Lansarea campaniei “Dincolo de aparențe”

0
106

Festivalul de jazz SMFEST JAZZ& WINE, desfășurat în perioada 10 – 12 iunie a.c., în municipiul Satu Mare, la Turnu Pompierilor, a constituit un bun prilej pentru lansarea campaniei de prevenire a consumului și traficului de substanțe interzise ,,Dincolo de aparențe”.

Campania informativ – preventivă inițiată de către Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității București este implementată de către Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare, prin Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității, în perioada 10 iunie – 30 august a.c., având ca principali parteneri Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare.

Scopul campaniei îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate consumului și traficului de substanțe interzise. Principalele direcții de acțiune vizează atât minorii, cât și adulții, care vor fi informați cu privire la legislație, consecințe și riscuri asociate consumului de substanțe interzise, precum și instituțiile le pot solicita sprijin și consiliere.

În acest context, polițiștii sătmăreni din structurile prevenire și siguranță școlară, alături de reprezentanți ai Centrului Antidrog Satu Mare au fost alături de comunitatea sătmăreană pe parcursul derulării festivalului de jazz, la standul informativ poposind în jur de 400 de beneficiari, adulți și tineri care au stat de vorbă cu cei prezenți, exprimându-și îngrijorările lor legate de fenomenul drogurilor.

Cu ajutorul ochelarilor speciali, doritorii au experimentat realitatea prin ,,lentila drogurilor” având ocazia să conștientizeze cu mintea limpede efectele consumului de droguri, modul în care realitatea este percepută diferit, la nivel de distorsionare a formei, distanței, mărimii.

Totodată, micile simulări ale realității consumului de substanțe interzise au oferit ocazia participanților de a împărtăși experiențe trăite pe propria piele sau experiențele prietenilor, cunoscuților, captând atenția și aducând în prim plan cauzele care au determinat consumul, dar și consecințele nefaste ale fenomenului, cu implicații în sfera dezvoltării, culminând cu generarea unor comportamente de abuz până la implicații care abordează chiar domeniul traficului de persoane. Astfel, pe lângă influența anturajului, presiunea resimțită din partea prietenilor s-a vorbit și despre tentație, curiozitate, realizarea unor alegeri greșite, toate având ca finalitate consumul de substanțe interzise și, de cele mai multe ori, instaurarea dependenței.

Certitudinea că în această luptă poți să nu fii singur, poți să alegi ajutorul, susținerea, consilierea din partea unor instituții, ONG-uri, specialiști din diferite domenii sau chiar cadre didactice, membri ai familiei lărgite a fost concluzia la care au ajuns participanții, după întâlnirea cu polițiștii și reprezentanții Centrului Antidrog.

Activități similare vor continua pe toată durata sezonului estival, POLIȚIA ROMÂNĂ fiind aproape de comunitatea sătmăreană și prin activități de informare, sensibilizare și conștientizare axate pe această problematică.

Comentarii Facebook