Mentalife: Câteva lucruri importante de știut înainte de începerea ședințelor de psihoterapie

Mentalife: Câteva lucruri importante de știut înainte de începerea ședințelor de psihoterapie

Mentalife: Câteva lucruri importante de știut înainte de începerea ședințelor de psihoterapie

“Dă-i un pește și se va hrăni în ziua aceea; învață-l să pescuiască și se va hrăni toată viața”
Cred că acest vechi proverb se potrivește perfect scopul procesului psihoterapeutic.

Datorită experienței noastre din cabinet consider că este important să vă spunem câteva lucruri importante de știut înainte de începerea ședințelor de psihoterapie.
Există multe forme de psihoterapie, însă toate au același scop, acela de a reduce simptomele și de a dezvolta starea de bine.
Psihoterapia este o călătorie de autocunoaștere, de aceea este extrem de important să mergeți la ședințele de psihoterapie cu determinare. Iar dacă sunteți forțat în vreun fel, spuneți acest lucru psihoterapeutului dumneavoastră.

În cabinetele noastre veți găsi psihoterapeuți empatici, înțelegători și mai presus de orice vor păstra confidențialitatea.

Vindecarea vine de la dumneavoastră! Terapeutul te va ghida în această călătorie, te va ajuta să te ajuți singur, ca fel cum spune proverbul “Dă-i un pește și se va hrăni în ziua aceea; învață-l să pescuiască și se va hrăni toată viața”.

Oferirea de sfaturi creează dependență, pe când ajutorul pe care-l primești ca să descoperi modurile defectuoase de a gândi sau reacționa, lucrurile care te țin pe loc sau te subminează creează conștiința de sine, auto-conștientizarea. Scopul psihoterapiei este acela de a furniza modalități eficiente de a face față vieții și de a crea reziliență.
Ca să ajungi la auto-conștientizare presupune câteodată să fii curajos, fără frică, să îți amintești lucruri sau experiențe dureroase, să îți schimbi modul de comportament, și poate fi uneori supărător sau chiar copleșitor.
Procesul terapeutic îți va reduce simptomatologia și te va ajuta să te simți mai bine, dar acestă călătorie în ” universul” tău interior poate fi și cu hopuri și zdruncinături. Așa că, pentru ca o psihoterapie să fie eficientă, trebuie să îți dorești să te schimbi, să ai curiozitatea asupra universului tău interior, să ai interes în a înțelege ceea ce te motivează pe tine ca persoană, și să tolerezi un grad moderat de frustrare.

Psihoterapia nu va funcționa dacă ai așteptări nerealiste. Stabilirea de scopuri realiste este absolut necesară pentru succes. Schimbarea nu se va produce peste noapte sau în urma a 2 sau 3 întâlniri cu terapeutul. De ce? Pentru că schimbarea obiceiurilor, a modului de gândire durează, necesită timp și necesită construirea unei relații cu tine și cu psihoterapeutul tău.

Însă nu te îngrijora! Nu ești singur în acestă călătorie! Pe tot acest parcurs vei fi ghidat de terapeuți empatici, grijulii, înțelegători, care prin experiența lor vor analiza și vor identifica tulburările pe care le ai, terapeutul va fi un ascultător activ, care prin tehnicile pe care le stăpânește îți va oferi ghidaj în acestă experiență .

Tot acum aș vrea să desființez un mit care spune că nu ai nevoie de terapeut atâta timp cât ai prieteni buni cu care să discuți. Nu este asa! Terapeutul nu este prietenul tău, dar este cel mai bun ascultător, plin de obiectivitate, care prin tehnicile și experiența acumulată te va sprijini ca să găsești calea în rezolvarea problemelor.

Orice problemă are rezolvare atunci când este abordată corect și tratată cu profesionalism!

Ne Pasă, Ascultăm, Oferim!
Echipa MentaLife

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 30 iunie, 2020

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.