Interviu cu Marius Iepure, renumitul dansator originar din Satu Mare

Marius Iepure este un dansator renumit la nivel international, originar din Satu Mare. El practică dansul de la 12 ani si cursul vietii l-a purtat in Germania apoi in Anglia, la Londra, unde este stabilit acum. A câștigat nenumarate concursuri internationale de dans. Este un om realizat atât din punct de vedere profesional, cât și familial, este casatorit cu frumoasa și talentata Otlile Mabuse, o tânără de origine sud-africană și nici nu uită de unde a plecat, își vizitează cât de des poate părinții și familia din Satu Mare.

smlive.ro: Te rugăm să ne spui câteva cuvinte despre tine.

M.I.: Sunt Marius Iepure, 36 ani, dansator profesionist, entertainer, antrenor, coach și antreprenor.

smlive.ro: Care a fost primul pas spre cariera de dansator?

M.I.: La vârsta de 12 ani am început la Clubul Royal Dance Club din Satu Mare îndrumat de echipa Otto Varga & Ovidiu Ignat. Mă bucur că și după 24 de ani conexiunea cu primul meu club a rămas la fel de bună.

smlive.ro: Care sunt stilurile de dans preferate?

M.I.: Dansurile Latino-Americane sunt preferatele mele. În carieră mea dansurile Standard au avut o mare importanță fiind cealaltă disciplină în competițiile de dans sportiv.

smlive.ro: Putem spune că dansul este pasiunea sau meseria ta?

M.I.: Din fericire pot spune că pasiunea și meseria s-au combinat perfect în poziția de antrenor de dans sportiv. Disciplina din sport te face să îți profesionalizezi pasiunea și să o dezvolți într-un mod plăcut și totuși competitiv.

smlive.ro: Pentru a deveni un dansator profesionist, cât de mult contează talentul și cât de mult muncă?

M.I.: Regulă 20/80 se poate aplică și aici. 20% talent și 80 % muncă chiar dacă mulți vor să creadă altfel. Dansul e atît de complex în coordonarea mai multor skill-uri: corpul propriu, muzică, partenerul, comunicare verbală și NON-verbală, creativitate, partea artistică din dans dar și plănuirea carierei. Dacă eșți talentat în toate se schimbă puțin procentajul dar nu am întîlnit în 15 ani de antrenorat așa ceva.

smlive.ro: Care a fost cea mai importantă competiție la care ai participat?

M.I.: Bineințeles, Campionetele Mondiale sunt cele mai importante competiții.

smlive.ro: Poți să ne spui câte premii ai câștigat de-a lungul anilor și care este cel mai important premiu?

M.I.: Am parcurs ca orice sportiv toate fazele carierei, cistigand concursuri regionale în Germania și România, la concursuri naționale ca și Campionul Germaniei pînă la internaționale, locul 2 la German Open la Profesionișți și medalia de bronz la campionatele mondiale din 2015 la show-uri de dansuri Latino americane profesioniste.

smlive.ro: Ce ne poți spune de participarea ta în show-urile de televiziune?

M.I.: Televiziunea face ca dansul în general să devină tot mai popular și mai des practicat de la tineri la seniori, în pereche sau formații. Carieră mea în televiziune a început în 2014 cînd am participat prima dată la Let’s dance în Germania. În 2015 am fost a doua oară la acest show urmând alte show-uri mai mici ca și coach a câștigătorilor showului de talente ‘Got to dance’, urmând joburi în 2017 ca dansator și coreograf la BBC în Londra.

smlive.ro: Cât de des îți vizitezi orașul natal?

M.I.: Din păcate nu atât de des cum aș vrea eu. Viața mea se împarte între mai multe orașe din Germania unde sunt antrenor pentru sportivii de performață și Londra unde trăim cu soția mea Oți. În vară , de exemplu am reușit să facem un cantonament foarte reușit împreuna cu Royal Dance Club și elevi din Germania.

smlive.ro: Ce te-a determinat să pleci din România?

M.I.: Pentru mine a fost dansul, în primul rînd ,care m-a făcut să emigrez în Germania pentru a evolua în dans, dar și modul de gândire al oamenilor din Vestul Europei este mai aproape de modul meu de gîndire. Din fericire nivelul dansului a evoluat enorm în ultimii 15 ani în România ceea ce mă face foarte fericit, că acum sportivii români au la dispoziție foarte mulți antrenori internaționali.

smlive.ro: Cine ți-a infuențat cel mai mult cariera de dansator?

M.I.: Bine-nțeles că antrenorii, partenerele de dans și mediul în care te antrenezi îți influentează cel mai mult cariera. De aceea toți antrenorii și cluburile la care am fost m-au influențat, dar soția mea, fiind și partenera mea de dans, pot să spun că m-a influențat cel mai mult în a lua o altă direcție în carieră și a ajunge la cele mai bune performațe.

smlive.ro: Pe cine consideri cel mai bun dansator din toate timpurile?

M.I.: Titlul de ‘Cel mai bun dansator!‘ pot să îl primească mulți și majoritatea ar fi necunoscuți publicului larg chiar din cauza skill-urilor amintite mai sus. Pentru mine la dans sportiv dansuri Latino – Americane ar fii Hans Galke, el fiind din fericire și unul din mentorii mei.

smlive.ro: Care sunt beneficiile dansului?

M.I.: Beneficiile dansului sunt în primul rînd îmbunătățirea sănătății fizice și mentale. Coordonarea, conexiunea cu muzică și partenerul fac din dans un sport foarte complex la nivelul neurologic. Partenerul și Grupa în care dansezi fac din sportivi niște persoane mult mai sociale și mai comunicative. Depășirea problemelor în parteneriatul în pereche fac ca relațiile personale să fie mult mai stabile. Disciplina de muncă în sport fac din copiii pierduți niște ființe umane cu idealuri, visuri dar și cu un plan de atingere al acelor idealuri

smlive.ro: Care a fost cel mai plăcut moment al carierei tale? Dar cel mai mare regret?

M.I.: Momente plăcute au fost extrem de multe. Regrete nu prea am că am decis cu inima cand au fost decizii grele și atunci nu ai de ce să regreți. Chiar dacă se pare că nu a fost o decizie bună (de obicei după părerile celor din jur), după o perioada realizezi că de fapt a fost decizia cea mai bună.

smlive.ro: Ce sfat ai pentru tinerii aflați la început de drum care vor să urmeze calea dansului?

M.I.: Dansul de performanța e un sport foarte complex! Dacă îl faceți că hobby, distracție plăcută va doresc!

smlive.ro: Ai observat o schimbare la orașul Satu Mare de când ai plecat?

M.I.: Da orașul se dezvoltă destul de bine… se văd schimbări! După părerea mea aș vrea mai multe spații verzi și mai multe locuri amenajate pentru activități pentru persoane de toate vîrstele. Cam prea multe Mall-uri… dar dacă asta își doresc sătmărenii atunci totul e ok.

smlive.ro: Ce planuri de viitor ai?

M.I.: Viața mea evoluează foarte interesant impreuna cu soția mea Otlile.

smlive.ro: În încheiere ce le transmiți sătmărenilor?

M.I.: Sătmărenilor le doresc toate cele bune și să călătorească cât mai mult și să își urmeze inima în deciziile importante.

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 28 mai, 2019

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.