Programul activităţilor desfăşurate în data de 13 Septembrie 2019 cu ocazia Zilei Pompierilor din România

0
146

Lupta eroică purtată la 13 septembrie 1848 de Compania de Pompieri din Bucureşti împotriva trupelor venite să înfrângă mişcarea revoluţionară română va rămâne un reper fundamental în conştiinţa naţională a românilor.

Intrarea trupelor otomane invadatoare în Bucureşti a prilejuit unităţilor militare româneşti, printre care şi Compania de Pompieri aflată sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, să înscrie unul dintre momentele înălţătoare ale Revoluţiei Române, încleştarea din Dealul Spirii devenind un simbol al luptei poporului român pentru libertate şi independenţă.
Această bătălie reprezintă prima afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă a ostaşilor noştri, ca parte integrantă a tinerei armate române moderne, constituită în urma păcii de la Adrianopole în anul 1829, evidențiind legătura strânsă între pompieri şi popor, hotărârea corpului de cadeţi şi a trupei de a respinge agresiunea străină. Animaţi de dragostea de ţară, pompierii au dovedit pe timpul încleştării vitejie, curaj, măiestrie în rezolvarea oportună a situaţiilor de luptă, capacitate de luptă ridicată şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu inamicul.

În 1901, pe Dealul Spirii a fost inaugurat Monumentul Eroilor Pompieri, eveniment ce a reunit în jurul său pe ultimii 17 veterani a istoricei bătălii. În acel emoţionant moment, preşedintele Consiliului de Miniştri, D.A. Sturza avea să spună: „sângele acestor credincioşi a ridicat neamul întreg şi vânjos, plin de încredere în sine şi în viitor! Nu se poate uita de poporul român că impulsiunea mişcării de redeşteptare din 1848, strigată prin fapta eroică din 13 Septembrie, a reînviat şi s-a refondat simţământul despre datoriile noastre către patrie”.

Pentru a cinsti memoria celor 166 de pompieri militari care au căzut la datorie în Dealul Spirii, dar şi a celorlalţi pompieri, eroi peste veacuri, data de 13 Septembrie a fost declarată Ziua Pompierilor din România.

Programul activităţilor desfăşurate în data de 13 Septembrie 2019
cu ocazia Zilei Pompierilor din România

Inspectoratul pentru situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare sărbătorește Ziua Pompierilor din România prin organizarea unor ample manifestări publice la care sunt invitați să asiste toți cetățenii județului.

Astfel Vineri, 13 septembrie a.c, începând cu ora 13:30, la Monumentul Oastașului Român din municipiul Satu Mare, va avea loc un ceremonial militar la care vor lua parte oficialități ale județului Satu Mare, primari ai unităților administrativ teritoriale unde Inspectoratul pentru Situaţii de Ugenţă “Someş” Satu Mare are efective, comandanţi și șefi ai unităţilor militare aparţinând Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică si Siguranță Națională din județul Satu Mare, reprezentanţi ai instituţiilor publice deconcentrate si descentralizate județene, cadre active, în rezervă si retragere aparținând Inspectoratului General pentru Situaţii de Ugenţă.
În cadrul festivității vor fi acordate premii și simboluri aniversare, va avea loc ceremonia de înaintare în grad înaintea expirării stagiului minim a 6 cadre militare, vor fi citite mesaje de felicitare și vor fi rostite alocuțiuni ale oficialităților, după care, pe acordurile fanfarei Municipale Baia Mare, se va putea urmări o paradă militară cu defilarea personalului şi tehnicii aflate în dotarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă ”SOMEȘ” al județului Satu Mare .
La final, cei prezenți vor putea asista la mai multe exerciţii demonstrative executate în premieră la Satu Mare și la prezentarea tehnicii de intervenție.

Comentarii Facebook