Superstitiile legate de ziua de 13

0
201

Daca frica de numarul 13 se numeste “triskaidekafobie”, teama de ziua de vineri ce cade pe 13 se numeste ‘paraskavedekatriafobie’ (un cuvant grecesc la origine).

13 este cel mai de temut  numar din numerologie, cu toate ca se pare ca unora le aduce foarte mult noroc.

In antichitate  13 nu era prea indragit caci venea dupa  11 care insemna elevare spirituala si dupa   12, care reprezenta cifra perfectiunii, deci  13 simboliza distrugerea perfectiunii si a spiritului.

Calendarul mayas este divizat dupa  numarul 13, pentru mayasi anul anul avea 13 luni si 13 zodii.

Se mai zice ca numarul 13 este considerat aducator de nenorociri si pentru ca, la Cina cea de Taina, au stat la masa 13 persoane, cei 12 apostoli si Iisus, inainte ca Mantuitorul sa fie crucificat.

Ziua de 13 care cade intr-o vineri este considerata de unii ca fiind foarte ghinionista pentru ca intr-o zi de vineri a fost rastignit Domnul Isus Hristos, iar in asociere cu cifra 13, atunci nu poate sa ne aduca aceasta zi decat lucruri rele.

Teama de vineri 13 este atat de raspandita incat afecteaza milioane de oameni de pe intregul glob.

Fobia numarului 13 nu se opreste aici: in traditia musulmana nu este acceptat ca 13 oameni sa stea la masa, caci se spune ca toti vor muri in urmatorul an.

In plus, se spune ca daca numele tau are 13 litere, vei avea norocul diavolului.

Exista o legatura intre cifra 13 si periodicitate. Neptun are o periodicitate de 164 de ani si el se intalneste cu Jupiter numai o data la 13 ani. O data se spune ca este in sens pozitiv aceasta intalnire, dar ca o data in sens negativ. Din acest motiv, nu intotdeauna acest 13 este ghinionist.

Pentru cei nascuti intr-o zi de 13 se spune ca au parte de un destin fericit si plin de neprevazut si au o misiune importanta in aceasta viata. Deseori, in jocurile de noroc, aceasta cifra este foarte importanta si deosebit de norocoasa.

Atunci cand 13 cade intr-o zi de marti sau sambata, se spune ca acea zi este una cu noroc, iar cand pica intr-o zi de vineri, este o zi cu ghinion.

 

Comentarii Facebook