Interviu cu doamna Doctor Laura Bota!

smlive: Ce înseamnă a fi medic stomatolog pentru dumneavoastră?

Dr. Laura Bota: A fi medic stomatolog este o profesie extrem de solicitantă, deloc simplă, care te face să te implici total, deoarece este unul dintre puținele domenii ale medicinei în care ai ocazia să vezi rezultatul direct al muncii tale! Nici o ramură a medicinei nu este ușoară, dar în specializarea mea efectele sunt atât de vii și vizibile încât efectiv înseninează viața oamenilor! Nu cred că cineva își poate imagina la adevărata dimensiune a realității cât de mare este satisfacția din timpul muncii tale când un dinte bolnav și aproape pierdut se transformă într-unul sănătos și frumos, spre exemplu. Sau când, la finalul unei lucrări complicate, zâmbetul pacientului apare ca o binecuvântare! Acestea sunt doar câteva dintre bucuriile enorme ale muncii de medic stomatolog, iar astfel de mulțumiri sunt mult mai importante decât oricare alte realizări.

smlive: Cât de important este zâmbetul?

Un zambet frumos are un efect miraculos asupra increderii si a stimei de sine, pentru ca felul in care zambim influenteaza felul in care aratam. Multi uitam ca, pana la urma, zambetul este primul lucru pe care lumea il observa la noi. Prin urmare, ar trebui sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a ne asigura ca zambetul nostru vorbeste pentru noi. In frumusetea si expresivitatea unui zambet, cel mai important rol il au insa dintii. Multi credem ca un zambet perfect inseamna dinti perfecti, dar lucrurile nu stau chiar asa. In primul rand, un zambet frumos presupune existenta tuturor dintilor si o stare foarte buna de sanatate a acestora, dar si o anumita armonie intre dinti, gingii si fizionomie.

smlive: Ce este estetica dentară?

Dr. Laura Bota: In timp ce stomatologia traditionala pune accent pe diagnosticarea, rezolvarea si prevenirea problemelor dentare, estetica dentara se axeaza pe imbunatatirea si chiar schimbarea radicala a zambetului. Se poate spune ca estetica dentara este stomatologia generala imbinata cu arta. Pentru a deveni estetician dentar, un medic stomatolog trebuie sa urmeze o pregatire speciala in cosmetica dentara, dar, mai presus de orice, sa aiba si inclinatii artistice. In ultimii ani, tehnologia in domeniul dentar a avansat, lucru valabil si pentru stomatologia cosmetica. Exista acum o multime de metode noi care nu sunt numai mult mai eficiente, dar economisesc si timp, costurile fiind, de asemenea, mult mai mici. Progresele continue au facut posibile modificarea, repozitionarea si reorganizarea dintilor, in asa fel incat sa va puteti bucura de zambetul pe care vi l-ati dorit mereu. Estetica dentara a avansat atat de mult incat cei mai galbeni sau cei mai sparti si patati dinti pot deveni, dupa tratament, albi si egali. In plus, lucrarile asupra dintilor nu au efecte nocive si ofera o estetica mult mai buna.

smlive: Necesitate sau vanitate?

Dr. Laura Bota: In zilele noastre, cand toti judecam dupa aparente, estetica dentara a devenit ceva necesar. Ganditi-va cum va simtiti in acel moment cand stiti ca aratati bine si oglinda va reflecta siguranta de a pasi in lume cu increderea ca veti realiza tot ce va doriti. Nu uitati insa, ce-i prea mult strica, lucru valabil si pentru procedurile de estetica dentara – duse la extrem, sunt semn de vanitate; in orice alte cazuri, sunt pur si simplu o parte importanta din viata noastra.

smlive: Tratamentele de estetica dentara cum le descrieți?

Dr. Laura Bota: Zambetul este calea spre inima oamenilor, leaga prietenii de-o viata si-i dezarmeaza si pe cei mai puternici adversari. Pentru a obtine un zambet perfect, in estetica dentara sunt disponibile diferite optiuni de imbunatatire a zambetului, de la albirea dintilor pana la fatete dentare si coroane, proceduri ortodontice si chirurgicale pentru a obtine un zambet frumos.

