14 mai 1970 – cea mai grea zi din istoria municipiului Satu Mare

14 mai 1970 – cea mai grea zi din istoria municipiului Satu Mare

14 mai 1970 – cea mai grea zi din istoria municipiului Satu Mare

A fost cea mai mare calamitate naturală care s-a abătut asupra oraşului Satu Mare. Sătmărenii de varsta a doua  îşi amintesc că în intervalul 10-13 mai 1970 cantităţile de precipitaţii au fost imense , de peste 100 litri/mp.

 În dimineaţa zilei de 14 mai, Someşul a atins la Satu Mare cota de atenţie de 770 cm. La ora 12.00, Sectorul hidrometeorologic din Cluj a anunţat că la Satu Mare Someşul va depăşi cu peste 2 m cota de inundaţie, inclusiv digurile şi cele două poduri – cel rutier şi de cale ferată. În 30 de localităţi aflate în amonte au fost desfăşurate acţiuni de evacuare a populaţiei.

La intrările în oraş, Apele Someşului au luat aspectul unui fluviu cu lăţimea de 15 km şi debitul de 3600 mc/secundă, cât cel obişnuit al Dunării.

Satu Mare a fost acoperit de ape începând din zona din dreapta a Someşului. În mai puţin de două ore au fost inundate fabrici, uzine, locuinţe, magazine si  spitale . S-a acţionat cu sute de plutitoare, autoturisme, tractoare şi elicoptere pentru a scoate peste 4.000 de persoane în afara pericolului. Au fost salvaţi peste 6.000 de copii, femei şi bătrâni. Populaţia salvată  – un număr impresionant de 37.000 de persoane – a fost cazată în şcoli, cămine culturale şi internate. A doua zi, au început să sosească la Satu Mare ajutoare din toată ţara, pentru cei sinistraţi.

De atunci, cartierul Someşului, cuprinzând străzile Chendi, Bariţiu, Argeşului, Anton Pann, Ion Ghica a fost simbolic denumit cartierul Solidarităţii.

Pagubele suferite per total de judeţul Satu Mare în urma inundaţiilor din 14 mai 1970 au constat în compromiterea a 40.000 hectare de teren agricol. 5.693 de persoane au rămas fără locuinţă. Si , nu  în ultimul rând,din pacate,  56 de oameni au murit înecaţi.

 

Sursa:   svsusm.blogspot.ro

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 14 mai, 2019

8 Comments

 1. ce stiti despre arhitectul podului care la inaltat peste proiectul initial tocmai pentru a evita trecerea raului peste nivelul podului….fiind trimis in puscarie ulterior, si uite poza vorbeste de la sine.

  Post a Reply
  • cica a fost condamnat pentru depasirea cotei de materiale folosite; daca imia duc aminte a fost eliberat nu cu mult inainte de inundatii..

   Post a Reply
 2. ce stiti despre arhitectul podului care la inaltat peste proiectul initial tocmai pentru a evita trecerea raului peste nivelul podului….fiind trimis in puscarie ulterior, si uite poza vorbeste de la sine.

  Post a Reply
 3. Da,am trăit acele momente și am auzit că acel arhitect a fost condamnat pt.că au crescut costurile construirii podului dar în timpul inundațiilor s-a constatat că dacă podul nu era mai înalt dezastrul ar fi fost mult mai mare iar arhitectul ar fi fost scos din închisoare. Sate întregi au fost evacuate,a fost o mobilizare exemplară dar din păcate multe sate de pe malul Someșului au dispărut.

  Post a Reply
 4. 14 gest nobil da…..dar mi se pare ffffffffff buna decizia de a schimba nu poti sarbatori sau sa te bucuri pe o data in care a fost un dezastru pentru oras………..

  Post a Reply
 5. Ai dreptate nu trebuie sa te bucuri de un dezastru, dar marcand ziua orasului in data de 14 ,ar fi stiut mai multi despre eveniment ,ar fi comemorat, si da, ca pasarea Phonix Satu Mare s-a transformat si trebuie sa te bucuri ca acum suntem feriti de necaz si poate pregatiti.Asa ca daca mergi sa intrebi un tanar din100 nu cred ca stiu ce s-a intamplat in 14.05.1970.

  Post a Reply
 6. Parerea mea, ca e pacat ca s’a distrus acel pod; era foarte rezistent, s’a vazut cand l’au minat, 3 zile le’au trebuit genistilor sa’l darame 🙁 ; eu cred ca putea fi cuprins in proiectul noului pod fiind folosit ca o bretea spre/dinspre Unio, prin suprainaltare, sau macar ca pod pietonal

  Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.