Interviu cu primarul Medieșului Aurit, Marian Torok , un primar foarte tânăr dar foarte apreciat de comunitate

0
46

smlive.ro: Cine este Torok Marian, spune-ne câteva cuvinte despre omul Torok Marian?
Torok Marian: Sunt un „medieșean get-beget” m-am născut în Medieșu Aurit în anul 1985, am absolvit Școala Generală din Medieșu Aurit, Liceul Teoretic din Livada, iar la terminarea acestuia am fost admis la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, specialitatea „Medicină Veterinară”, pe care am absolvit-o în 2009. În anul 2016 am fost ales de către locuitorii comunei consilier local și de către Consiliul Local, viceprimar iar din 2018, am preluat atribuțiile de primar. Provin dintr-o familie simplă de medieșeni, sunt un om simplu, singur la părinți, sunt căsătorit din anul 2008 cu Adriana și avem 2 copii minunați, Sofia și Victor pe care îi iubim ca pe ochii din cap.

smlive.ro: Care sunt cele mai importante principii în viață?
Torok Marian: Cei care mă cunosc stiu că sunt un familist convins. Îmi iubesc familia, îmi respect vecinii și întreaga comunitate, iubesc animalele din cauza cărora am și ales meseria de veterinar. În afara orașelor mari, viața în comunitate este mult mai intensă și mai diferită. Comunitatea este un factor activ al propriei dezvoltări și un metronom foarte exact al fiecărui membru al ei. De aceea, încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor celor din Medieșu Aurit pentru care ușa mea și telefonul meu sunt mereu deschise dacă au nevoie de mine.

smlive.ro: Care este modelul tău în politică?
Torok Marian: Modelul meu în politică este Alexandru Ioan Cuza. Este de admirat pentru ceea ce a reușit să facă în niște vremuri tulburi pentru țară.

smlive.ro: Care au fost marile probleme ale comunei Medieșu-Aurit în ultimii 30 de ani, de la revoluție?
Torok Marian: Medieșu Aurit este o comună mare, una dintre cele mai mari din Satu Mare, așa că problemele medieșenilor au fost, în linii mari aceleași pe care le au toate localitățile din țară: lipsa infrastructurii, drumuri impracticabile, lipsa utilităților normale pentru un trai decent anilor în care trăim, lipsa locurilor de joacă pentru copii, a terenurilor de sport pentru tineri și nu în ultimul rând a posibilităților de realizare a tinerilor absolvenți originari din Medieșu Aurit, care în mare majoritate au luat drumul străinătății sau s-au stabilit în orașele mari din jur.

smlive.ro: Care sunt cele mai importante realizări care te recomandă pentru un nou mandat?
Torok Marian: Nu vreau să mă laud. Nu consider că am făcut ceva ieșit din comun. Pur și simplu mi-am făcut meseria pentru care sunt plătit, la fel cum și-o face cel care ară terenul sau cel care face pâine, mi-am adus contribuția la câteva proiecte pe care le consider importante:
– Achiziționarea sediului Primăriei Medieșu Aurit
– Introducerea gazului în comună (strada Din Jos, strada Locuri Vechi și strada Locuri Noi)
– Reabilitarea căminului vechi din Medieșu Aurit
– Amenajarea parcării din fața Școlii Medieșu Aurit
– accesarea unui poiect pentru înființarea unui teren sintetic multifuncțional
– Forarea unui puț pentru acoperirea necesarului de apă în comună
– Achiziționarea pentru comună a unui tractor cu remorcă, a unui autoturism Dacia și o Autospecială pentru stingerea incendiilor.
– Extinderea căminului cultural Băbășești
– Amenajarea unei Săli de întruniri diverse la Românești
– Reabilitarea a aproximativ 20 de km drumuri de exploatație în toate localitățile comunei
– Amplasarea unor panouri la intrarea în comună
– Amenajarea de locuri de joacă pentru copii în Iojib, Medieșu Aurit, Băbășești și Potău
– Aproximativ 5 km de trotuare în Medieșu Aurit, Băbășești și Iojib – Reabilitarea dispensarului din Iojib
– Accesarea priectului WI-FI 4U pentru asigurarea internetului gratuit în comună și satele comunei.
Repet, faptul că am putut să iau parte la aceste proiecte nu este o lauda sau o mândrie, este pur și simplu o onoare că mi s-a dat încrederea și posibilitatea să îmi aduc aportul la dezvoltarea acestei comunități din care fac parte.

