Săptămână națională a bibliotecilor, prilejuiește întâlnirea sătmărenilor cu arta, cartea și cultura

Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor se sărbătoreşte, în fiecare an, la data de 23 aprilie, începând cu anul 1996

0
21

Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor se sărbătoreşte, în fiecare an, la data de 23 aprilie, începând cu anul 1996, la iniţiativa UNESCO. La această dată, în aproape toate ţările lumii au loc acţiuni de omagiere a cărţii, autorilor, editorilor, librarilor, bibliotecarilor şi, implicit, a cititorilor. În toată lumea, sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi multe astfel de manifestări menite să încurajeze şi să promoveze lectura.

La propunerea Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, data de 23 aprilie a fost declarată prin Hotărâre de Guvern, în şedinţa din 14 aprilie 1999, Ziua Bibliotecarului din România, dată ce coincide cu Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor.

Marcarea zilei de 23 aprilie ca zi naţională a bibliotecarilor din România reprezintă recunoaşterea publică a valorii culturale şi sociale a unei instituţii şi a bibliotecarilor, acei slujitori ai cărţii care contribuie fundamental la conturarea identităţii culturale şi spirituale a poporului român.

La inițiativa Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, în perioada 22–26 aprilie, toți specialiștii din biblioteci desfășoară activități subscrise Săptămânii naționale a bibliotecilor. La fel ca în fiecare an, și bibliotecarii sătmăreni se alătură acestei inițiative și derulează activități dintre cele mai diverse, destinate publicului cititor și consumator de cultură de toate vârstele, serbându-și prin muncă ziua profesiei.

Inițiativa și creativitatea bibliotecarilor sătmăreni este potențată și de derularea, în paralel, a programelor naționale „Săptămâna școala altfel” și „Săptămâna școala verde”, astfel că, având ca punct central cartea și lectura, evenimentele și activitățile derulate în această perioadă aduc laolaltă, în spațiul bibliotecii, sute de participanți, zi de zi. Amintim aici activitățile: „Bibliotecar pentru o zi”; „Îmi pasă de planeta mea”; „Experimente în bibliotecă”; „Alege să fii sănătos”; „Natura ne învață să reciclăm”; „Bunele maniere pentru copii”, ateliere de lectură, vizionări de filme artistice, de animație și documentare, expoziție de pictură pe sticlă, cu tematică pascală etc. Participă preșcolari și elevi din numeroase unități de învățământ din municipiul și județul Satu Mare.

Cel mai așteptat eveniment al săptămânii este festivitatea de premiere a Concursului de creație literară „Eu iubesc biblioteca”, ediția a III-a, cu tema „Biblioteca, parte din viața mea”. Premierea va avea loc miercuri, 24 aprilie, cu începere de la ora 11:00, în găzduirea Sălii de lectură „Gheorghe Bulgăr”, cu participarea elevilor concurenți la cele două secțiuni („Scrisoare”– pentru ciclul gimnazial, respectiv „Eseu”– pentru ciclul liceal) și a profesorilor coordonatori.

Momentele muzicale vor fi asigurate de către elevi ai  școlilor gimnaziale „Avram Iancu” și „Bălcescu–Petőfi”, precum și cursanți ai Școlii de Arte Satu Mare, sub îndrumarea profesoarei și dirijoarei Renata Bertok–Inovan. Programul artistic va fi completat cu interpretarea unei piese te teatru, scrisă și pusă în scenă de prof. Nicoleta Câmpian, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu”.

Festivitatea de premiere a Concursului de creație literară „Biblioteca, parte din viața mea” se desfășoară cu sprijinul Centrului Cultural „G. M. Zamfirescu Satu Mare”, al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și al Școlii de Arte Satu Mare. Sponsorii evenimentului sunt: Carel Woodworks, Nicovid și Muller & Prietenii – fabrica de ciocolată din Odoreu. Organizatorii transmit calde mulțumiri tuturor partenerilor și sponsorilor pentru gentilețe, susținere și generozitate!

Concursul de creație literară „Biblioteca, parte din viața mea” este subscris Proiectului interinstituțional de promovare a  lecturii și creativității, de dezvoltare a capacității de exprimare artistică în rândul copiilor/tinerilor și de susținere a bibliotecilor publice și școlare din comunitatea locală și județeană prin donații de carte pentru copii și tineri „Dăruiește C(ARTE) pentru copii și tineri sătmăreni”.

Alături de Biblioteca Județeană Satu Mare, proiectul reunește mai multe instituții partenere precum: Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Casa Corpului Didactic „Dariu Pop” Satu Mare, școlile gimnaziale „Avram Iancu” și „Bălcescu–Petőfi”, Școala de Arte Satu Mare și este susținut de filialele județene ale celor două asociații profesionale ale bibliotecarilor, ANBPR și ABR.

Cărțile și publicațiile colectate prin derularea acestui proiect vor fi distribuite către bibliotecile școlare și bibliotecile publice din județ, cu precădere către cele din mediul rural, care se confruntă cu efectele nefaste generate de subfinanțarea acestora, în special în privința achiziției de carte pentru dezvoltarea și împrospătarea colecțiilor. În susținerea afirmațiilor noastre invocăm doar două cifre: în anul 2023, fiecare locuitor al județului din mediul rural, a contribuit, în medie, la dezvoltarea colecțiilor din bibliotecile publice comunale cu suma de 0,05 lei (adică 5 bani). În acest ritm, rata de împrospătare a colecțiilor din bibliotecile publice rurale este o dată la 632 de ani.

 

Comentarii Facebook