”Zilele Europene a Patrimoniului”, eveniment găzduit de orașul Negrești Oaș

Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene

0
47

Prefectul Radu Roca a participat în această dimineață la deschiderea celei de a 28-a ediții a ”Zilelor Europene a Patrimoniului”, eveniment găzduit de orașul Negrești Oaș.

Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.

Țara noastră marchează acum pentru a 28-a oară Zilele Europene ale Patrimoniului, după doi ani de pauză, în contextul pandemiei.

În fiecare an, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să participe la evenimente prin care să cunoască patrimoniul cultural din Europa, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP).

Începând cu 1992, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor din România ocazia să descopere, alături de monumente istorice, patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu este disponibil publicului larg.

Pentru 2022, Consiliul Europei a ales tema „Sustainable heritage” („Patrimoniul durabil”).

Tema impusă pentru anul acesta la conferința de la Negrești Oaș este: ”Împreună, în simbioză cu patrimoniul cultural”. În cadrul acestei teme se organizează Simpozionul cu titlul ”Bisericile monument, între comoară și povară”.

”Ocrotirea monumentelor, aceste comori de neprețuit ale moștenirii noastre, este o prioritate națională. Evenimentul se dorește a fi o punte de legătură, între adevărații pastrători ai acestori comori naționale, care sunt bisericile monument, adică reprezentanții cultului Ortodox și instituțiile cu atribuții în domeniul protejării monumentelor istorice, instituții care, prin activitatea lor, să fie un sprijin, în primul rând, contribuind prin toate pârghiile pe care le au la dispoziție, pentru realizarea scopului comun acela de a păstra, a restaura și a pune în valoare aceste bijuterii ale nației române, lăsându-le totodată moștenire generațiilor viitoare” prefect Radu Roca.

Sursa: Instituția Prefectului Satu Mare

 

Comentarii Facebook