ecuație, ea fiind liantul,echilibrul si persoana de încredere în tot ce a însemnatformarea mea ca om.
Student fiind, al Facultății de Teologie din Oradea am întâlnit un om deosebit, profesorul Marian Boboia, pe vremea aceea profesor al Facultății de Muzică din Oradea. Mi-a spus că sunt talentat si să încerc să dau la Conservator. L-am ascultat și bine am făcut. În anul următor eram student si la Facultatea de Muzică.
De-a lungul timpului am avut parte de astfel de întâlniri cu “îngeri păzitori” care m-au ghidat în viață.

smlive.ro: In ce proportie sunt importante in aceasta cariera talentul si studiile?
Marius Boloş: George Enescu obișnuia să spună că 99% este muncă si doar 1% talent. Ce să spun, toate sunt foarte importante dar cred că e nevoie de multă muncă si dăruire dacă îți dorești ceva cu adevărat, în orice domeniu ar fi asta.

smlive.ro: A fost greu de facut pasul din Ardeal la Bucuresti ?
Marius Boloş: Nu mi-am dat seama la început ce se întâmplă. Din nou au intervenit “îngerii păzitori”. Pot să o pun pe această listă si pe soția mea, Stefania. Datorită ei l-am cunoscut pe maestrul Pompeiu Hărăsteanu, un om deosebit și unul dintre cei mai mari bași ai României. În ziua în care l-am cunoscut m-a ascultat într-o sală a Operei Naționale din Bucuresti si imediat m-a prezentatdirijorului Lucian Anca, șeful Studiilor Muzicale. Acesta mi-a făcut o propunere de colaborare cu instituția bucureșteană si așa, începând cu anul 2006 m-am trezit colaborator al Operei Naționale din București si bucurestean în același timp.

smlive.ro:Îți place viața în capitală?
Marius Boloş: Are avantajele si dezavantajele ei. Aici se întâmplă foarte multe lucruri în toate domeniile si nu ai timp să te plictisești. Din punct de vedere cultural sunt o mulțime de oportunități pe care nu cred că le găsești în alt oraș din țară. Dar pe de altă parte e multă poluare, aglomerație, trafic “balcanic”, lucruri pe care trebuie să le iei în piept zilnic…

smlive.ro: Cât de mult îți păstrezi rădăcinile sătmărene în viata de zi cu zi?
Marius Boloş: Păi în primul rând păstrez accentul. Toată lumea îmi spune că sunt ardelean și mă mândresc cu asta. Apoi, îmi place să gătesc iar pe soția mea care este targovisteanca am înnebunit-o cu smântâna în toate mâncărurile . Să nu uităm de pălinca de la Certeze care e “valută forte “ la Bucuresti iar printre prietenii mei cântăreți e medicament de mare preț. Cel mai bun antibiotic natural in cazul unei răceli sau a unei răguseli dar bineînțeles folosită cu măsură.

smlive.ro: Au fost moment când emotiile te-au dat gata? Cum reușești să îți înfrânezi tracul de scenă?
Marius Boloş: Emoții fac parte din viața unui artist. E ca într-o echipă de succes.Trebuie să înveți să le controlezi și să le faci să fie constructive nu distructive. Dacă intru fără emoții pe scenă rezultatul va fi unul inferior. Cu cât ești mai bine pregătit cu atât emoțiile vor fi mai puțin dăunătoare.

smlive.ro: Povesteste-ne despre debut.
Marius Boloş: Debutul meu absolut a fost pe scena Operei Naționale Române din Cluj- Napoca. Alexandru Fărcaș, fost director al acestei instituții, a văzut în mine ceva si mi-a dat șansa să stau pe scenă. În timpul studenției făceam naveta de două ori pe săptămână(martea și joia) între Oradea si Cluj-Napoca.
Am debutat în opera Don Giovanni de W.A. Mozart în rolul Il Commendatore.

