Pentru a ridica o casă este nevoie de arhitect, proiectant și constructor. Arhitectul pune pe hârtie dorințele proprietarului și le transformă în casa visată. Proiectantul face calculele de rezistență, eficiență energetică, desenează traseele electrice și de utilități. Apoi intră în scenă constructorul.
Dacă vrei să faci o casă pe structură din lemn ai nevoie de un constructor specializat. Litarh contruiește astfel de case în țară și străinătate încă din 2006. Fabrica de la Valea Moldovei permite un grad avansat de prefabricare a pereților, reducând semnificativ timpul de construcție și menținând șantierul curat.
Rezistența caselor din lemn comparativ cu cele din beton sau cărămidă
Casele pe structură din lemn câștigă tot mai multă popularitate datorită avantajelor lor considerabile în ceea ce privește eficiența energetică, rezistența și sustenabilitatea. Mulți se întreabă dacă acestea sunt la fel de rezistente ca cele clasice din cărămidă sau beton. Răspunsul este afirmativ. Proiectantul calculează rezistența astfel încât casa să facă față nu doar greutății proprii, ci și altor forțe externe precum zăpada, vântul puternic sau cutremurele.
Utilizarea lemnului oferă o casă mai ușoară, dar la fel de rezistentă ca una din beton sau cărămidă. De fapt, o casă pe structură de lemn este de 3-4 ori mai ușoară, ceea ce înseamnă o fundație mai simplă și mai ieftină și o rezistență mai mare la cutremure. Pereții mai subțiri înseamnă, de asemenea, un spațiu util mai mare la aceeași amprentă la sol.
Ce alte avantaje au casele pe structuri prefabricate din lemn?
Timp redus de construcție
Unul dintre marile avantaje ale caselor pe structuri prefabricate din lemn este timpul redus de construcție. O casă de 100 m² poate fi asamblată și acoperită într-o săptămână. Pereții și plafoanele caselor sunt construite în mare parte în fabrică, în șantier fiind doar asamblate. Cu cât gradul de prefabricare este mai mare, cu atât timpul pe șantier este mai scurt.
Timpul este redus și pentru că nu se folosesc materiale umede (mortar, cimentul). Este eliminat astfel timpul de așteptare pentru uscarea lor și finisările interioare și exterioare pot începe la 2-3 zile după finalizarea montajului.
Șantier curat
Procedeele umede fiind eliminate se elimină și o mare parte din deșeuri (cofraje, resturi de saci de ciment, pietriș, nisip). Pereții și plafoanele sunt perfect dimensionați în fabrică astfel că resturile de lemn sunt ocazionale și foarte reduse. Iar resturile de lemn nu reprezintă o problemă, pentru că pot fi recuperate și refolosite.
Izolare termică bună care generează costuri de întreținere mici
Avantajele alegerii unei case pe structură de lemn sunt vizibile și după finalizarea construcției. Sunt bine izolate termic, o parte din materialul izolator fiind în interiorul pereților exteriori. Izolarea eficientă păstrează căldură în interior iarna și împiedică intrarea ei din exterior pe perioada verii. Asta înseamnă costuri reduse de întreținere, atât pentru încălzire, cât și pentru răcire.
Folosirea lemnului, un material nepoluant și regenerabil
Un alt avantaj este structura din lemn. Casa este caldă încă de la început, lipsind total senzația de răceală și umezeală din casele noi de beton sau cărămidă.
Lemnul este considerat tot mai mult soluția viitorului. Este un material regenerabil și dacă este exploatat sustenabil, poate furniza continuu materie primă pentru construcții. De asemenea, este un material nepoluant și recuperabil. Arborele fixează în timpul vieții mult mai mult bioxid de carbon decât este eliminat în timpul prelucrărilor lemnului, iar lemnul vechi și resturile pot fi recuperate și refolosite.
În concluzie, dacă plănuiești să îți construiești o casă și nu te-ai decis încă asupra materialului, ia în considerare lemnul. Casele pe structuri prefabricate din lemn oferă performanțe impresionante și calitate superioară, fiind o opțiune rezistentă, eficientă energetic, modernă și sustenabilă.