Vineri, 19 aprilie a.c, la sala de sport ,,Unirea” din Tășnad, adolescenții și tinerii din orașul Tășnad au participat la un eveniment de educație nonformală – Biblioteca Vie ,,Dincolo de tentații!”.
Organizat de către autoritățile locale din Tășnad – Primăria Orașului Tășnad, Poliția Locală Tășnad și Consiliul Local Tășnad, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare și invitați de seamă din comunitatea locală, evenimentul a tras un semnal de alarmă asupra urmărilor comportamentelor de risc (consum de substanțe interzise, delincvența juvenilă) asupra dezvoltării personale și a oferit participanților modele și alternative de dezvoltare personală.
Biblioteca Vie este un concept interactiv care permite cititorilor un schimb de experiență direct cu cărțile citite. Ce a făcut din Biblioteca Vie o experiență minunată a fost faptul că pe rafturi, CĂRȚILE sunt OAMENI (invitații) care au intrat într-un dialog personal cu CITITORII (elevii și adolescenții participanți) pentru a le oferi o experiență unică de învățare.
CĂRȚILE din BIBLIOTECA VIE au fost întruchipate de către reprezentanții autorităților sătmărene – primarul orașului Tășnad și un consilier al Primăriei Municipiului Satu Mare, de către reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare – polițiști din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, Biroului Siguranță Școlară, Compartimentului Ordine Publică Tășnad și Secției Poliție Rurală Tășnad, de către reprezentanți ai comunității locale – preotul paroh și asistenta socială, una dintre cele mai inedite CĂRȚI din Biblioteca Vie fiind câștigătorul unei emisiuni-concurs, de televiziune.
Evenimentul ,,Biblioteca Vie”, moderat de către specialistul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare a constituit un bun prilej pentru participanți să își dezvolte empatia și în același timp abilitatea de a recunoaște și înțelege propriile sentimente, emoții, păreri, motivații, precum și efectele acestora asupra celorlați. Totodată, a dezvoltat abilitățile de comunicare și relaționare a tinerilor cu adulții, încurajând atitudinile deschise și non- discriminatorii, facilitând procesul de învățare.
,,Pășin în Biblioteca Vie, tinerii pot învăța lucruri de la oameni despre care poate că nici nu gândeau că ar putea să le zică ceva interesant, pot vedea lumea, măcar pentru puțin timp, cu alți ochi, pot descoperi despre ei lucruri pe care încă nu le vedeau și pot chiar să își dorească să le spună propria poveste și, mai ales, pot afla că viața e compusă dintr-o mulțime de TENTAȚII și că de ei depinde dacă povestea lor de viață se va intersecta cu cea a CĂRȚILOR.”