Turnul Pompierilor poate fi vizitat în fiecare zi, între 10:00 – 20:00

Turnul Pompierilor poate fi vizitat în fiecare zi, între 10:00 – 20:00

Turnul Pompierilor poate fi vizitat în fiecare zi, între 10:00 – 20:00

Turnul Pompierilor poate fi vizitat în regimul orar al obiectivelor turistice: în fiecare zi, în intervalul orar 10:00 – 20:00, inclusiv sâmbătă și duminică, în afara zilei de luni.
Turnul Pompierilor are o inaltime totala de 47 m si o inaltime cursiva de 34 m, a fost construit in anul 1904 din initiativa episcopului Gyula Meszlényi, fiind proiectat de Ferencz Dittler si construit de Lajos Vajnai.

Datorita inaltimii, turnul oferea o privire de ansamblu asupra orasului fiind folosit in acest sens pentru prevenirea incendiilor si protectia impotriva lor.

La baza turnul are sectiune rectangulara in exterior cu latura de 4,32 m, interiorul fiind realizat octogonal, grosimea peretilor fiind de 80 cm.
De la cota +9,93 m in sus turnul trece la sectiune circulara cu diametrul variabil pe inaltime de la 3,90 m masurat la partea inferioara reducandu-se la 3,0 m la partea superioara.

Grosimea peretilor este de asemenea variabila,reducandu-se in trepte de la 80 cm la baza pana la 45 cm sub nivelul balconului circular. Deeasupra balconului circular si pana la baza cupolei decorative zidaria turnului are grosimea de 30 cm.
Accesul pana la platforma balconului circular se face printr-o scara metalica in spirala.
Platforma balconului circular perimetral este realizata sub forma de planseu de lemn sustinut de traverse metalice. Platforma este prevazuta cu o balustrada de protectie din fier forjat.

Cupola decorativa este realizata din lemn iar invelitoarea din tabla de cupru.
in varful cupolei este montata o veche stema a orasului.
Intrarea in turn se face printr-un portal cu fronton triunghiular, avand deasupra trei casete formate din patru baghete de piatra cioplita, in care se aflau trei texte cu privire la la anul ridicarii turnului si contextul in care a fost realizat.

Constructorul turnului a fost Vainay Ludovic. Astazi este un simbol al orasului vechi.Restaurarea turnului a fost terminată în anul 2005, când cu ocazia zilei pompierilor la 13 septembrie acesta a putut fi vizitat.

Astazi, turnul este un obiectiv turistic de mare atractie fiind vizitat zilnic de peste 100 de vizitatori.

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 10 iunie, 2021

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.