Interviu cu Alexandru Oroian, câștigător al Cupei României la spadă, în exclusivitate pentru smlive.ro

Cu 63 de spadasini la start, ediția din acest an a Cupei României la spadă masculin, pentru seniori, a fost câștigată de sătmăreanul Alexandru Oroian.

0
69

Cu 63 de spadasini la start, ediția din acest an a Cupei României la spadă masculin, pentru seniori, a fost câștigată de sătmăreanul Alexandru Oroian. Acesta, deși a ieșit din faza grupelor cu numai trei victorii din cinci meciuri, a știut să-și dozeze atent efortul pe planșă în întâlnirile disputate pe tabloul principal și a ajuns până în finală după ce a dispus de Mario Persu în penultimul act, scrie Federația Română de Scrimă.

 

smlive.ro: Te rugăm să ne spui câteva cuvinte despre tine. Cine este Oroian Alexandru?

Alexandru Oroian: Sunt student în București, respectiv Cluj-Napoca, am 21 de ani și locuiesc în Satu Mare.

 

smlive.ro: De cât timp practici acest sport?

A.O.: Am început să practic scrima la varsta de 8 ani, sub îndrumarea domnului antrenor Langenbacher Istvan, ulterior fiind preluat de către Nagy Lehel și Csiszar Francisc, cei care m-au îndrumat în aprofundarea acestui minunat sport, fiindu-mi antrenori și în prezent.

 

smlive.ro: Ce te-a făcut să alegi scrima și nu un alt sport?

A.O.: Făcându-se publicitate în cadrul școlii unde eram elev, Nagy Lehel a intrat în clasă, în timpul unei ore, s-a prezentat și în aceeași zi am mers cu mama mea la primul antrenament. Am practicat multe alte sporturi înaintea scrimei, judo, karate, baschet, dans de societate, dar din prima clipa cum am pășit în sala de scrimă, am simțit o emoție spunându-mi că nu mă voi lasa de acest sport, fapt care s-a și adeverit.

 

smlive.ro: Ce titluri ai în palmares? Care este cel mai important pentru tine?

A.O.: De-a lungul cariei mele sportive am reușit să obțin mai multe rezultate pe plan național și internațional,  la finanul anului 2020 am încheiat în primii 20 în clasamentul mondial de juniori. Am obținut medalia de bronz în cadrul Campionatului European de cadeți și juniori din Plovdiv, Bulgaria în 2017, concurs care m-a ambitionat si mai mult sa evoluez, aceasta fiind prima medalie a mea din cadrul unui concurs de asemenea anvergura. În acest an am reușit perfomanța de a câștiga Cupa României la seniori, iar la un interval de doua saptamani câștigand și Campionatul Național de tineret, U23. Am ieșit finalist în cadrul Cupei Mondiale de juniori din Creta, Grecia 2019, tot în 2019 câștigând locul I în cadrul Campionatului Național de seniori pe echipe.

 

smlive.ro: Dacă ar fi să te apuci de un alt sport, care ar fi acela și de ce?

A.O.: Daca ar fi să aleg acum alt sport, as alege tot scrima,  care m-a vrăjit și continuă să mă captiveze și să mă motiveze să mă perfecționez și să devin tot mai bun în această ramura a sportului.

 

smlive.ro: Ce planuri de viitor ai în acest sport?

A.O.: Pe viitor, dorința mea este să mă perfecționez cât mai mult și să obțin medalii în cadrul competițiilor internaționale și naționale.

 

smlive.ro: Au fost momente în care ai vrut sa te lași de scrimă? Cum ai trecut peste ele?

A.O.: Nu, din contră, chiar și atunci când am fost în momente cruciale din viața mea, gândurile și eul meu interior îmi spuneau să nu abandonez și să merg mai departe.

 

smlive.ro: Ce te motivează în timpul competițiilor?

A.O.: Ambiția mea asiduă de a ajunge pe culmi cât mai înalte și dorința continuă de auto-depășire.

 

smlive.ro: Ce obiective ți-ai propus pentru anul 2022?

A.O.: Pentru sezonul competițional 2021-2022 îmi doresc obținerea unor rezultate cât mai bune în cadrul Campionatelor Europene și Mondiale de seniori.

 

smlive.ro: Cum te-a afectat această pandemie din punct de vedere sportiv?

A.O.: Mă simțeam demoralizat, neavând posibilitatea de a mă antrena ca de obicei, dar am recurs la exerciții și metode de antrenament indoor, pentru a-mi păstra tonusul fizic pe cât posibil, până la revenirea în sală.

 

smlive.ro: Care este sportivul tău preferat?

A.O.: Sportivul meu preferat este baschetbalistul Dennis Rodman, unul dintre cei mai buni jucători defensivi ai baschetului care au existat vreodată. De mic am fost atras de pasiunea și dedicarea de care acesta a dat dovadă pe teren.

 

smlive.ro: Ce le transmiți copiilor care doresc să se apuce de scrimă? Dar celor care practică deja acest sport?

A.O.: Să înceapă practicarea acestui sport la o vârstă cât mai fragedă, pentru a avea timp să se perfecționeze, scrima fiind un sport foarte complex. Celor care practică deja scrima, le doresc să practice acest sport în continuare, cu perseverență și tenacitate, care le este caracteristic.

 

smlive.ro: Transmite un mesaj sătmărenilor și cititorilor smlive.ro.

A.O.: Mulțumesc tuturor sătmărenilor care în toți acești ani m-au susținut, m-au încurajat și m-au ambiționat să fiu unul dintre mesagerii scrimei de performanță și elită din Satu Mare.

Multumesc smlive.ro și mass-mediei, respectiv televiziunilor locale.

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook