Ziua Internațională a Toleranței marcată la Castelul Károlyi din Carei printr-o trilogie artistică

0

Joi, 16 noiembrie, ora 18:00, Castelul Károlyi din Carei găzduiește o trilogie artistică concepută de sălăjeanul Sergiu CORBU Boldor: vernisajul expoziției de fotografie analog, „Senzualitate primitivă”; pachetul de cărți care conține 23 de fotopoeme și care fac legătura cu cele 23 de fotografii din expoziția analog și „FEREASTRA”, autoportret sonor lui Victor Brauner.

Invitați de onoare ai evenimentului sunt artiștii fotografi A.Fiap Dragoș Georgescu și E.FIAP/b Bikfalvi Zsolt. Moderator: dr. Luiza Matilda Mitu

Contextul general în care se desfășoară evenimentul este Ziua Internațională a Toleranței.

 Ziua Internațională a Toleranței

Scopul evenimentului este conștientizarea importanței educației în dezvoltarea individuală (armonizarea dimensiunilor: mental, emoțional, fizic), socială (permite găsirea locului personal în varietatea contextului social), cosmică (destinul planetar al omului) prin diverse domenii artistice, aparent diferite, dar care în viaţa reală se intersectează: muzica, pictura, teatrul, filmul, arhitectura, sculptura, fizica, meşteşugăritul, fotografia, lectura, conferințele tematice etc.

 În 1995, pe 16 noiembrie, statele membre UNESCO au adoptat, în cadrul unei conferințe organizate la Paris, Declarația principiilor toleranței. Toleranța presupune respectul, acceptarea și aprecierea diversității și bogăției culturale, indiferent de sex, etnie, religie, apartenență socială. Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite le-a recomandat ţărilor care fac parte din acest for să celebreze, în fiecare an această zi, prin acţiuni de promovare a păcii şi înţelegerii.

 Trilogie artistică

 Senzualitate primitivă – expoziție de fotografie analog și Senzualitate primitivă – colecție manifest

 Senzualitate primitivă este o colecție manifest care conține 23 de fotografii analog, în care arta fotografică se întâlnește cu realitatea cotidiană, realitatea onirică, tarotul și poezia. Colecția traduce în limbaj vizual o lume aparent pierdută și care poate fi recuperată prin învățarea unui limbaj simbolic. Cartea-ghid conține 23 de texte-poem. Fiexare text-poem corespunde unei fotografii care, la rândul ei, corespunde unei cărți de tarot.

Prima vernisare a expoziției a avut loc în Zalău la Biblioteca Județeană I.S. Bădescu, pe 29 septembrie, ora 21:30, în cadrul Nocturnei Bibliotecilor.

 FEREASTRA

Spectacolul sonor „FEREASTRA” este un one man show performance construit de artistul Sergiu Corbu Boldor. Instrumentele folosite sunt: vioară, caval, looper, sintetizatoare. La baza spectacolului sonor stau tablourile lui Victor Brauner, tarotul și alchimia.

 Despre conceptul spectacolului sonor:

 Așa cum tabloul este învestit cu o viaţă proprie, o viață interioară, un „suflet”, tot astfel este și muzica mea. „Fereastra sufletului” este cheia misterului unei ființe. „Privirea este tot ce poate fi mai tulburător”. Aici sunetul meu se întâlnește cu tabloul lui Victor Brauner.

 Sergiu CORBU Boldor

Comentarii Facebook