Joi, sătmărenii vor putea admira o eclipsă de soare. Vedeți de la ce oră

Joi, sătmărenii vor putea admira o eclipsă de soare. Vedeți de la ce oră

Joi, sătmărenii vor putea admira o eclipsă de soare. Vedeți de la ce oră

O eclipsă de Soare va avea loc la 10 iunie 2021 vizibilă și din extremitatea de nord vest a țării , din Transilvbania și din Moldova.
Eclipsa inelară va fi vizibilă din nord-estul Canadei, Groenlanda, Oceanul Arctic (trecând peste Polul Nord) și din nordul Extremulului Orient Rus, iar eclipsa parțială va putea să fie observată dintr-o regiune largă de mii de kilometri, ca nordul și estul Americii de Nord, cea mai mare parte a Europei și nordul Asiei.
Eclipsa de soare va fi vizibilă în nordul României, pe 10 iunie, după ora 13
Pentru a observa cu ochiul liber o eclipsă de Soare, de orice tip ar fi ea, este nevoie de un filtru solar special. Fără acest filtru observarea eclipsei duce la accidente grave ale ochiului, care pot ajunge până la orbire. Filtrul cel mai accesibil este filtrul de sudură mai dens, însă, din cauza grosimii sticlei, pot apărea imagini duble. Filtrul ideal, numit filtru Mylar, este o peliculă aluminizată care oprește radiațiile periculoase. O altă variantă sigură este proiectarea imaginii solare pe un ecran, chiar improvizat dintr-o coală albă de hârtie sau de carton.
Începând din Canada, această eclipsă va traversa coasta de Nord-Vest a Groenlandei, apoi va trece pe la Polul Nord pentru a continua spre Siberia Orientală unde va lua sfârșit.
În România, eclipsa va putea fi observată ca eclipsă parțială, din nordul și centrul județului Timiș, din județele Arad, Bihor, Satu Mare și Maramureș, din Bucovina, din întregul teritoriu al Transilvaniei și din cea mai mare parte a Moldovei și a Republica Moldova.

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 09 iunie, 2021

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.