O nouă întâlnire a experților în cultură transfrontalieră din cadrul proiectului EPICAH

O nouă întâlnire a experților în cultură transfrontalieră din cadrul proiectului EPICAH

O nouă întâlnire a experților în cultură transfrontalieră din cadrul proiectului EPICAH

Agenţia Regională de Dezvoltare a Regiunii Pilsen-Cehia a organizat în perioada 26-29 Martie 2019 cea de-a şasea întâlnire a experților în cultură transfrontalieră din cadrul proiectului EPICAH – Effectiveness of Policy Instruments for Cross – Border Advancement in Heritage.

De asemenea, tot în această perioadă a fost organizată și cea de a şaptea întâlnire a grupului de coordonare a proiectului,format din managerii de proiect din partea fiecărui partener. Cu ocazia acestor întâlniri au fost dezbătute și clarificate aspecte privind managementul proiectului și principalele activități ale acestuia. S-a prezentat raportul experţilor despre structura planurilor de acţiune regionale privind patrimoniul natural, cultural şi managementul turismului transfrontalier.

La întâlnire au participat specialiști în domeniul culturii transfrontaliere precum și manageri de proiect reprezentând toți cei 9 parteneri: Axa Atlantică a Nord-Vestului Peninsular din Braga -Portugalia având calitatea de partener lider cu rol de coordonare, Axa Atlantică a Nord-Vestului Peninsular din Vigo şi Asociaţia Iberică a municipalităţilor din valea râului Duero din Spania, Agenţia de Dezvoltare a văii Elsa din Empoli-Italia, Asociaţia non-profit a Regiunii viticole Tokaj -Ungaria, Fondul Regional de Dezvoltare a Macedoniei de Vest din Kozani-Grecia, Centrul de cooperare transfrontalieră a lacului Peipsi din Tartu-Estonia, Agenţia Regională de Dezvoltare a Regiunii Pilsen-Cehia, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Județul Satu Mare. ADI Județul Satu Mare a fost reprezentată la această întâlnire de către Dancu Paul – având funcția de asistent coordonator în cadrul proiectului, Cristina Ilieş, responsabil financiar local al proiectului, Daniela Culic, director executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie Satu Mare – în calitate de expert coordonator în grupul local de sprijin, respectiv de Jankó-Szép István, membru în grupul local de sprijin.

În 27 martie au avut loc la Plzeň două sesiuni paralele al experților și comitetului de coordonare. În cadrul sesiunii grupului experţilor s-a dezbătut documentul-suport privind valorificarea turismului transfrontalier la nivel european, respectiv stadiul de redactare a planurilor regionale de acţiune. În cadrul sesiunii comitetului de coordonare au fost dezbătute și clarificate aspecte privind managementul proiectului și principalele activități ale acestuia, gradul de implementare la nivelul partenerilor de proiect, propunerea creerii Reţelei Europene UE a Euroegiunilor Transfrontaliere pentru promovarea managementului şi protecţiei patrimoniului natural şi cultural. Partenerul-lider a prezentat evenimentul de promovare a proiectului EPICAH în cadrul târgului de turism transfrontalier ce urmează să fie găzduit. S-au stabilit datele viitorului forum interparlamentar de prezentare a rezultatelor proiectului. Cele două sesiuni au fuzionat în cadrul reuniunii comune a experților/partenerilor pentru cel de-al cincilea seminar tematic interregional al EPICAH: „Importanța unei relații instituționale și personale puternice între factorii implicați relevante pentru eficacitatea managementului patrimoniului transfrontalier”. S-au prezentat rezultatele cooperării transfrontaliere în cadrul programului transfrontalier Regiunea Pilsen -Oberpfalz din Bavaria, cooperarea transfrontalieră a parcurilor naturale Oberpfalz şi Šumava, strategia comună de dezvoltare a Euroregiunii Šumava.

În 28 martie s-a efectuat vizita de studiu la obiectivele de bune practici privind valorificarea patrimoniului cultural, natural şi turistic din zona transfrontalieră ceho-bavareză. S-a vizitat Sala de echitatie refăcută a Castelului din Tachov, Parcul arheologic din Bärnau, Centrul de promovare a patrimoniului cultural şi turismului din Schönsee, satul desfiinţat Lučina/Grafenried de pe fosta Cortină de fier. A fost prezentat, de asemenea, Centrul cultural DEPO, reamenajat în fosta Autogară din Plzeň.

În 29 martie, s-a vizitat Centrul de informare ceho-bavarez din Plzeň, prezentându-se studiul de dezvoltare ceho-bavarez în domeniul turismului. La sediul Agenţiei Regionale de Dezvoltare a Regiunii Pilsen s-a ţinut şedinţa comună de analiză a vizitei de studiu, raportul experţilor privind documentul despre necesitatea unei politici comune la nivel european în domeniul turismului transfrontalier.

Proiectul EPICAH își propune să îmbunătățească instrumentele de politică privind protecția transfrontalieră a patrimoniului natural și cultural, și dezvoltarea, prin schimbul de experiență și de bune practici între parteneri cu o vastă experienţă în dezvoltarea de strategii, de proiecte și acțiuni în acest domeniu pe baza proceselor de cooperare transfrontalieră. Prin intermediul acestui proiect, factorii de decizie responsabili de protejarea și promovarea patrimoniul natural și cultural din Județul Satu Mare au posibilitatea de a participa la schimburi de experiență în domeniul conservării, protejării, promovării și dezvoltării patrimoniului natural și cultural dar și de a învăța noi metode de abordare a procesului de gestionare mai eficientă a patrimoniului natural și cultural transfrontalier. Proiectul este finanțat prin Programul Interreg Europe și are un buget total de 1.707.360 EUR din care 1.451.256 EUR din Fondul European de Dezvoltare Regională și are o perioadă de implementare de 5 ani.

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 05 aprilie, 2019

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.