Marți, 26 noiembrie 2024, polițiștii sătmăreni au participat la Carei la un ,,Marș al Nonviolenței”, eveniment organizat în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor. Evenimentul organizat de Primăria Municipiului Carei, Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare și Liceul Teoretic Carei a reunit peste 400 de participanți, în majoritate elevi de la toate liceele și școlile gimnaziale din localitate, dar și reprezentanți ai autorităților publice locale și județene.
Pancartele cu mesaje care îndeamnă la nonviolență și sprijin acordat femeilor și copiilor victime ale violenței au fost modul prin care elevii din municipiul Carei și-au făcut vocea auzită în comunitate, fiind expuse pe un traseu ce a pornit din fața Monumentului Ostașului Român și s-a încheiat la Centrul Cultural din localitate. Evenimentul s-a încheiat cu discursuri ale reprezentanților Primăriei Municipiului Carei, ale polițiștilor din cadrul Biroului Siguranța Școlară al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare și ai reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare.
Mesajul campaniei naționale ,,Tăcerea e tot violență!Vocea ta e soluția!” s-a dovedit potrivit și în acest context, aducând un plus de conștientizare asupra faptului că, rolul martorilor la actele de violență este deosebit de important, iar copiii martori la violență sunt ei înșiși victime ale violenței psihologice.
Prin alocuțiunile lor, reprezentanții autorităților au îndemnat elevii să își construiască relații bazate pe egalitate și respect între sexe, să fie atenți și să nu perpetueze prin comportamnete și atitudini discriminările de gen și să apeleze la autorități și instituții atunci când sunt victime sau martori la violență, inclusiv prin folosirea numărului de urgență 112 sau a Telefonului Copilului-119.
Ziua de 25 noiembrie are o însemnătate deosebită, fiind declarată în anul 2000, de către Adunarea Generală a ONU, drept Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor, prilej cu care au loc în toată lumea manifestații prin care se atrage atenția asupra tuturor formelor de violență la care sunt supuse femeile. Violența domestică, violența sexuală sau cea culturală (normele sociale, cutumele, sterotipurile, obiceiurile transmise transgenerațional și validate de societate care justifică și susțin implicit sau explicit violența) sunt forme ale violenței care afectează cu precădere fetele și femeile, chiar și în societățile dezvoltate. În România, violența domestică este considerată o problemă de sănătate publică, pentru care există și se caută în continuare soluții legislative care să vină în sprijinul victimelor și al copiilor martori la violență care sunt, de asemenea, considerați victime.
Astfel de acțiuni reprezintă un mod pașnic de a ne a apăra drepturile femeilor câștigate cu mari eforturi de-a lungul isoriei și de a contribui la creșterea unor tineri care apreciază și respectă drepturile omului.