Anii școlari 2021/ 2022 și 2022/ 2023 au constituit prilejul oportun pentru polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității să aducă în prim plan programul național ,,EROII INTERNETULUI”, pentru a fi implementat și în școlile sătmărene.
Programul național ,,EROII INTERNETULUI” este inițiat de Google România, Asociația Adfaber și susținut de Poliția Română. În cadrul acestuia, copiii învață noțiuni fundamentale despre siguranța digitală și cea din mediul online, astfel încât ei să poată explora lumea online cu încredere.
Pornind de la premisa că, pentru a profita de toate avantajele oferite de internet, copiii trebuie să fie pregătiți să ia decizii înțelepte se impune o anumită formare din partea unor specialiști în domeniu, care să atragă atenția și să sensibilizeze cu privire la pericolele existente în mediul online, la internetul ,,în culori și umbre”.
În acest context, polițiștii din structura prevenire s-au întâlnit cu cadrele didactice din unitățile școlare sătmărene : Liceul Sportiv Satu Mare, Școala Gimnazială Botiz, Școala Gimnazială ,,Avram Iancu ” Satu Mare, Școala Gimnazială ,,Ion Creangă” Satu Mare, Școala Gimnazială ,,Lucian Blaga” Satu Mare, Școala Gimnazială nr. 3 Carei, Liceul Teoretic Carei, Școala Gimnazială Craidorolț în vederea promovării programului și prezentării aspectelor fundamentale ale platformei.
Totodată, polițiștii au prezentat platforma programului, care include un joc online distractiv, care face ca învățarea despre siguranța digitală să fie interactivă – la fel ca internetul în sine. Aici, participanții își vor ajuta colegii internauți să lupte împotriva hackerilor, tentativelor de pishing, a agresorilor și a celor care împărtășesc prea multe informații, punând în practică abilitățile de care au nevoie pentru a fi buni utilizatori digitali.
În cadrul întâlnirii cu cadrele didactice s-a prezentat și programa ,,Eroii Internetului”, care oferă instrumentele și metodele de care acestea au nevoie pentru a preda noțiunile fundamentale de siguranță digitală. Materialele dezvoltate de Google permit cadrelor didactice să aducă cele mai pertinente discuții și emoția jocului în sala de clasă. În program sunt incluse planuri de lecție pentru cele cinci capitole, cu activități și fișe de lucru care au fost concepute pentru a completa jocul și care vor fi implementate de către cadrele didactice în colaborare cu polițiștii din structura de prevenire.
În cadrul întâlnirilor cu elevii din ciclu primar și gimnazial din unitățile școlare menționate, polițiștii au urmărit prevenirea victimizării minorilor, punând accent pe prevenirea criminalității informatice – siguranța online.
Câteva dintre temele abordate de către polițiști au vizat informații referitoare la conținuturi specifice măsurilor preventive din mediul online :
- Când să nu distribui!
- Cum să păstrezi informația privată!
- Nu asta am vrut să spun!
- Încadrează!
- Cine este persoana aceasta?
- Cum ne văd ceilalți în mediul online?
Adaptat particularităților de vârstă, jocurile și exercițiile interactive realizate cu elevii participanți au creat cadrul oportun pentru obținerea de către polițiști a unui feedback relevant cu privire la modul de însușire corectă a noțiunilor, a mesajelor preventive transmise și clarificarea unor aspecte fundamentale pentru siguranța în mediul online.
Atât reprezentanții poliției, cât și cei ai instituțiilor de învățământ, apreciază oportună implementarea de către polițiștii din structura prevenire și siguranță școlară a unei astfel de teme în unitățile școlare sătmărene, SIGURANȚA ÎN MEDIUL ONLINE, PREVENIREA CRIMINALITĂȚII INFORMATICE fiind un deziderat comun al școlii, familiei și poliției.
Sursa: IPJ Satu Mare