In perioada 20-22 iulie, toata lumea e in sarbatoare. Oamenii zic ca sarbatoresc, pe rand, pe Sfantul Ilie, Ilie Palie si Foca. Acestea par sa fie personajele mitologice principale ale acestor zile despre care se spune ca aduc foc, arsita si incendii. Daca Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul apare in calendarul ortodox, despre Ilie Palie si Foca calendarul ortodox nu scrie, dar oamenii continua sa-i sarbatoreasca. Sa vedem ce este mit si ce este realitate.
In general, lumea aminteste de Foca pe 22 iulie. Insa, in calendarul bisericesc pe 22 iulie apare “Sfanta Maria Magdalena”, abia pe 23 iulie apare “Aducerea moastelor Sfantului Foca”. Se pare ca exista Sf. Foca, insa lucrurile sunt intelese diferit. Lumea tine aceasta sarbatoare pentru a se apara de foc, dar Sf. Foca este ocrotitorul celor care navigheaza pe ape. Exista, totusi, o legatura: atunci cand se aprinde ceva si apare un foc, pentru a fi stins este necesara apa.
In realitate, Sfantul Mucenic Foca a fost episcop de Sinope, ale carui moaste au fost aduse la Constantinopol in ziua de 23 iulie, anul 403. Deaorece la romani “phoque” era o divinitate ce traia in adancurile marii, sfantul martir din vremea imparatului Traian a fost investit ca patron al corabierilor.