  • Albirea dintilor – una dintre cele mai comune, dar si mai importante proceduri de estetica dentara, se adreseaza acelora dintre noi care-si doresc sa redea culoarea alba si stralucirea dintilor afectati de decolorari sau pete. Albirea dintilor se poate face in cabinetul stomatologic, sub supravegherea medicului dentist, sau acasa, de catre pacient.

 

  • Conturarea estetica a dintilor – cunoscut si sub numele de micsorare, smaltoplastie sau conturare, procedeul se foloseste pentru a corecta un dinte ciobit sau crapat, dintii stricati sau care se suprapun, precum si pentru a modifica forma sau lungimea dintilor.

 

  • Fatetele dentare cosmetice – Faţetele sunt nişte mici piese protetice ce îmbracă dintele pe faţa lui exterioară. Cu ajutorul lor putem corecta dramatic (în sens pozitiv, bineînţeles) culoarea, textura şi forma dinţilor, şi, minor, poziţia lor. Putem obţine celebrul “Hollywood smile”, alb strălucitor, cu dinţi perfect egali şi poziţionaţi “la linie” sau putem obţine diferenţe mai mici, efecte de suprafaţă, naturale, pentru cei care optează pentru un zâmbet mai discret, însă de asemenea perfect.

 

  • Coroane dentare cosmetice – folosite pentru acoperirea completa a unui dinte deteriorat (carii, pierdere de structura, fracturi, tratamente de calal etc.), coroanele sunt foarte importante si din punct de vedere estetic. Coroanele metalo-ceramice, folosite timp indelungat, incep sa fie inlocuite de unele cu o estetica mai buna (din zirconiu, de exemplu). Utilizarea zirconiului în protetica dentară a inovat în ultimii ani conceptul de zâmbet natural și durabil, coroanele metalo-ceramice fiind înlocuite cu coroane de ceramică pe suport de zirconiu. Zirconiu este un material foarte dur, de culoarea dintelui care, spre deosebire de metal, nu se toarnă și nu este prelucrat manual în laborator, ci este frezat computerizat prin tehnologie CAD CAM. Acest lucru permite o mare precizie și o potrivire perfectă pe bontul protetic. Pe acest schelet se pictează manual ceramica de către un tehnician ceramist. Coroanele din ceramică pe suport de zirconiu sunt mai ușoare decât cele pe suport metalic, deci acomodarea cu noile lucrări protetice se realizează mult mai repede. Acest lucru este foarte important în special în cazul punților dentare cu multe elemente. Nu există pacienți alergici la acest material, este biocompatibil și bioinert.

 

  • Restaurari cosmetice (obturatii) din compozit – folosite pentru a umple cariile, dintii ciobiti sau crapati, corectarea zonelor colorate si umplerea golurilor mici. In comparatie cu fatetele si coroanele, obturatiile din compozit sunt mai putin costisitoare .

smlive: Ce sfat le dați cititorilor vis-a-vis de îngrijirea dentară?

Dr. Laura Bota: Recomand tuturor să aibă o igienă dentară strictă pentru că este în beneficiul lor, să își spele dinții dimineața, seara și după fiecare masă, să schimbe periuța de dinți atunci când se deteriorează și obligatoriu după trei luni. De asemenea, să urmeze cu strictețe sfatul medicului și să facă tot ceea ce este necesar pentru a se asigura că îngrijirea dentară este o obișnuință practică de zi cu zi. Recomand pacienților să efectueze un control la cabinetul stomatologic cel puțin de două ori pe an.

smlive: Vă mulțumim pentru răspunsurile acordate, doamna doctor Laura  Bota. În final dacă vreți să le transmiteți ceva cititorilor?

Dr. Laura Bota: Le transmit sătmărenilor să aibă încredere în medici, să respecte tratamentul prescris, iar igiena să fie pusă pe primul plan. Pe mine mă pot găsi zilnic în cabinetul din Satu Mare, strada Cuza Vodă nr 6.

Sunt un medic responsabil, conștiincios, care nu întârzie la întâlnirea cu pacientul. Cei care apelează la mine știu că punctualitatea și răbdarea mă caracterizează. Le doresc tuturor cititorilor publicației dumneavoastră, precum și tuturor locuitorilor județului Satu Mare, multă sănătate, bucurii, împliniri și o toamnă plină de zâmbete!

 

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 18 octombrie, 2017

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.