smlive.ro: Care sunt cele mai importante planuri pentru următorul mandat de primar, dacă vei fi ales?
Torok Marian: În prezent avem în desfășurare câteva proiecte la care lucrăm:
– Introducerea gazului în Românești
– Reabilitarea (asfaltarea) infrastructurii rutiere în Românești
– Extinderea rețelei de apă-canal în Medieșu Aurit, str. Principală
– Extinderea rețelei de apă-canal în satele comunei precum și în comună (proiect POIM )
– Finalizarea inroducerii apei inclusiv branșamente în localitatea Iojib
– Actualizarea PUG – planului urbanistic GENERAL
– Reabilitarea sediului vechi al Primăriei
– Reabilitarea școlii vechi din comună (fost sediu DCA)

smlive.ro: Spune-ne ce proiecte ai în vedere pentru satele comunei Medieșu Aurit.
Torok Marian: Pe lângă proiectele mențioanate înainte avem în vedere pentru toate satele aparținătoare să fie toate la același nivel cu comuna Medieșu Aurit și aș vrea să menționez următoarele proiecte:
– Introducerea gazului și a tuturor utilităților în toate satele comunei
– reabilitatea infrastructurii rutiere atât în toată comuna inclusiv în sate
– reabilitarea sau cel puțin conservarea Castelului de Lonya din Medieșu Aurit
– pentru siguranța tuturor avem în vedere introducerea unui sistem de supraveghere cu camere profesionale în toate satele comunei
– amenajarea unei piste de biciclete între satele comunei cât și spre comunele învecinate
– Amenajarea unui parc mare de joacă pentru copii, pe terenul fostului colectiv
– Reabilitarea școlii vechi din comună, fost sediu DCA

smlive.ro: Ce crezi că le lipsește cel mai mult medieșenilor și ce vei face în privința asta?
Torok Marian: Cred că cel mai mult medieșenilor le lipsesc membrii familiilor lor, obligați de vremurile în care trăim să plece la munca în străinătate sau în orașele din jurul comunei. Aceasta lipsă nu poate fi egalată nici de lipsa infrastructurii sau a altor lipsuri cu care ne confruntăm. Trebuie să încercam cu toate puterile pe care le avem să atragem investitori și să creăm locuri de muncă, într-un cuvânt oportunități pentru tineri și nu numai.

smlive.ro: Cât de importante consideri că sunt cultura și sportul pentru comunitate?
Torok Marian: Cultura nu este altceva decât drumul către libertate. Consider educația un factor foarte important în dezvoltarea unei comunități. Educația și școala deschid drumuri și noi orizonturi fiecărui individ. Iar pentru a avea o minte sănătoasă într-un corp sănătos , consider și sportul la fel de important pentru că sportul înseamnă sănătate, înseamnă relaxare și detașarea de toate problemele cotidiene.

smlive.ro: Consideri turismul un element important în dezvoltarea comunei Medieșu-Aurit?
Torok Marian: Comuna Medieșu Aurit este una dintre cele mai bogate în vestigii istorice dar care nu sunt valorificate la adevărată lor valoare. Să nu uitam de Cuptoarele dacice și de castelul Medieval de la Medieșu Aurit. Castelul Lonyai a fost o realizare de frunte a Renașterii transilvănene dar a fost afectat de un incendiu în cursul celui de-al doilea război mondial și de atunci a zăcut în ruină. Împreună cu autoritățile din domeniul culturii ale județului Satu Mare și ale Ministerului Culturii vom încerca să readucem aceste simboluri ale comunei la valoarea și la aprecierea pe care o merită .

smlive.ro: Consideri că tinerețea ta este un avantaj sau un dezavantaj în politica?
Torok Marian: Nu consider tinerețea mea un dezavantaj. Poate la prima vedere par foarte tânăr dar cei care mă cunosc stiu că vârsta mea este doar un număr și nu poți judeca un om după vârstă. Dar să știți, că nu mă consider tânăr. Am totuși 35 de ani, o vârstă frumoasă la care pot să mă consider fericit și împlinit. Am o familie frumoasă, am aproape părinții, bunicii, am mulți prieteni, trăiesc într-o comunitate care mă apreciază, îmi validează succesele și îmi acceptă defectele pe care le am, ca și orice om, am un hobby care mă ajuta să mă relaxez: fotbalul. Ce își poate dori mai mult un om de vârsta mea?

smlive.ro: Dar familia? Reușești să împaci și funcția de primar cu familia și timpul dedicat familiei?
Torok Marian: Cum ziceam, sunt un familist convins, îmi iubesc familia mai mult decât orice, copiii mei, soția mea, părinții trebuie să poată să meargă cu capul sus și de aceea fac tot posibilul să nu îi dezamăgesc nici pe ei și nici pe membrii comunității în care trăim. Timpul petrecut cu familia este mai puțin decât mi-aș dori eu dar trebuie să găsim echilibrul în toate, să nu aibă nimeni de suferit și să împăcăm pe toată lumea.

smlive.ro: Cum vezi comuna Medieșu Aurit peste 4 ani?
Torok Marian: Peste 4 ani Medieșu Aurit sper să fie în primul rând mai prosperă, să aibă fiecare acces la toate utilitățile necesare traiului zilnic, iar medieșenii să poată să fie mândri că sunt originari din această frumoasă zonă.

smlive.ro: În încheiere, ce le transmiți medieșenilor ?
Torok Marian: Medieșenilor le transmit că voi face, ca și până acum, tot posibilul să le fie mai bine fiecăruia, să putem să ne întâlnim și să avem fiecare cu fiecare un dialog constructiv, să ne ajutăm între noi cum fac membrii unei comunități și îi asigur că am să fac tot ce stă în puterea mea să nu îi dezamăgesc.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.