Recomandări menite să asigure copiilor o vacanță în siguranță

Recomandări menite să asigure copiilor o vacanță în siguranță

Recomandări menite să asigure copiilor o vacanță în siguranță

Elevii sunt în vacanță, în această perioadă. Siguranţa lor este răspunderea noastră, a tuturor: părinţi, bunici, profesori şi instituţii abilitate să prevină delincvenţa juvenilă şi să combată orice situaţie care ar putea duce la victimizarea copiilor.

Dorinţa noastră, a polițiștilor, este ca fiecare elev să își petreacă vacanţa cu lecţia de prevenire învățată, mai ales cea de siguranță rutieră și pe internet.

Dragi elevi, recapitulați, împreună cu „cei mari”, lecțiile învățate despre pericolele de pe stradă și despre cum vă puteți proteja, despre interacțiunea cu persoanele necunoscute, grupul de prieteni, anturaj, bullying și consecințele lui.

Copii, pentru a fi în siguranță, ţineți cont de sfaturile polițiștilor:

În drumul vostru respectați mereu regulile de circulație! Traversaţi strada numai pe trecerea de pietoni şi doar la culoarea verde a semaforului! Nu alergați pe trecerile de pietoni!

Nu vă deplasaţi cu rolele/skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice! Când circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare!

Nu vă jucaţi pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii)!

E de preferat să nu ascultați muzică la căşti atunci când mergiți pe drum. Atenţia vă este astfel mult diminuată!

Nu vă lăsați păcăliți de „bunele intenții” ale necunoscuților sau de oferte „unice” din surse pe care nu le puteți verifica! Nu acceptați nici compania persoanelor necunoscute şi nu primiți nimic de la acestea, indiferent ce vă spun!

Aveți grijă la grupul de prieteni! Adăugați în lista de prieteni doar persoane pe care le cunoașteți. Fiți atenți la informațiile pe care le postați / transmiteți pe internet și pe rețelele de socializare!

 Spuneți „NU” dacă prietenii vă propun să faceți lucruri care vă pot afecta negativ pe voi sau pe alții din jurul vostru!

 Anunțați părinții ori de câte ori vă simțiți în pericol sau cineva vă cere să faceți un lucru pe care nu vi-l doriți!

Nu vă împrieteniţi cu persoane care manifestă un comportament deviant şi nu intraţi în anturaje periculoase.

Nu vă lăsați „încătușați” de consumul de alcool, droguri sau alte substanțe psihoactive! Efectele acestora sunt nocive pentru organism! Evitaţi frecventarea locurilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!

Nu provocați prin modul de comunicare sau prin comportament și nu răspundeți la provocări!

Ține-ți mereu în buzunarul interior banii sau telefonul mobil!

Focul nu reprezintă un mod de distracție!

Stimaţi părinţi, fiţi dumneavoastră înşivă un bun exemplu pentru copii!

 

Poliția Satu Mare

 

 

 

Comentarii Facebook

Acest articol a fost adaugat la data: 06 aprilie, 2021

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.