Sfânta Parascheva este prăznuită, conform calendarului ortodox, în data de 14 octombrie. În această zi se ţine post, nu se munceşte şi se împart bucate pentru cei trecuţi la cele veşnice. Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase. De ziua cuvioasei Parascheva , la Iași are loc în fiecare an un pelerinaj la care participă sute de mii de credincioși din toată țara.
Moaștele cuvioasei Parascheva au fost strămutate de la Belgrad la Constantinopol în anul 1521.
În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași, de la Constantinopol, de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi.
Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice
De Sfânta Parascheva nu este bine să calci, să coşi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie pentru a evita să ai dureri de cap sau cele de ochi.
În această sărbătoare se împarte must şi vin nou, pâine sau lipie şi se evită poamele cu cruce, nucile, castraveţii sau pepenele roşu.