smlive.ro: Care este personajul jucat de tine care îți este cel mai apropiat?
Marius Boloş: Având în vedere că până în acest moment am abordat marea majoritate a rolurilor de bas din repertoriul liric (am peste 35 de roluri interpretate în peste 400 de spectacole) pot să afirm cu tărie că am câteva roluri favorite.
As spune ca rolul Marelui Inchizitor din opera Don Carlos de G. Verdi îmi este printre cele mai dragi iar rolul profetului Zaccaria din opera Nabucco de G. Verdi mi-a adus cele mai multe satisfacții.

smlive.ro: Care este cel mai mare nume de artist cu care ai împărțit scena?
Marius Boloş: Sunt mulţi artiști români de succes cu care am împărțit scena: George Petean, Celia Costea, Anita Hartig, Tatiana Lisnic, LuizaFatyol , Iulia Isaev, Marius Budoiu, Stefan Pop, Cosmin Ifrim, Levente Molnar,etc . Nu pot să nu-i amintesc pe artiștii români din generația de aur : Pompeiu Harasteanu, Eduard Tumagian, Gabriela Drăgușin, Robert Naghy, etc.
Am avut onoarea să împart scena si cu artiști internaționali de mare calibru ca: Renato Bruson, Petra Lang, Stefan Vinke, Eric Halfvarson.
Nu pot să nu amintesc dirijorii minunați cu care am avut plăcerea să lucrez: Christian Badea, Garcia Calvo, Davide Crescenzi, Cristian Mandeal, Iurie Florea, Tiberiu Soare, Vlad Conta și alții.

smlive.ro: Care consideri ca este cea mai mare realizare a ta de pana acum?
Marius Boloş: Am multe realizări de care sunt mândru. Una este familia mea de la București. Am o soție care mă susține si mă ajută enorm în tot ce fac si o scumpete de băiat foarte inteligent si talentat.

smlive.ro: Ce planuri de viitor ai?
Marius Boloş: Urmează o nouă premieră pe scena Operei Naționale din București cu opera Trubadurul de G. Verdi în care am să debutez într-un nou rol, Ferrando.
Mai am si ceva proiecte internaționale dar deocamdată asteptam să se concretizeze si revin cu detalii.

smlive.ro: ce personaj iti doresti sa interpretezi si nu ai avut aceasta sansa pana acum?
Marius Boloş: Fiind angajat într-un teatru de repertoriu am avut norocul să debutez în mare parte dintre cele mai importante roluri ale liricii vocii de bas.
Dar îmi doresc să cânt cât mai mult repertoriul wagnerian si din păcate la noi în țară nu prea este abordat. Așa că “îngerii păzitori” trebuie să își facă datoria și să-mi îndeplinească si această dorință. 

smlive.ro: Care este cea mai impresionanta scena pe care ai cantat?
Marius Boloş: Toate scenele pe care am cântat mi-au plăcut. De fiecare dată când urc pe scenă îmi doresc să dau maximul. Am fost impresionat de dotările tehnice ale Teatrului din Chemnitz, Germania, unde am debutat anul trecut în opera Amurgul zeilor de R. Wagner.

smlive.ro: Cum vezi legatura din ziua de astazi dintre societate si opera?
Marius Boloş: Mi se pare o legătură trainică dar cred că mai poate fi consolidată. Văd mulți tineri venind la Operă și la concertele Filarmonicilor cu care colaborez.
Apreciez mult instituțiile de cultură care își educă publicul făcând diverse programe de promovare sau de familiarizare cu fenomenul muzical cult.

smlive.ro: Satmarenii cand te vor putea urmari pe scena?
Marius Boloş: Sunt invitat pe toate scenele Operelor si Filarmonocilor din țară. Din păcate, la Satu Mare nu am reușit încă să ajung dar sunt sigur că se va întâmpla cât mai curând.
Până una alta pot urmări programul meu pe site-ul privat:
www.mariusbolos.com

smlive.ro: Ce le transmiti satmarenilor?
Marius Boloş: Să se bucure de tot ce e frumos, să aibă o relație bună cu Doamne Doamne si să vadă cât mai multe piese de teatru si concerte la filarmonica. Să fie fericiți!

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 08 aprilie, 2019

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.