O nouă lansare de carte la Biblioteca Județeană Satu Mare

O nouă lansare de carte la Biblioteca Județeană Satu Mare

O nouă lansare de carte la Biblioteca Județeană Satu Mare

Biblioteca Județeană Satu Mare și Editura Citadela organizează joi, 17 ianuarie, cu începere de la ora 14:00, în Sala multimedia, evenimentul de lansare a celui mai recent volum de versuri ce poartă semnătura poetului sătmărean Constantin Prunoiu. Volumul este intitulat „Îngenunchiat la călcâiul lucrurilor” și a văzut lumina tiparului la Editura Citadela în anul 2018, cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului local al comunei Apa.

Evenimentul se va derula în prezența autorului, iar cartea va fi prezentată de către cunoscuții oameni de cultură și de presă precum scriitoarea Loredana Știrbu, președinta Cenaclului Cronograf; profesorul și reputatul artist plastic Nicolae Pop; poetul, scriitorul și jurnalistul Ioan Coriolan Anițaș, președintele Clubului Creatorilor Afirmarea; poetul și omul de televiziune Dumitru Țimerman și Aurel Pop, directorul Editurii Citadela.

Volumul conține 70 de poeme, iar prefața este semnată de prof. Nicolae Pop. Acesta mărturisește că „Dăruit de divinitate cu incontestabile calități poetice, Constantin Prunoiu nu a dat niciodată de-o parte povara scrisului, cu toate că viața l-a încercat cu frământări și chiar greutăți, uneori. (Poetul) înfățișează cititorului poezii încărcate de sensuri meditative cu particularități care-i aparțin.” Această „stare meditativă este într-o continuă și diversă exprimare a vibrației gândului său, trecând de la nostalgie la bucuria vieții, care este iubirea.”

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanții autorităților publice județene și locale, manageri și directori de instituții, profesori și oameni de cultură, jurnaliști, prietenii și apropiații autorului, precum și toți cei care iubesc poezia.

Scurtă schiță biografică.

Constantin Prunoiu s-a născut la 4 mai 1956 în Orașu Nou, județul Satu Mare. Primele două clase primare le urmează la școala din Apa, apoi la Valea Chiuzbăii. Cursurile gimnaziale le-a urmat în localitatea maramureșană Tăuții de Sus. Își continuă studiile la Baia Mare și absolvă cursurile de actorie la Școala de Arte, în anul 1976.

Este prezent în antologiile „Hexagonul apei” (2010); „Poezia–miraj al clipei” (ediție bilingvă româno-franceză, 2011). A debutat în presa locală în anul 1981 în paginile cotidianului „Cronica sătmăreană”. Debutul editorial l-a înregistrat în anul 2006 cu volumul „În stânca logosului”, Editura Solstițiu, urmat de „Între cer și iris” și „La o adresă mântuitoare”, în 2008, și „Sub piele îmi dansează poemele”, în 2011. Un an mai târziu publică „Altare pentru mama”, iar în 2013 îi apare volumul „Însemnele cuielor”. Colaborează cu revistele Tribina, Familia, Poesis, Geneze, Citadela, Mărturii culturale etc. Participă frecvent la manifestările cenacliere din Satu Mare, Baia Mare, Apa etc.

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 14 ianuarie, 2019

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.