IPJ Satu Mare lansează proiectul transfrontalier cu titlul ,,Violența nevăzută”

Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare împreună cu Poliția Județeană Szabolcs-Szatmár-Bereg (Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-

0

Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare împreună cu Poliția Județeană Szabolcs-Szatmár-Bereg (Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-Főkapitányság), în perioada 14.03.2025–13.03.2026, implementează proiectul cu titlul „Violența nevăzută – Prevenirea și combaterea violenței domestice în context transfrontalier”, cod ROHU00002 – UNITE.

Proiectul este cofinanțat prin Programul Interreg VI-A România-Ungaria,
Prioritatea 3: O cooperare transfrontalieră mai durabilă și mai eficientă, bazată pe comunitate, Obiectivul specific ISO6.3: Consolidarea încrederii reciproce, în special prin încurajarea acțiunilor interpersonale.

Acest proiect este o inițiativă transfrontalieră menită să abordeze provocările comune legate de violența domestică în regiunea Satu Mare – Szabolcs Szatmár Bekes, cu activități comune atât pe teritoriul României, cât și al Ungariei. Problema violenței domestice este răspândită în multe regiuni și poate fi mai pronunțată în zonele rurale. Din cauza reticenței victimelor de a cere ajutor, poate fi dificil să se determine amploarea problemei, ceea ce poate împiedica alocarea resurselor și dezvoltarea intervențiilor eficiente. Proiectul își propune să promoveze o cooperare transfrontalieră eficientă și durabilă, bazată pe comunitate, și să întărească încrederea reciprocă, prin activități de tip „people to people”, care să contribuie la creșterea gradului de conștientizare cu privire la violența domestică în rândul tinerilor și al comunităților din zona transfrontalieră.

Scopul final al proiectului este reducerea fenomenului violenței domestice.

Obiectivul principal vizează creșterea gradului de conștientizare, iar rezultatul așteptat este o creștere vizibilă a conștientizării publicului cu privire la prevalența, semnele și consecințele violenței domestice în ambele județe. Pe măsură ce crește gradul de conștientizare, este posibil să se înregistreze și o creștere a cazurilor raportate de violență domestică. Persoanele care anterior nu erau conștiente de problemă sau ezitau să raporteze incidentele pot acum să se simtă mai împuternicite să caute ajutor sau să raporteze abuzurile.

Prioritatea principală este consolidarea parteneriatului regional și abordarea problemei violenței domestice printr-un plan de acțiune colaborativ. Strategia include două ateliere de lucru: unul destinat ofițerilor de poliție pentru schimb de cunoștințe și dezvoltarea abilităților și unul pentru profesioniști din diverse domenii legate de violența domestică. Această abordare incluzivă îmbunătățește capacitatea colectivă de a gestiona această problemă complexă într-un mod cuprinzător.

Principalele rezultate ale proiectului vor fi:

  • Dezvoltarea unei campanii de conștientizare în școli și o campanie media pentru publicul larg, în colaborare cu ONG-uri locale, școli și organizații comunitare;
  • Elaborararea unui curriculum educațional cuprinzător pentru activități de prevenire în școli, acoperind o gamă largă de subiecte relevante. Curriculumul va oferi informații detaliate despre definiții, tipologii, efectele violenței, strategii de prevenire și resurse pentru obținerea de ajutor. Aceste informații vor fi prezentate prin mijloace vizuale captivante, disponibile atât în limba română, cât și în limba maghiară.
  • Pentru a ne amplifica mesajul, se va dezvolta o campanie media dinamică și o pagină dedicată pe platforma social-media Facebook;
  • Se va implementa o unitate mobilă transformată într-un centru de informare, consiliere și sprijin, care va servi drept punct de referință pentru comunitățile noastre.

Proiectul este inovator prin îmbinarea sensibilității culturale, incluziunii lingvistice, implicării digitale și sprijinului la nivel de comunitate. Abordarea problemei violenței domestice necesită o strategie diversificată, care nu vizează doar problema în sine, ci și aspectele unice ale regiunilor implicate în proiect.

Campania media va folosi canalele moderne de comunicare, precum rețelele sociale și platformele digitale, în special Facebook, pentru a ajunge la un public mai larg și mai conectat, inclusiv la generația tânără, mai familiarizată cu mediul digital.

De asemenea, unitatea mobilă va fi transformată într-un centru de informare și consiliere, ceea ce va permite ferirea de sprijin imediat persoanelor afectate de violența domestică, promovând în același timp un sentiment de comunitate și acțiune colectivă.

Proiectul este implementat prin Programul Interreg VI-A România-Ungaria și este finanțat de Uniunea Europeană. Bugetul total al proiectului este de 191,148.60 euro, din care contribuția FEDR reprezintă 152,918.88 euro.

 

Comentarii Facebook